Sadece bugünü değil geleceğimizi de kurtarmalıyız
ODTÜ öğrencileri 1 Mayıs’a katılmaya hazırlanıyor. ODTÜ Fizik Bölümü öğrencileri, sadece bugünü değil geleceklerini de kurtarmak için 1 Mayıs’a katılacaklarını söyledi.
Fotoğraf: Evrensel
ORTA Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri birçok bölümde yürüttükleri çalışmayla 1 Mayıs’a katılmaya hazırlanıyor. Gazetemize konuşan Fizik Bölümü öğrencileri, sadece bugünü kurtarmak değil geleceğini de kurtarmak isteyenlerin 1 Mayıs’a katılması gerektiğini belirterek “Mezun olup iş hayatına atılmadan önce de geleceğimiz için temelleri oluşturmaya çalışmalı veya oluşturulmasına ön ayak olmalıyız” dedi.
1 Mayıs’ın işçi ve emekçilerin hakkını savunmak için önemli bir gün olduğunu belirten Fizik Bölümü 3. sınıf öğrencisi Aybala Baykala, “1 Mayıs işçilerin birbirinin farkında olmasını sağlıyor. Biz öğrenciler ise gelecekte iş gücüne katılım sağlayacağız. Bugün hayatta kalabilmemiz için de hak kazanımlarına ihtiyacımız ve bu sebeplerden alanda sesimizi duyurmamız çok önemli” dedi. ODTÜ öğrencilerinin 1 Mayıs için birlikte çalışmasının önemine işaret eden Baykala, “Topluluk temsilcilerinin sürece katılımı insanlara motivasyon sağlıyor ve bulunduğumuz topluluktan birini görmek de önemli.1 Mayıs’ın bu şekilde örgütlenmesi, öğrencilere kendilerinin de sürecin bir parçası olduklarını hissettiriyor” dedi. Baykala, ayrıca temel bilimler alanında patent konusu tartışmalarına da değinerek “Patentler üzerinden asıl emek veren kişiler yerine sermayedarlar kar ediyor. 1 Mayıs’ta buna da dikkat çekeceğiz” dedi.
‘BİLİM TEK TİPLEŞTİRİLİYOR’
Fizik Bölümü 2. sınıf öğrencisi Ayşe Nur Esen ise birçok bilimsel çalışmanın maddi yetersizlikler sebebiyle gerçekleştirilemediğine işaret ederek “Bilim bu noktada ilerleyemiyor ve insanlar da akademide kalmak istemiyor bu yüzden. Dünya genelinde bilim için, diğer alanlara göre savaş sanayisine ve tıp alanına daha fazla yatırım yapılıyor. Mezun olunca gidebileceğim 3 alan varsa içlerinde mutlaka bu iki alan oluyor. Alanda belirli bir yere gelmek isteyen bir öğrenci de otomatik olarak bu alanlara gitmek zorunda bırakılıyor. Dolayısıyla alanlar arasında da bir dengesizlik oluşuyor. Bilim tek tipleşti diyebilirim ve bu durum sadece temel bilimler alanlarında değil mühendislik, tıp vs. tüm alanlarda gerçekleşiyor” dedi.
‘1 MAYIS BİR ARAYA GELMEMİZİN İLK ADIMI’
1 Mayıs’ın farklı meslek gruplarının yaşadığı zorluklar veya isteklerinin kesişmesi üzerinden bir araya gelmelerinin ilk adımı olarak değerlendiren Esen “Bugün meslek tanımları düzgün bir şekilde yapılmıyor. Meslek gruplarının alması gereken en düşük ücretler de belirtilmiyor, meslek tanımında olmayan işlerin işçilere yaptırılıyor. Aynı zamanda yapılan manipülasyonlar yüzünden insanlar sendikalara katılmıyor ve ekonomik kriz koşulları yüzünden işverenlerin sunduğu şartlarda çalışmaktan başka çare bırakılmıyor. Bu konuda bir denetim gerekiyor” diye konuştu. “Eğer bir öğrenci sadece bugününü kurtarmaya bakmıyorsa, hayalleri veya hedefleri varsa geleceği için çabalaması ve bunun için bugünden adımlar atması gerekir” ifadelerini kullanan Esen, bu yüzden 1 Mayıs’a öğrencilerin katılmalarının çok önemli olduğunu belirterek “Mezun olarak iş hayatına atılacağız. O zaman gelmeden geleceğimiz için temelleri oluşturmaya çalışmalı veya oluşturulmasına ön ayak olmalıyız” dedi. (Ankara/EVRENSEL)