Gazeteler Gezi davası kararını nasıl gördü?
Gezi davası haberini gazetemiz Evrensel ve Birgün manşetten gördü. İktidar medyasında ise "Kavala'ya müebbet" başlıkları atıldı.
Gazete birinci sayfaları | Kolaj: Evrensel
Gezi davasında Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet; Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'ye 18’er yıl hapis cezası verildi.
Dava haberini gazetemiz Evrensel ve Birgün manşetten gördü.
Evrensel, manşetindeki haberde "Ferman padişahın, Gezi milyonların" başlığını attı.
Haberde şöyle denildi: “İki kez beraat kararı verilmesine rağmen üçüncü kez açılan ve mahkeme heyetinde AKP’li üyenin bulunduğu Gezi Davası’nda ek yeni bir ‘delil’ sunulmamasına rağmen, Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, diğer 7 kişiye 18’er yıl hapis cezası verildi.
Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'ye 18’er yıl hapis cezası verildi. Hepsinin tutuklanmasına hükmedildi. Osman Kavala'ya hükümeti kaldırmaya teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Casusluk suçlamasından ise beraatına ve tahliyesine hükmedildi.
Davada karar oy çokluğu ile alındı. Üye hakimlerden biri sanıkların üzerlerine atılı suçlardan cezalandırılmalarına yeterli delil bulunmadığından beraatlarına ve Osman Kavala’nın tahliyesi ile diğer sanıkların tutuklanmamasına yönelik görüş bildirerek karara şerh düştü.
Hakim, şerh yazısında, ‘"Dinleme kayıtlarının yasak delil mahiyetinde olduğu, aksi kabul edilse dahi dinleme kayıtlarını destekleyen somut kanıtlar olmadığı ve tek başına dinleme kayıtlarının sanıkların üzerine atılı suçlardan mahkumiyetlerine yeterli olmadığı anlaşılmış olup, sanıkların üzerlerine atılı suçlardan cezalandırılmalarına yeter her türlü kuşkudan uzak, somut, kesin ve inandırıcı başkaca delil de bulunmadığından, beraatı, tutuklu sanık Osman Kavala’nın tahliyesi, diğer sanıkların tutuklanmaması gerektiği görüşündeyim’ dedi.”
Birgün gazetesi manşetinde, “Biz kazanacağız” dedi.
“AKP’nin karanlığa karşı başka bir dünya özleminin ifadesi olan Gezi’ye ceza yağdı. Karar yeni bir OHAL altında ülkenin kaderine el koyma girişiminin parçasıdır.
Gezi Direnişi, umuttur, onurdur, hapsedilemez. Gezi’nin birleşik ve dayanışmacı mücadelesiyle bu karanlık son bulacak. Zorbalar kalmaz gider.
Milyonların katıldığı Gezi’den yargı yoluyla intikam aldılar. İçinde AKP aday adayı da olan mahkeme heyeti Erdoğan’ın istediğini yaptı. Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklara ise 18’er yıl hapis cezası verildi.
Beraat kararlarının bozulmasının ardından yeniden görülmeye başlanan Gezi Davası’nın 6. duruşması, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti. Sanık avukatları cuma günü kaldıkları yerden savunma yapmaya devam etti. Bozma kararından sonra başından beri iktidarın yönlendirmeleriyle hareket eden mahkeme heyeti milyonların katıldığı Gezi Direnişi’nin intikamını hapis cezalarıyla aldı.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Kavala’ya hükümeti kaldırmaya teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, casusluk suçlamasından beraat verdi. Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezası verildi. Hepsinin tutuklanmasına oy çokluğuyla karar verildi. Karşı oy kullanan hâkim inandırıcı bir delil bulunamadığına dikkat çekti.”
Kavala, ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet alırken tutuksuz yargılananlar Silivri’ye gönderildi. Uluslararası Af örgütü ‘İnsan haklarına darbe’ açıklaması yaptı” ifadelerini kullandı.
Karar gazetesi habere manşetin yanında, “Kavala’ya indirimsiz müebbet” başlığıyla yer verdi:
“Gezi davasında ağır karar… Osman Kavala ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbete çarptırıldı.
Kavala iki yıl önce beraat ettiği Gezi davasındaki yeniden yargılamada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater ve Can Atalay’ın da aralarında bulunduğu tutuksuz sanıklara da 18 yıl hapis cezası verdi ve tutuklama kararı çıktı. Üye hakim Murat Bircan’ın Ak Parti’den milletvekili aday adayı olması avukatların ‘Yargı bağımsızlığı çiğnendi’ tepkilerine yol açtı.”
Sözcü gazetesi manşetin üstünde yer ayırdığı habere, “Tartışmalı Gezi kararı” başlığını attı ve “Gezi Davası’nda tutuklu Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı dahil 7 sanığa ise 18 yıl hapis cezası verildi. Ancak…
İstanbul 13. Ağır Ceza’nın kararı; başkan ve daha önce AKP’den aday adayı olan üye hakimin ceza yönünde oy kullanması ile alındı. Diğer üye hakim ise beraat talep etti. Karşı oy yazısında sanıklarla ilgili somut, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığını belirtti.
Sanık avukatlarının, AKP’li olduğu ileri sürülen üye hakimin dosyadan çekilmesini talep etmesi reddedildi. Bu da kararı tartışmalı hale getirdi. Siyasi karar alındığını ileri süren siyasetçiler sert tepki gösterdi” ifadelerine yer verdi.
Sabah gazetesi haberi ön sayfasından, “Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet” başlığıyla verdi.
Yeni Şafak gazetesi birinci sayfasının altından, “Kavala’ya müebbet” başlığıyla paylaştığı haberde, “‘15 Temmuz darbe girişimi’ ile ‘Gezi parkı olayları’na ilişkin davada yargılanan Osman Kavala, hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı” ifadelerine yer verdi.
Akşam gazetesi habere ön sayfasının altında, “Kavala’ya müebbet” başlığıyla yer ayırdı. Haberde şöyle denildi:
“Gezi Parkı davasında karar açıklandı. Osman Kavala, ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ten ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı. 18’er yıl hapis cezası verilen 7 sanık da tutuklandı.”
Hürriyet gazetesi, “Osman Kavala’ya ağır müebbet” başlığıyla verdiği haberde, “Gezi parkı eylemleri davasında yargılanan iş insanı Osman Kavala, hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı” ifadelerini kullandı.
DÜNYA BASININDA GEZİ DAVASI
Gezi Davası'nda verilen karar, dünya basınında geniş yer buldu.
Fransız Libération kararı “acımasız” olarak nitelendirirken, İtalyan Corriere della Sera “Muhteşem bir komedi” yorumunu yaptı. Verilen cezaların muhaliflere gözdağı amacı taşıdığı ve Avrupa ile ilişkileri olumsuz etkileyeceği belirtildi.
Fransız Libération, Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet habip cezası verilmesini “acımasız bir karar” olarak nitelendirdi. Gazete Kavala'nın “Recep Tayyip Erdoğan rejiminin uyguladığı baskının simgesi” olduğunu yazdı.
"İLİŞKİLERE ZARAR VERİR"
Associated Press (AP) ajansının haberinde kararın Türkiye'nin Batılı ülkelerle ilişkilerine zarar vereceği yorumu yapıldı. Haberde Osman Kavala davası nedeniyle yaşanan büyükelçi krizi ve Avrupa Konseyi'nde başlatılan ihlal prosedürü hatırlatıldı.
Washington Post davada Kavala için verilen kararı “Uzun tutukluluğu ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından eleştirilen Türk hayırsever Osman Kavala, insan hakları gruplarının siyasi olarak reddettiği bir davada hükümeti devirmeye teşebbüs de dahil olmak üzere müebbet hapis cezasına çarptırıldı” sözleriyle duyurdu.
Euronews, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin davaya ilişkin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. maddesinin kendisine verdiği yetki uyarınca Türkiye'yi toplu bir şekilde AİHM'ye şikâyet etmek için ayrı bir karar aldığını yazdı. Haberde, AİHM'nin ihlal yapıldığı yönünde görüş bildirmesi durumunda da Komitenin, Türkiye'ye karşı alınacak önlemleri değerlendireceği belirtildi. Bu önlemler arasında Türkiye'nin Konsey üyeliğinden çıkarılması veya oy hakkının askıya alınması da bulunuyor.
GENİŞ KAPSAMLI BASKILAR
New York Times haberinde, Osman Kavala'nın 2013'teki Gezi eylemleri ilgili suçlamalardan mahkûm edildiği belirtilerek, “Bir düzineden fazla kişinin yer aldığı dava, cumhurbaşkanının altı yıl önceki darbe girişiminden sonra muhalefete yönelik geniş kapsamlı baskılarında en yüksek profilli davalardan biriydi” denildi.
BBC'nin haberinde “Türkiye'nin uluslararası müttefiklerinin siyasi güdümlü olduğunu söylediği bir davada, aktivist ve hayırsever Kavala, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı” ifadeleri kullanıldı.
İngiliz The Gurdian, kararı “Hüküm, Türk makamlarının son on yılda muhalif görüşlere ve toplanma özgürlüğüne yönelik en derin baskısına işaret ediyor” sözleriyle haberleştirdi. Gazete, davaya yönelik ağır eleştirilerin ardından kararın Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerine zarar verebileceğini belirtti.
İtalyan Corriere della Sera'da bir yazıda “Türk adaleti bu kez muhteşem boyutlarda bir komedi sahneledi. İddia makamı, suçlamayı destekleyecek hiçbir kanıt getiremedi. Bu haksız karar, yargılamanın yalnızca bağımsız seslerin ağzını kapatmak amacıyla yapıldığını kanıtlıyor” yorumu yapıldı.
(HABER MERKEZİ)