Sendika dava açtı, İngiltere mültecileri ‘geri itme’ planından vazgeçti
İngiltere, Manş Denizi üzerinden İngiltere’ye ulaşmaya çalışan mültecileri “geri itme” planından vazgeçti.
Arşiv | Fotoğraf: Pixabay
Özden DİNÇ
Londra
İngiltere İçişleri Bakanlığı, Manş Denizi üzerinden İngiltere’ye ulaşmaya çalışan mültecileri “geri itme” planından çark etti. Bakanlık plan için 3 Mayıs’ta yapılacak olan yargı denetimine günler kala kararından vazgeçti.
Birleşik Krallık deniz sınır muhafızlarının sığınmacıları Fransa’ya “geri itmesi”ne dair plan, İçişleri Bakanı Priti Patel’in göçmenlere karşı uluslararası hukuku ve sorumlulukları hiçe sayan politik manevralarından biriydi.
Deniz muhafızların örgütlü olduğu İngiltere Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikası (Public and Commercial Services Union-PCS) ile Care4Calais, Channel Rescue ve Freedom from Torture isimli göçmen dayanışma örgütleri, söz konusu politikanın yasal denetimi için dava açmıştı. Geri itme politikasının mülteciler için arz ettiği tehlikenin yanı sıra sendika üyelerini de cezai müeyyidelerle karşı karşıya bırakabileceğine dikkat çeken PCS, politikanın yargısal denetimi geçmesi halinde greve çıkabileceklerini duyurmuştu.
"PEK ÇOK YAŞAM KURTULDU"
PCS Genel Sekreteri Mark Serwotka yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığı’nın bu politikadan vazgeçmesinin Bakanlık personeli ve mülteciler için bir zafer olduğunu belirtti ve “Bu şekilde pek çok yaşamın kurtulduğuna hiç şüphe yok” dedi.
Care4Calais isimli göçmen dayanışma örgütün kurucusu Clare Moseley ise hükümet görevlilerin en başından beri bu politikanın uygulanabilir olduğunu düşünmesinin anlaşılır yanı olmadığını söyledi.
Freedom from Torture örgütünden Sonya Sceats ise hükümetin geri adım atmasının, mücadelede bir araya gelerek politik kazanım elde edilebileceğini gösterdiğini belirtti ve şöyle dedi: “Daha en baştan yaşam hakkının kutsallığını savunmak için mahkemeye başvurmak zorunda kalmamalıydık, işlerin bu raddeye gelmesi utanç verici.”
Bakan Priti Patel’in bağlayıcı uluslararası hükümlere karşın ısrarla meşru dayanağı olduğunu iddia ettiği “geri itme” politikasından çark edişi, bir başka ihtilaflı düzenleme olan Uyruk ve Sınırlar Yasası’yla ilişkilendiriliyor. Lordlar Kamarası tarafından daha önce iki kez geri gönderilen ve halihazırda parlamentonun Avam Kamarası’nda tekrar görüşülen Uyruk ve Sınırlar Yasası’nda Manş Denizi’nde göçmenleri taşıyan botların Fransa’ya geri itilmesi için yeni yetkiler tanımlanıyor.
İçişleri Bakanlığı yetkililerinin pazartesi günü Avam Kamarası’nda parlamenterlerin sorularını yanıtladığı oturumda, Bakan Priti Patel’in göçmenlerle ilgili açıklamaları yasal kılıfın hazırlanması halinde benzer taktiklere yeniden başvurulabileceğine işaret ediyor.