27 Nisan 2022 01:17

Hacettepe Üniversitesi öğrencileri: Sorunlarımız ortak, kişisel değil

Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Kampüsü’nde konuştuğumuz sağlık bilimleri öğrencileri, nitelikli ve parasız eğitim istiyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

1 Mayıs’a giderken Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Kampüsü’nde konuştuğumuz sağlık bilimleri öğrencileri, nitelikli ve parasız bir eğitim, gelecekte ise insanca çalışma koşulları istiyor.

Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Kampüsü’nde sağlık öğrencileriyle 1 Mayıs’a giderken sorunlarını ve taleplerini konuştuk. Bazı bölümlerde devam eden online ve örgün eğitimin niteliksiz olduğunu kaydeden öğrenciler laboratuvar derslerinin saatlerinin ‘pandemi önlemleri’ kapsamında kısaltılmasına da tepkili. Diş hekimliği ve eczacılık bölümü öğrencileri de ekonomik kriz nedeniyle eğitim materyallerine ulaşamıyor.

Diş Hekimliği Fakültesinden bir öğrenci, “Aldığım bir aylık KYK’nin tamamı laboratuvar malzemelerine gidiyor. Kullandığımız masa motorunun fiyatı bile 3 bin lirayı buluyor. Yani bırakalım yurdu ve yemekhaneyi, aldığımız para derse devam edebilme koşullarımızı bile karşılayamıyor” dedi. 

Üniversiteyi yeni kazanan öğrenciler, yaşadıkları sorunlara karşı bir araya gelebilecekleri, çeşitli üretimler yapabilecekleri alanlara ihtiyaç duyduklarını söyledi Tıp fakültesi öğrencisi, “Bir sorun yaşıyoruz ama yaşadığımız sorunların hepimizin sorunu olduğunun farkında değiliz. Sorunların bu kadar kişisel bir yerden algılandığı bir durumda da bunlar karşısında ne yapabileceğimize dair konuşmalar hiç dönmüyor” ifadelerini kullandı. 

Sağlık bölümlerinde mezuniyete yaklaşan öğrenciler, iş bulma kaygısını diğer bölümler gibi yaşamasa da çalışma koşullarının stresine giriyor. Birçok tıp öğrencisi yabancı dil kurslarına giderek, hayatını yurt dışında şekillendirmek üzerine bir planlar kuruyor. Öte yandan Türkiye’deki koşullara tepki giderek büyürken, bu yıl TTB’nin gerçekleştirdiği eylemlere daha fazla tıp öğrencisinin katıldığı belirtiliyor.

Yakın zaman önce yurtta bir öğrencinin ihmaller sonucu kurtarılamaması da öğrencilerin gündeminde. Eczacılık Fakültesi’nden bir öğrenci, “Biz bir arkadaşımızı kaybettik, benzer sebeplerle bir arkadaşımızı daha kaybetmek istemiyoruz. Öğrencilerin sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşayabilmesi üniversite yönetiminin sorumluluğundadır ama kimse sorumluluğu üstlenmiyor” diye konuştu.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ege Bölgesi illerinde halk Gezi Davası kararını protesto etti

SONRAKİ HABER

Çubuklu işçiler: Ek iş olmasa kimse geçinemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa