HDP’li Eksik plastik atık ithalatın yasaklanması için kanun teklifi verdi
HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, plastik atık ithalatının yasaklanması, atık geri dönüşümüne ilişkin şeffaflık ve denetim mekanizmalarının arttırılması için kanun teklifi verdi.
Fotoğraf: Muntaka Chasant/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Plastik atık ithalatının yasaklanması, atık geri dönüşümüne ilişkin şeffaflık ve denetim mekanizmalarının arttırılması için HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Meclise kanun teklifi verdi.
Doğanın sınır tanımaz bir şekilde sermayenin yağma ve talanına açıldığına dikkat çeken HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, “Ekonomik krizden çıkış yolu olarak doğanın talan edilmesi esas alınmıştır” dedi. Kuzey Marmara Otoyolu ve havaalanı inşaatı İstanbul’un ekosistemi açısından adeta bir kıyıma yol açtığını anlatan Eksik, "Ülkenin doğusu yaşanan savaş nedeniyle ormanları yakılırken batısı ise rantta peşkeş çekilmiştir. Altın arama çalışmalarından kaynaklı milyonlarca ağaç kesilirken, onlarca siyanürlü atık barajı ve cehennem çukurlarının oluşmasına sebep olunmuştur. 686 lisanslı Hidroelektrik santralinin bulunduğu Türkiye’de ırmakların aktığı vadilerde yaşayan milyonlarca canlı yok edilmiştir. 12 bin 500 yıllık Hasankeyf, ömrü 40-50 yıl olacağı belirtilen Ilısu Barajının suları altında bırakılmıştır. Tarihsel istilalarda bile zarar görmeyen binlerce yıllık kent, iktidarın yağma-talanından kurtarılamadı ve gelecek kuşaklara taşınamamıştır” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE AVRUPA'NIN YENİ PLASTİK ÇÖP ROTASI HALİNE GELDİ”
İktidarın doğaya ve çevreyi talan eden politikalarına başka ülkelerden plastik atık ithal ederek daha büyük çevre sorunlarının oluşmasına sebep olduğuna vurgu yapan Eksik, “Türkiye Avrupa'nın yeni plastik çöp rotası haline gelmiştir. Kendi ülkelerinde plastik kullanımına kısıtlama getiren Avrupa ülkeleri, baş edemedikleri plastik atıkları ise başka ülkelere göndererek kendi sorumluluklarını Türkiye gibi ülkelere havale etmektedirler. Gelişmiş batı ülkelerinde bu atıkları bertaraf etmenin maliyetinin yüksek olması ve doğalarına zarar vermeleri nedeniyle gelişmemiş ülkelere bu atıklar ihraç edilmektedir” ifadelerini kullandı. Nisan 2021’de Greenpeace’nin saha araştırmasına göre çoğunluğu İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerinden ithal edilen plastik atıkların Adana ilinde yasadışı bir şekilde çevreye döküldüğü ve açıkta yakıldığı tespit edildiğini da hatırlatan Eksik, “İthal plastik atıklar üzerinde bakteri, virüs, mantar gibi bir çok patojeni de beraberinde coğrafyamıza getirmekte ve bir çok bulaşıcı hastalığa da sebep olmaktadır. İnsan sağlığı, hayvan sağlığı ve bitki örtüsü açısından son derece tehlikeli bir durum oluşturmaktadır. Plastik atıkların toprağa, suya ve havaya verdiği zarar etkisini on yıllarca hatta yüzyıllarca sürdürmektedir. Ayrıca İzmir-Kemalpaşa ve son olarak İstanbul-Sultangazi ilçesinde ithal edilmiş çöplerin olduğu basına yansımıştır” dedi.
ATIK PLASTİK İNSAN SAĞLIĞI İÇİN TEHLİKELİ
Türkiye’nin toprağı, havası ve suyu Avrupa ülkelerinden ithal edilen atık plastik ve çöplerden kaynaklı insan sağlığı için tehlikeli bir boyuta ulaştığını belirten Eksik, verdiği kanun teklifiyle ilgili, “Kontrolsüz ithal edilen atık plastik ve çöplerin çevreye, doğaya ve insan sağlığına verdiği zarar yönünden plastik atık ithalatının yasaklanmasını, atık geri dönüşümüne ilişkin şeffaflık ve denetim mekanizmalarının arttırılmasını gerekli tüm tedbirlerin alınması amaçlanmıştır” dedi. Eksik’in verdiği kanun teklifine göre, tek kullanımlık plastik atıkların kullanımının önlenmesi, toplanması, ithalat ve ticaretinin yasaklanması, geri dönüşümü, bertarafı ve denetiminin sağlanması, tek kullanımlık plastik atıkların kullanımının önlenmesi, toplanması, her türlü plastik atıkların ithalat ve ticaretinin yasaklanması, geri dönüşümü, bertarafı konusunda kanuna aykırı hareket edenlere idari para cezası verilerek, ilgili kanun hükmünün daha caydırıcı olması amaçlanıyor. (HABER MERKEZİ)