İzmir’den sağlık emekçileri: Düşük ücrete ve yoksulluğa karşı alandayız
İzmir'de sağlık iş kolunda çalışan işçi ve emekçiler başta insanca yaşamaya yetecek bir ücret ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talepleriyle 1 Mayıs’ta alanlarda olacaklarını ifade etti.
![İzmir’den sağlık emekçileri: Düşük ücrete ve yoksulluğa karşı alandayız](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/184730.jpg)
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
İLGİLİ HABERLER
![Aliağa’da petro-kimya işçileri 1 Mayıs’a "Zamlar geri alınsın" talebiyle katılacak](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/173921.jpg)
Aliağa’da petro-kimya işçileri 1 Mayıs’a "Zamlar geri alınsın" talebiyle katılacak
![İzmir 1 Mayıs Tertip Komitesi: Birleşirsek haklarımızı alabiliriz](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/209088.jpg)
İzmir 1 Mayıs Tertip Komitesi: Birleşirsek haklarımızı alabiliriz
![Manisa’da emekçiler 1 Mayıs öncesi panelde buluştu](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/208999.jpg)
Manisa’da emekçiler 1 Mayıs öncesi panelde buluştu
![Maltepe Belediyesi işçileri 1 Mayıs'ı kutladı](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/209090.jpg)
Maltepe Belediyesi işçileri 1 Mayıs'ı kutladı
Dilek OMAKLILAR
İzmir
Sağlık emekçileri pandemiyle birlikte artan sorunlarına, mevcut sorunlarının çözümsüzlüğüne karşı seslerini yükseltmeyi sürdürüyor. 1 Mayıs’a doğru işçi ve emekçilerin taleplerini konuştuğumuz Sağlık-İş ve SES İzmir Şubelerinin işyeri temsilcileri, özellikle zamlara, yoksulluğa ve düşük ücrete karşı alanda olacaklarını söyledi.
Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi Sağlık-İş İşyeri Baştemsilcisi Pınar Adıgüzel, “Personel istihdamının sağlanmasını ve işçilerin üzerindeki iş yükünün azaltılmasını istiyoruz. Sağlıkta şiddetin önlenmesi için etkin yasaların çıkarılmasını istiyoruz. İşçi arkadaşlarımız meslek kodları, çalışma saatleri ile ilgili de alanda olacak. Ücret artışının gerçek enflasyona göre yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.
696 KHK ile dayatılan zorunlu emekliliğin kaldırılmasının da talepleri arasında olduğunu söyleyen Adıgüzel, “Engelli arkadaşlarımızın haklarının verilmesini ve uygun yerlerde çalıştırılmasını istiyoruz. İş sağlığı ve güvenliğinin uygulanması da istiyoruz ancak en başta yoksulluğa ve zamlara karşı da alanda olacağız. Kira artışlarından, temel tüketim maddelerine yapılan zamlara kadar geçinemiyoruz ve sesimizi yükselteceğiz” dedi.
"ENFLASYONA EZİLMEK İSTEMİYORUZ"
Aile Bakanlığına bağlı Huzurevinde çalışan Sağlık-İş İşyeri Temsilcisi Erkan Yılmaz da 8 aydır zam alamadıklarını, 2021’in maaşıyla çalıştıklarını söyledi. Yılmaz, “Enflasyona karşı ezildik. Yani şu an bize yapacakları zam yüzde 14. Enflasyon ocakta yüzde 36 çıktı. Mayıs ayı itibariyle da yüzde 61 deniyor. Bu enflasyonun altında bizler ezildik. Yani düşünün insanlar 7-8 bin lira maaş alırken bizim maaşımız daha 4 bin 800, 4 bin 900’lerde. Yani ilk önceliğimiz o” dedi.
Mobbingin de son bulmasını istediklerini belirten Yılmaz, “Aile Bakanlığı işçileri olarak düşük ücrete karşı alanda olacağız. Pandemi ücretlerimizi alamadık. Normalde fazla mesailerimizin ücret olarak ödenmesi gerekirken bize zorla izin olarak kullandırıyorlar. Göz korkutarak birçok insana da kullandırdılar. Tüm bu taleplerle 1 Mayıs’ta alanda olacağız” diye konuştu.
"MÜJDE DİYE VERİLEN SÖZLER KANDIRMACA"
Buca Seyfi Demirsoy Araştırma ve Eğitim Hastanesi SES İşyeri Temsilcisi Sibel Sarıçoban, yıllardır süregelen sağlık çalışanlarının pandemiyle birlikte sorunlarının ikiye, üçe katlandığını söyleyerek, “Bedenen, ruhen, ekonomik yönden tamamen enkaz durumunda olan sağlıkçılara müjde diye verilen sözlerin, aklımızla oynamaktan, kandırılmaktan öte bir şey olmadığını gördük” dedi.
Taleplerini dile getiren Sarıçoban, “Sağlıkta şiddetin son bulması, 3600 ek göstergenin hemen çıkması, kovid-19’un meslek hastalığı sayılması, maaşlarımıza mutlaka iyileştirilme yapılması, gece mesailerinin nöbet ücretlerinin iki katına çıkarılması öncelikli taleplerimiz” diye konuştu.
Sağlıkçıların aldığı riskin diğer meslek gruplarına göre daha fazla olduğu söyleyen Sarıçoban, “Herhangi bir meslek hatanızda hastanın canı söz konusu. Buna rağmen 24 saat nöbetlerimiz devam ediyor. Kim olursanız olun 24 saat içinde nöbette hata yapma oranı yüksektir. Ayrıca 24 saat ücretsiz kreş hakkı için 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız” dedi.
"ÇALIŞMA KOŞULLARI DÜZELTİLMELİ"
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi SES İşyeri Temsilcisi Ahmet Ulaşoğlu da “En büyük talebimiz yoksullukla mücadele olacak. Temel tüketim maddelerine yapılan KDV’ler, ÖTV’ler kaldırılsın diyoruz. Çalışma şartlarının düzeltilmesini istiyoruz. Resmen hastanelerde fabrika düzeni var, neredeyse parça başı iş var. Angarya var, mobbing var. Biz bunlara karşı mutlaka alanda olacağız, sesimizi yükselteceğiz” diye konuştu.
Ayrıca uzun çalışma saatlerine karşı da alanda olacaklarını söyleyen Ulaşoğlu, “Verilen haklar sürekli alınıyor. Çalışanlara nöbet parası ve icap ücreti ödememek için resmen kırk takla atıyorlar. Gece sabahlara kadar sağlıkçıları çalıştırıp para vermek yerine mesailerine sayıyorlar, bu resmen emek hırsızlığı. Ayrıca kovid-19 nedeniyle kaybettiğimiz 500 üzeri sağlıkçı var ama meslek hastalığı sayılmıyor. Bunlar için de alandayız” dedi.
Evrensel'i Takip Et