Altıntepe Madencilik kaybetti, Fatsa halkı kazandı
Fatsa'da siyanürle altın ayrıştıran Altıntepe Madencilik'in kapasite artışı için yaptığı ÇED başvurusu reddedildi. ORÇEV Yönetim Kurul Üyesi Coşkun Özbucak, "Korkulu rüyanın ilk adımı sona erdi" dedi.
Fotoğraf: ORÇEV
Ordu'nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın ayrıştırması yapan Altıntepe Madencilik'in kapasite artışı için yaptığı ÇED başvurusu reddedildi. Kararı değerlendiren Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, "Korkulu rüyanın ilk adımı sona erdi" dedi.
Fatsa'da 2013 yılından beri siyanürle altın ayrıştırması yapan Altıntepe Madencilik şirketi, faaliyet alanını iki kat büyütmek amacıyla ÇED başvurusunda bulunmuştu. Bu karar, yöre halkı ve yaşam alanı savunucuları tarafından tepkiyle karşılanmıştı. ÇED süreci yaklaşık iki buçuk yıldır devam ediyordu.
ŞİRKETİN BAŞVURUSU REDDEDİLDİ
Şirketin başvurusu bugün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünün komisyon toplantısında ele alındı.
Toplantıda ORÇEV ve Fatsa Doğa ve Çevre Derneği temsilcileri ile CHP, İYİ Parti ve Demokrat Partiden siyasetçiler şirketin faaliyetinin verdiği zararlara ve alanını büyütmesinin yaratacağı sorunlara dair konuşmalar yaptı.
Verilen aranın ardından komisyon, hazırlanan ÇED raporunu iptal etti.
FAALİYET İZNİ DE SONA ERDİ
Başvurusu reddedilen şirketin, mevcut faaliyet alanındaki izin süresinin de sona erdiğini hatırlatan Coşkun Özbucak, "Korkulu rüyanın ilk adımı sona erdi" dedi.
Özbucak, komisyon kararının, hem Türkiye genelinde hem de Ordu'da maden faaliyetlerine karşı yaşam alanlarını savunma mücadelesi veren halkı motive etmesi bakımından önemli olduğunu vurguladı.
Halkın mücadeleyle elde ettiği kazanımdan memnuniyetini dile getiren Özbucak, "Şirket yeni bir ÇED süreci başlatabilir ancak korkulu rüyanın ilk adımı sona erdi" dedi. (Ordu/EVRENSEL)