Sağlık emekçileri 1 Mayıs'ı hastanede kutladı: Şiddete, krize ve adaletsizliğe karşı 1 Mayıs’ta Maltepe’deyiz

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi emekçileri 1 Mayıs kutlamalarına başladı. Maltepe mitingine çağrı yapan emekçiler, “İnsanca bir yaşam, demokratik bir ülke için umut mücadelemizde" dedi.

28 Nisan 2022 10:30
Paylaş

1 Mayıs'a iki gün kala işyeri kutlamaları devam ediyor. İstanbul’da kutlamanın adresi Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesiydi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi işyeri temsilciliğinin çağrısıyla hastane önünden bir araya gelen sağlık emekçileri 1 Mayıs’ı kutladı. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ile SES MYK Üyesi Tayyar Özcan’ın da katıldığı açıklamada sağlık emekçileri taleplerini sıraladı, 1 Mayıs halayı çekti.

Sağlıkta artan şiddet, ağırlaşan çalışma koşulları ve sağlık emekçilerinin uğradığı hak kayıpları ile birlikte; yoksulluğa, işsizliğe, sömürüye, zamlara, güvencesizliğe, savaşa ve ayrımcılığa karşı Maltepe mitingine çağrı yapan sağlık emekçileri, “İnsanca bir yaşam, demokratik bir ülke için umut birliğimizde, mücadelemizde, dayanışmamızda” dedi.

"SAĞLIK EMEKÇİLERİNİ ARTIK GÖRÜN, ŞİDDETİ DURDURUN"

Açıklama 2 yılı aşan pandemi süreci boyunca, resmi rakamlara göre, hayatını kaybeden 543 sağlık emekçisi için saygı duruşu ile başladı. Ardından ilk sözü alan SES Şişli Şube Eşbaşkanı Fadime Kavak, çalışma arkadaşlarını kaybettiklerini, yakınlarının hastalıkta boğuştuğunu hatırlattı ve şöyle devam etti: “Ama biz arkadaşlarımızın acısıyla, çocuklarımız evde yalnızken, yakınlarımız hastayken işimizin başına hastanelere koştuk. Hastalarımızı yalnız bırakmadık. Sağlık Bakanının ‘pandemide başarı hikayesi yazdık’ dediği hikayeyi biz yazdık, buradaki arkadaşlarımız yazdı.”

Çalışma koşullarının her geçen gün ağırlaştığına dikkat çeken Kavak, “Penceresi, havalandırması dahi olmayan hastanelerde hizmet vermeye çalışıyoruz. Arkamda bulunan hastane 7-24 hizmet veriyor. Ve bu hastanede bir kreş yok, çocuklarımızı ne yapacağımızı kara kara düşünüyoruz. Defalarca talepte bulunduk, çağrı yaptık ama bununla ilgili bir adım atılmadı. Ekonomik kriz nedeniyle geçinemez olduk, hayatımız her geçen gün zorlaşıyor. Bir de sağlıkta artan şiddetle baş etmeye çalışıyoruz. Sağlıkta şiddet son bulsun istiyoruz, sağlıktaki sorunların sorumlusu biz değiliz. Biz vatandaşın ücretsiz, nitelikli, anadilinde sağlık hizmeti almasını istiyoruz. Ve Sağlık Bakanlığına sesleniyoruz. Pandeminin başında alkışladığınız sağlık emekçilerini artık görün” diye konuştu.

BOZGEYİK: 1 MAYIS’TA MALTEPE’DE OLACAĞIZ

Kavak’ın ardından söz alan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin bütün ülkeyi etkisi altına aldığını söyledi. Bozgeyik, “Bu iktidar her alanda olduğu gibi sağlıkta, eğitimde, ekonomide 'başarı hikayesi' yazmaya çalıştı. Ancak sağlık emekçilerinin sorunları daha da derinleşti, sağlıkta şiddet katmerleşti. Eğitim sisteminin sorunları katmerlendi. Ekonomideki krizi yaşayarak görüyoruz hepimiz. Kamu emekçilerinin taleplerinin yok sayıldığı, özelleştirme politikaların hayata geçtiğini biliyoruz. Bizler bütün bunlara karşı Pazar günü Maltepe'de olacağız. Sizleri de oraya bekliyoruz” çağrısında bulundu.

SES MYK Üyesi Tayyar Özcan ise “Biz sadece sağlık emekçileri için talepte bulunmuyoruz. Bütün halkımızın ücretsiz, nitelikli ve anadilde sağlık hakkı için de mücadele ediyoruz. Tüm İstanbul halkını 1 Mayıs’ta Maltepe’ye bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

GÜVENCELİ İŞ, İNSANCA YAŞAM, DEMOKRATİK TÜRKİYE…

Hazırlanan ortak açıklamayı okuyan Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi İşyeri Temsilcisi Gülseren Kuru taleplerini sıraladı:

  • Emeğin sömürülmediği,
  • Herkesin güvenceli, insanca çalıştığı bir işinin ve gelirinin olduğu,
  • Ekonomik krizlerin, salgınların faturasının emekçilere yıkılmadığı,
  • Kimsenin cinsiyetinden, kimliğinden, inancından dolayı ikinci sınıf yurttaş muamelesi görmediği,
  • Kadınlara yönelik şiddet, taciz ve tecavüzün son bulduğu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırıldığı,
  • İstanbul Sözleşmesinin feshinin iptal edildiği, 190 sayılı ILO sözleşmesinin imzalandığı,
  • Eşit yurttaşlığın, barış ve kardeşliğin hakim olduğu,
  • Sendikal hak ve özgürlüklerin, hak rama yollarının önünün açılığı, grevlerin yasaklanmadığı,
  • Haksız ve hukuksuz bir şekilde ihraç edilen KHK’lıların işine geri döndüğü,
  • Düşünmenin, düşünceyi ifade etmenin cezalandırılmadığı,
  • Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan; emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hakim olduğu
  • Yüzde 1’in değil yüzde 99’un mutlu yaşadığı bir dünya ve ülke istiyoruz

Açıklamanın ardından 1 Mayıs marşı çalındı, ardından sağlık emekçileri 1 Mayıs halayı çekti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü

SONRAKİ HABER

Endonezya palmiye yağı ihracatını yasakladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa