Ege işçisi isyanda: 1 Mayıs öncesi bizi masada sattılar
Ege Üniversitesi’nde grev arifesinde Tezkoop-İş İzmir 2 Nolu Şube, Kamu Çerçeve Protokolü’ndeki yüzde 5 zam oranında anlaşıldığını açıkladı. İşçiler tepkili: 1 Mayıs öncesi bizi masada sattılar.
![Ege işçisi isyanda: 1 Mayıs öncesi bizi masada sattılar](https://www.evrensel.net/upload/dosya/128620.jpg)
Fotoğraf: MA
İLGİLİ HABERLER
![Ege Üniversitesinde grev kararı alındı](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/128620.jpg)
Ege Üniversitesinde grev kararı alındı
![Ege Üniversitesi’nde sözleşme süreci tıkandı: İşçiler mücadeleci bir sendika ve grev istiyor](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/122868.jpg)
Ege Üniversitesi’nde sözleşme süreci tıkandı: İşçiler mücadeleci bir sendika ve grev istiyor
Nuray ÖZTÜRK
İzmir
Ege Üniversitesi’ni temsilen TÜHİS ile sözleşme masasına oturan TezKoop-İş İzmir 2 No’lu Şube, grev kararı almış, geçtiğimiz pazartesi günü kararını işyerine asmıştı. Ardından basın açıklamasıyla grevi duyuracak olan sendika şube yönetimi, rektörlükten gelen talep üzerine görüşme yapıldığını, prensipte anlaşıldığını duyurarak eylemi ertelemişti.
Daha sonra TÜHİS’le yeniden masaya oturan sendika dün geç saatlerde zam konusunda anlaşıldığını duyurdu. İşçiler, “1 Mayıs öncesi bizi masada sattılar, özellikle bayram tatilline denk getirerek tepkimizi engellemeye çalıştılar. Tam bir orta oyunu” şeklinde tepkilerini dile getirdi.
Konuyla ilgili Evrensel'e ulaşan işçiler, “Grev kararını geçtiğimiz pazartesi astık, salı eylem yapacak, 6-7 Mayıs gibi de greve çıkacaktık. Şube başkanı ve yöneticiler grev kararının asıldığı gün gelen talep üzerine rektörlükle görüştü. Sonra çarşambaya kadar süre istendiği söylendi. Eylem ertelendi. Çarşamba görüşüldü. 206 lira taban ücrette anlaştık mevcut sözleşmedeki haklarımızı koruduk diye açıklamalar yapıldı. Tam olarak anlaşılan maddeleri sorduk uzun süre cevap alamadık. ‘TÜHİS ile imzalanınca ayrıntısını görürsünüz’ bile diyen oldu. İş işten geçtikten sonra bilsek ne olur. Zorlamamızla 206 lira 4 kuruşta anlaştık mevcut sözleşme aynen kabul edildi, ikramiye, kıdem ve çalışılan gün sayıları konusunda isteğimiz oldu açıklamaları yapıldı. Yerel basında haber yapıldı. Sosyal medyada paylaşıldı. Rektöre teşekkür edildi. Sonra hepsi kaldırıldı” dedi.
Cuma günü işveren temsilcisi TÜHİS ile görüşmeye gidildiğini söyleyen işçiler, “Şimdi bize ‘TÜHİS, 171,99 olan taban yevmiyemizin üzerine kamu çerçevedeki %5 zammın uygulanması kararını tarafımıza bildirmiştir. TÜHİS'le yaptığımız son görüşmede taban ücretin 201,02’ye çekilmesi konusunda uzlaşma sağlandı. Çalışma saatimiz haftalık 40 saat olarak korunmuş. Hafta sonu tatilimiz ile ilgili TÜHİS'le görüşmelerimiz devam etmektedir’ diye mesaj çekildi, açıklama yapıldı. Bu durumda zam almış olmuyor. Kamu çerçeve protokolü uygulanıyor” şeklinde süreci aktardı.
“MÜCADELEYİ DEĞİL SENDİKAYI KONUŞUYORUZ”
“İşvereni bıraktık, haklarımızı nasıl alacağımızı bıraktık sendika nasıl sattı onu konuşuyoruz” diye tepki gösteren bir işçi “206 TL zam aldık dediler 201.02 kuruşa anlaşmış. Sadece zam meselesi de değil. Yeni hak adına hiçbir şey yok. Var olan sözleşmemizde yıllık izinlerimiz bir hafta izin kullandığımızda 5 gün olarak düşerdi şimdi 6 gün düşecek. Bayram çalışmalarımız mevcut sözleşmemizde 1’e 1’di, bu anlamda kötüydü, bu taslakta bire üç olarak yenilemiştik. Ancak bu yine bire bir şeklinde kalmış. Mesai saati 40 saat geçti anlaştık diyorlar ama maddede haftalık çalışma saati 40 saattir isterse işveren haftada 5 saat ücret ödemeden çalıştırabilir yazıyor. Her şey yalan yani. Yeni talep ettiğimiz hiçbir şey geçmemiş” dedi.
Sürecin şeffaf yürütülmediğini ve doğru düzgün açıklama dahi yapılmadığını belirten işçi, “Şu konularda anlaşmaya vardık şunu görüşüyoruz gibi mesaj yoluyla açıklama yaptılar ama bir yandan da sözlü olarak, ‘imzaladık, mecbur kaldık’ deniyor. Yani imzalandı mı imzalanmadı mı onu bile tam bilmiyoruz. Grev kararı almak ve süreci işletmek için geç kaldılar, tepki gösterince biz grev kararı aldık deyip, kağıdı astılar. Ama resmi olarak işlettiler mi bu süreci yoksa laf olsun diye bir kağıt mı asıldı onu bile bilmiyoruz. Çünkü güvenmiyoruz” diye konuştu.
“HER ŞEYE ZAM GELİYOR AMA BİZE ZAM YOK”
Genç bir işçi ise, “Her gün her şeye zam geliyor, ülke olmuş yangın yeri ama bize zam yok. Bu kabul edilecek bir durum değil. Baştan beri söylüyoruz. Zaten talep edilen bile yetersizdi bari bir lira aşağısına imzalanmasın” derken yaklaşık 15 yıldır üniversitede çalışan başka bir işçi, “Biz kabul etmedik. Grevse grev dedik. Fakat bizi dikkate almıyorlar. Kendileri çalıp kendileri oynuyor. Çok kötü bir sözleşme süreci geçirdik. Çok üzgünüm” diye konuştu.
İşçi şöyle devam etti; “Bize sormak yerine binbir zahmetle duyuru yapıyorlar. Kendileri ikna olmuş anlaşmış, bizi de ikna etmeye çalışıyorlar. Herkes çok tepkili inanın ki istifa etmeyi düşünenler bile var. Zaten çok yetersizdi zam oranı şimdi daha da düşüğüne anlaşıldığı söyleniyor. Yıllık 1500 TL’nin üzerinde kayıp var. Çok büyük bir para gibi görünmeyebilir size ama biz işçiler için çok önemli. Ayrıca çalışılan gün sayısı 6 güne çıkarılmak isteniyordu, bizim de kırmızı çizgimizdi görünen o ki o da gitmiş.”
“HAKLARIMIZI VERMEYECEĞİZ”
Başka bir işçi de “Bayram tatilini fırsat bilip. 1 Mayıs öncesi bizi masada sattılar, ama açıkçası biz bu satışa izin vermeyeceğiz. Taslak hazırlıyor sunuyorsun ama kamu çerçeve protokolündeki zam oranına imza atıyorsun. Zam almış olmuyorsun ki protokol uygulamış oluyorsun. O zaman niye taslak hazırlandı böyle saçmalık olmaz” diye tepki gösterdi.
Son güne kadar sürece dahil edilmediklerini söyleyen işçi, “Tepki gösterdiğimizde, grev kararı alındı. Sonra malum, resmen bizi oyaladılar. Ocak ayında da aynı teklif sunulmuştu. 5 ay boşa mı bekledik. Grev kararını boşa mı aldık. Madem yanaşmıyorlar o zaman biz de uygularız grevi. Anlaştık ne demek” dedi. Hafta tatilinin de kazanılmış hakları olduğunu söyleyen işçi “Haklarımızı vermeyeceğiz. Ne gerekiyorsa yapacağız” şeklinde konuştu.
“İRADEMİZİ YOK SAYIYORLAR”
“Hepimiz grevi içselleştirmiştik. Lanet olsun bu sendikaya” diyen bir kadın işçi ise tam bir orta oyunu oynandığını söyleyerek, “Bizim irademizi yok sayıyorlar. Bize sormuyorlar. Sorularımıza cevap alamıyoruz. Biz kabul etmiyoruz bu zammı. Gece sabaha kadar uyumadım bu gece. Bütün hakları aldık diyorlar ee aldınız da bize sordunuz mu. Hiçbir karar aşamasında biz yokuz. Ne aldınız ona da cevap yok. Hiçbir şey bilmiyoruz, el yordamıyla öğrenmeye çalışıyoruz. Sendikacılara ulaşabilenlere yapılan açıklamalar farklı farklı. İmzalandı mı imzalanmadı onu bile bilmiyoruz” diye konuştu.
Genç bir kadın işçi ise, “Bundan sonra grev hakkımız yok, hakem heyetine gidecek diye açıklama yapılıyor. Ee hani imzalamamıştın, hani grev ilanı asmıştık. Sendika dediğin işçiyi savunacak kime sordular da imzaladılar” diye tepki gösterdi.
Öte yandan konuyla ilgili görüş almak üzere sendika şube yöneticilerine ulaşmaya çalıştıysak da aramalarımıza henüz yanıt alamadık.
Evrensel'i Takip Et