30 Nisan 2022 14:15

Solunum Derneği: Pandemi bitmedi, bayramda tedbirli olalım

TÜSAD Enfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, “Vakalarda yeniden artış olmaması için bayramda önlemlere uymaya devam edelim” dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Solunum Derneği (TÜSAD), Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala sağlıklı bir bayram tatili için vatandaşları uyardı. TÜSAD Enfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, Kovid-19 pandemisinin henüz bitmediğini hatırlatarak “Vakalarda yeniden artış olmaması için bayramda önlemlere uymaya devam edelim” dedi. Kömürcüoğlu, özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olan kişileri riske atmamak için ‘açık havada bayramlaşma’ önerisinde bulundu.

KIŞ AYLARINDA VAKALAR ARTABİLİR

Pandemide gelinen son durumu ve uzun bayram tatili öncesinde maske yasağının kaldırılmasını değerlendiren Kömürcüoğlu, şu uyarıları yaptı: “Kısıtlamaların kaldırılmasıyla toplumda salgının tamamen bittiği gibi bir algı oluştu. Ancak bu yanlış, salgın tamamen bitmiş değil. Omikron alt varyantları BA.1, BA.2 ve XE, XD gibi yeni varyantlar bildirilmeye devam ediyor ve izleniyor.  Birkaç yıl daha koronavirüs ile yaşamaya devam edeceğiz, özellikle önümüzdeki kış aylarında yeniden vaka artışları yaşayabiliriz.”

AÇIK HAVADA BAYRAMLAŞALIM

“Bayram sürecinde büyük nüfus hareketleri ve ev ziyaretlerinin artacağını belirten Kömürcüoğlu “Özellikle büyük kentlerden küçük yerleşim alanlara ziyaretlerle bulaşlar artacak” uyarısını yaptı. Kömürcüoğlu, vaka sayılarındaki artışın sınırlanması içinse şu önerilerde bulundu: “Mevsimsel gripte nasıl her yıl aşı yapılıyorsa koronavirüs için de düzenli aşı tekrarları önemli. Maalesef hatırlatıcı dozlar ülkemizde halen istediğimiz oranlara yükselmedi. Bireysel önlemlere dikkat edilmeye devam edilmeli, özellikle rapel adı verilen hatırlatıcı dozlar ihmal edilmemeli. Bayramlaşırken özellikle yaşlı kişilere karşı daha dikkatli olunmalı. Özellikle yaşlı ve ek hastalığı olan kişilerin kapalı alanlarda maske kullanmaya  ve mesafe kuralına dikkat edilmeli. Özellikle yaşlı hastalar, kanser, romatizmal hastalıklar, immun sistem hastalıkları gibi ek rahatsızlığı olan kişiler koronaya karşı daha duyarlı ve halen ağır hastalık geçirme ve ölüm riskleri daha yüksek. Bulaş riskinin azaltılması için mümkünse açık havada bayramlaşılmalı.’ (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Malatya il örgütünden 1 Mayıs çağrısı

SONRAKİ HABER

1 Mayıs’ın tarihçesi: Kapitalist barbarlığa karşı emeğin özgürlük mücadelesi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa