30 Nisan 2022 21:20

1 Mayıs’ın tarihçesi: Kapitalist barbarlığa karşı emeğin özgürlük mücadelesi!

1 Mayıs tarihine ilişkin, 1932 yılında Alexander Trachtenberg tarafından yazılan kapsamlı makaleyi Hünkar Özlütaş çevirdi.

“Grev” resmi, bir patronun grevde olan bir grup işçiyle karşılaşmasını gösteriyor. Öfkeli bir kalabalık, patronun villasının merdivenlerinde. Öfkeli işçilerin lideriyle fabrika patronu tartışıyor. Resim: Grev/Robert Koehler (1886)

Paylaş

Alexander TRACHTENBERG

1 Mayıs'ın kökeni, daha kısa iş günü mücadelesine ayrılmaz bir şekilde bağlı. Bu talep aynı zamanda işçi sınıfı için büyük siyasi öneme sahipti. Bu mücadele, hemen hemen Amerika Birleşik Devletleri'ndeki fabrika sisteminin başlangıcından beri kendini gösterdi.

Bu ülkede erken tarihlerde yaşanan grevlerin en yaygın nedeni daha yüksek ücret talebi gibi görünse de daha kısa çalışma saatleri ve örgütlenme hakkı talepleri işçiler tarafından patronlara ve hükümete karşı her zaman ön planda tutuldu. Sömürü yoğunlaştıkça ve işçiler insanlık dışı uzun çalışma saatlerinin baskısını giderek daha fazla hissettikçe, saatlerin kayda değer bir şekilde azaltılması talebi daha belirgin hale geldi.

Daha 19. yüzyılın başında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki işçiler, o zamanlar geçerli olan iş günü olan “gün doğumundan gün batımına kadar” çalışmaya karşı şikayetlerini bildirdi. Günde 14, 16 ve hatta 18 saat çalışma saati hiç nadir değildi.

1820’li ve 1830’lu yıllar, çalışma saatlerinin azaltılması için grevlerle doludur. Ve birçok sanayi merkezinde 10 saatlik işgünü için kesin talepler ileri sürülmüştür. Dünyanın ilk sendikası olarak kabul edilen Philadelphia Mekanik Sendikasının örgütlenmesi, İngiltere’deki işçilerin oluşturduğu sendikadan iki yıl önce, 1827’de Philadelphia'da inşaat işçilerinin 10 saatlik çalışma günü grevine atfedilebilir. 1834'te New York'taki fırıncılar grevi sırasında bir işçi avukatı, “Somun ekmek işinde çalışan işçiler yıllardır Mısır esaretinden daha kötü acı çekiyorlar. 24 saat içinde ortalama 18-20 saat çalışmak zorunda kaldılar” diyordu. Bu bölgelerdeki 10 saatlik işgünü talebi kısa süre sonra bir harekete dönüştü ve 1837 kriziyle engellense de, Başkan Van Buren yönetimindeki federal hükümetin, devlet işinde çalışan herkes için 10 saatlik işgünü kararı vermesine yol açtı. Ancak 10 saatlik iş gününün evrenselliği için verilen mücadele sonraki on yıllarda da devam etti. Bu talep birçok işkolunda güvence altına alınır alınmaz, işçiler 8 saatlik işgünü sloganını yükseltmeye başladı.

1850’li yıllarda işçi sendikalarının örgütlenmesindeki hararetli faaliyet, bu yeni talebe bir ivme kazandırdı, ancak bu engellendi. Daha kısa bir işgünü hareketinin yalnızca ABD'ye özgü olmadığı, yükselen kapitalist sistem altında işçilerin sömürüldüğü her yerde yaygın olduğu, uzak Avustralya’da bile inşaat ticareti işçilerinin "8 saat çalışma, 8 saat dinlenme ve 8 saat uyku" sloganını yükseltmelerinden ve 1856’da bu talebi güvence altına almakta başarılı olmalarından anlaşılabilir.

AMERİKA’DA SEKİZ SAAT HAREKETİ BAŞLADI

Bununla birlikte, 1 Mayıs’ı doğrudan doğuran 8 saatlik günlük hareket, 1884’te Amerika Birleşik Devletleri'nde başlatılan genel harekete kadar izlenmelidir. İlk başta Amerikan işçi sınıfının militan bir örgütlenme merkezi haline gelme sözü veren ulusal bir işçi örgütünden bir nesil önce, daha kısa bir işgünü sorununu ele aldı ve onun adına geniş bir hareket örgütlemeyi önerdi. İç Savaş’ın ilk yıllarında (1861-1862'de), savaş başlamadan hemen önce kurulmuş olan birkaç ulusal sendikanın, özellikle de Kalıpçılar Sendikası ve Makinistler ve Demirciler Sendikasının ortadan kaldırılmasına tanık olundu. Bununla birlikte, hemen takip eden yıllar, bir dizi yerel işçi örgütünün ulusal ölçekte birleşti ve tüm bu sendikaların ulusal federasyon haline gelmesi ihtiyacı belirginleşti. 20 Ağustos 1866’da, Baltimore'da, Ulusal İşçi Sendikasını oluşturan üç sendikadan delegeler toplandı. Ulusal örgütlenme hareketi, genç bir adam olmasına rağmen, o yılların işçi hareketinde seçkin bir figür olan, yeniden inşa edilen Molders Sendikası'nın lideri William H. Sylvis tarafından yönetildi. Sylvis, Londra'daki Birinci Enternasyonal'in önderleriyle yazışmalar yapıyordu ve Ulusal İşçi Sendikası'nın Enternasyonal Genel Konseyi ile ilişkiler kurmasını etkilemeye yardımcı oldu.

1866'da Ulusal İşçi Sendikası'nın kuruluş kongresinde, daha kısa iş günüyle ilgili aşağıdaki karar kabul edildi:

Bu ülkenin emekçilerini kapitalist kölelikten kurtarmak için bugünün ilk ve en büyük gerekliliği, Amerikan birliğindeki tüm eyaletlerde 8 saatin normal işgünü olacağı bir yasanın geçirilmesidir. Bu şanlı sonuç elde edilene kadar tüm gücümüzü ortaya koymaya kararlıyız.

Aynı konvansiyon, 8 saatlik işgününün yasal olarak yürürlüğe girmesinin güvence altına alınması ve "sanayi sınıflarının çıkarlarını sürdürme ve temsil etme sözü veren insanların seçilmesi" ile bağlantılı olarak bağımsız siyasi eylem lehine oy kullandı.

İlk işçi hareketinin programı ve politikaları, ilkel ve her zaman sağlam olmasa da, yine de sağlıklı proleter içgüdüye dayanıyordu ve daha sonra işçi örgütlerini istila eden ve onları yanlış kanallara yönlendiren reformist yanlış liderler ve kapitalist politikacılar olmasaydı, bu ülkede gerçek bir devrimci işçi hareketinin gelişmesi için başlangıç noktaları olarak hizmet edebilirdi. Böylece, 65 yıl önce, Amerikan emeğinin ulusal örgütü N. L. U., “Kapitalist köleliğe" karşı ve bağımsız siyasi eylemden yana olduğunu ifade etmişti.

Ulusal İşçi Sendikası'nın ajitasyonunun bir sonucu olarak sekiz saatlik birlikler kuruldu ve örgütün geliştirdiği siyasi faaliyet sayesinde, birkaç eyalet hükümeti 8 saatlik kamu işini kabul etti ve ABD Kongresi 1868'de benzer bir yasa çıkardı.

Sylvis, Londra'daki Uluslararası ile temas halinde olmaya devam etti. Örgütün başkanı olarak etkisinden dolayı, Ulusal İşçi Sendikası, 1867'deki kongresinde uluslararası işçi sınıfı hareketi ile işbirliği yapmak için oy kullandı ve 1869'da Genel Konseyin davetini kabul etmek ve Enternasyonal'in Basle Kongresi'ne bir delege göndermek için oy kullandı. Ne yazık ki Sylvis, N. L. U. kongresinden hemen önce öldü ve Chicago'da yayınlanan İşçi Avukatı'nın editörü A.C. Cameron onun yerine delege olarak gönderildi. Genel Konsey, özel bir kararla, bu gelecek vaat eden genç Amerikan işçi önderinin ölümünün yasını tuttu. “Herkesin gözü, proleter ordunun bir generali olarak, büyük yeteneklerinin dışında, on yıllık bir deneyime sahip olan Sylvis'e çevrilmişti ve Sylvis öldü." Sylvis'in ölümü, kısa süre sonra ortaya çıkan ve Ulusal İşçi Sendikası'nın ortadan kalkmasına yol açan çürümeye katkıda bulunan nedenlerden biriydi.

BİRİNCİ ENTERNASYONAL, SEKİZ SAATLİK İŞGÜNÜ'NÜ BENİMSİYOR

8 saatlik işgünü kararı, Ağustos 1866'da Ulusal İşçi Sendikası tarafından verildi. Aynı yılın Eylül ayında, Birinci Enternasyonal'in Cenevre Kongresi, aynı talep için şu sözlerle kayıtlara geçti:

İşgününün yasal olarak sınırlandırılması, işçi sınıfının iyileştirilmesine ve özgürleşmesine yönelik tüm yeni girişimlerin sonuçsuz kalması gereken bir ön koşuldur. ... Kongre, işgününün yasal sınırı olarak 8 saat önermektedir.

MAYIS GÜNÜ AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ'NDE DOĞDU

Birinci Enternasyonal, 1872'den, 1876'ya kadar resmi olarak dağılmamasına rağmen, merkezi Londra'dan New York'a taşındığında uluslararası bir örgüt olarak varlığını sona erdirdi. Yeniden kurulan Enternasyonal'in, daha sonra İkinci Enternasyonal olarak bilinen, 1889'da Paris'te düzenlenen ilk kongresinde, 1 Mayıs, siyasi partilerde ve sendikalarda örgütlenen dünya işçilerinin önemli siyasi talepleri için mücadele edecekleri bir gün olarak ayrıldı. Paris kararı, beş yıl önce Chicago'da genç bir Amerikan işçi örgütünün delegeleri tarafından verilen bir karardan etkilendi - Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada Örgütlü Esnaf ve İşçi Sendikaları Federasyonu, daha sonra kısaltılmış adıyla bilinen Amerikan İşçi Federasyonu. Bu örgütün 7 Ekim 1884 tarihli Dördüncü Kongresinde, aşağıdaki karar kabul edildi:

Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'daki Örgütlü Esnaf ve İşçi Sendikaları Federasyonu tarafından, 8 saatin 1 Mayıs 1886'dan itibaren yasal günlük çalışma saatini oluşturacağına ve yargı yetkileri boyunca işçi örgütlerine, yasalarını bu karara uyacak şekilde yönlendirmelerini tavsiye etmeye karar verdik.

Kararda, Federasyonun 8 saatlik işgününü kurma yöntemleri hakkında hiçbir şey söylenmemiş olmasına rağmen, o dönemde 50 binden fazla üyeye bağlı olmayan bir üyeye sahip olan bir örgütün, işyerlerinde bunun için mücadele etmeden “sekiz saatin yasal bir günlük çalışma oluşturacağını" ilan edemeyeceği açıktır.

Üyelerinin çalıştığı fabrikalar ve madenler, 8 saatlik işgünü mücadelesine girmeye kalkışmadan, daha da fazla sayıda işçi, kararda, Federasyona bağlı sendikaların "yasalarını bu karara uyacak şekilde yönlendirdikleri" hükmü, 1 Mayıs 1886'da 8 saatlik iş günü için grev yapması beklenen ve muhtemelen sendikadan yardım isteyecek kadar uzun süre dışarıda kalmak zorunda kalacak olan üyelerine grev yardımı ödenmesi konusuna değiniyordu.Bu grev eyleminin kapsamı ulusal olacağından ve tüm bağlı örgütleri kapsayacağından, sendikalar, tüzüklerine göre, grevin üyeleri tarafından onaylanmasını sağlamak zorundaydılar, özellikle de bu, fonların vb. harcanmasını içereceğinden. Federasyonun, gönüllü, federasyon temelinde örgütlendiği ve ulusal bir kongrenin kararlarının, bağlı sendikalar için ancak bu sendikaların bu kararları onaylaması durumunda bağlayıcı olabileceği unutulmamalıdır.

1 MAYIS GREVİ HAZIRLIKLARI

1880-1890 yılları genellikle Amerikan sanayisinin gelişmesinde ve iç pazarın genişlemesinde en aktif yıllardan biri olmasına rağmen, 1883-1885 arasında, 1873 krizinin ardından döngüsel bir depresyon olan bir kriz yaşadı. Daha kısa bir işgünü hareketi, işsizlikten ve o dönemde hüküm süren büyük acılardan ek bir ivme kazandı. Tıpkı şu anda 7 saatlik işgünü talebinin Amerikalı işçilerin yaşadığı muazzam işsizlik nedeniyle popüler bir sorun haline gelmesi gibi.

On binlerce demiryolu ve çelik işçisinin, grevleri bastırmak için birlikler gönderen şirketlere ve hükümete karşı militanca savaştığı 1877'deki büyük grev mücadeleleri, tüm işçi hareketi üzerinde bir etki bıraktı. Bu, Amerikan işçi sınıfının ulusal ölçekte ilk büyük kitlesel eylemiydi ve devlet ile sermayenin birleşik güçleri tarafından yenilgiye uğratılmalarına rağmen, Amerikan işçileri, bu mücadelelerden, toplumdaki sınıfsal konumlarının daha net bir kavrayışıyla, daha büyük bir militanlıkla ve yükseltilmiş bir moralle çıktılar. Bu kısmen, antrasit bölgesindeki madencilerin örgütünü yok etme girişiminde bulunan Pensilvanya'nın kömür baronlarına, 1875'te on militan madenci (Molly Maguires) darağacına demiryoluna bir cevaptı.

Daha yeni örgütlenmiş olan federasyon, 8 saatlik işgünü sloganını, Federasyonun dışında kalan büyük işçi kitleleri ve daha eski ve daha sonra hâlâ büyüyen bir örgüt olan Emek Şövalyeleri arasında bir miting örgütü sloganı olarak kullanma olanağını gördü. Federasyon, Emek Şövalyeleri'ne 8 saatlik işgünü hareketine destek çağrısında bulundu ve yalnızca tüm örgütlü emeği içeren genel bir eylemin olumlu sonuçları mümkün kılabileceğini fark etti.

Federasyonun 1885'teki kongresinde, ertesi yılın ilk 1 Mayıs'ındaki grev kararı yinelendi ve aralarında özellikle Marangozlar ve Puro Üreticileri olmak üzere birçok ulusal sendika mücadeleye hazırlanmak için harekete geçti. 8 saatlik işgünü için 1 Mayıs eylemi için ajitasyon, mevcut sendikaların üye sayısının artmasında derhal sonuçlar verdi.

EMEK ŞÖVALYELERİ BÜYÜYOR

Emek Şövalyeleri, 1886'da büyümesinin zirvesine ulaşarak sıçramalarla genişledi. Federasyondan daha iyi bilinen ve bir savaş örgütü olarak kabul edilen Emek Şövalyeleri’nin bu dönemde üye sayısını 200.000'den 700.000'e çıkardığı bildirilmektedir. Hareketi ilk başlatan ve grev için 8 saatlik işgünü için kesin bir tarih belirleyen Federasyon, aynı zamanda, özellikle işçilerin geniş kitleleri arasında sayıca ve özellikle prestij bakımından büyüdü. Grev günü yaklaşırken ve örgütün önderliğinin, özellikle de Terrence Powderly'nin, hareketi sabote ettiği ve hatta sendikalarına gizlice grev yapmamalarını öğütlediği ortaya çıktıkça, Federasyonun popülaritesi daha da arttı. Her iki örgütün tabanı da coşkuyla mücadeleye hazırlanıyordu. Çeşitli şehirlerde sekiz saatlik işgünü birlikleri ve dernekleri ortaya çıktı ve örgütsüz işçi kitlelerine bulaşan işçi hareketi boyunca yüksek bir militanlık ruhu hissedildi.

GREV HAREKETİ YAYILIYOR

İşçilerin ruh halini öğrenmenin en iyi yolu, mücadelelerinin kapsamını ve ciddiyetini incelemektir. Belirli bir dönemdeki grevlerin sayısı, işçilerin mücadele havasının iyi bir göstergesidir. 1885 ve 1886 yıllarında önceki yıllara kıyasla gerçekleşen grevlerin sayısı, işçi hareketini nasıl bir militanlık ruhunun canlandırdığını göstermektedir. İşçiler yalnızca 1 Mayıs 1886'da eyleme hazırlanmakla kalmadılar, aynı zamanda 1885'te grevlerin sayısı kayda değer bir artış gösterdi. 1881-1884 yılları arasında grev ve lokavt sayısı ortalama 500'den azdı ve ortalama olarak yılda yalnızca 150.000 işçi çalışıyordu. 1885'teki grevler ve lokavtlar yaklaşık 700'e yükseldi ve katılan işçi sayısı 250.000'e yükseldi. 1886'da grevlerin sayısı 1885'e göre iki katından fazla arttı ve 1.572'ye ulaştı ve etkilenen işçi sayısında orantılı bir artış, şimdi 600.000'e ulaştı. Grev hareketinin 1886'da ne kadar yaygınlaştığı, 1885'te grevlerden etkilenen yalnızca 2.467 işyeri varken, ertesi yıl katılan sayının 11.562'ye yükselmiş olmasından görülebilir. Emek Şövalyeleri önderliğinin açık sabotajına rağmen, 500.000'den fazla işçinin 8 saatlik iş günü boyunca grevlere doğrudan katıldığı tahmin ediliyordu.

Grev merkezi, grev hareketinin en yaygın olduğu Chicago'ydu, ancak diğer birçok şehir 1 Mayıs’taki mücadeleye katıldı. New York, Baltimore, Washington, Milwaukee, Cincinnati, St. Louis, Pittsburgh, Detroit ve diğer birçok şehir yürüyüşte iyi bir gösteri yaptı. Grev hareketinin karakteristik özelliği, vasıfsız ve örgütsüz işçilerin mücadeleye çekilmesi ve sempatik grevlerin o dönemde oldukça yaygın olmasıydı. Ülkede isyankar bir ruh vardı ve burjuva tarihçileri, bu grevler sırasında ortaya çıkan "toplumsal savaş"tan ve "sermayeye duyulan nefret"ten ve hareketi kaplayan tabanın coşkusundan söz ediyorlardı. 1 Mayıs'ta greve çıkan işçi sayısının yaklaşık yarısının başarılı olduğu ve 8 saatlik işgününü güvence altına almadıkları yerlerde, çalışma saatlerini önemli ölçüde azaltmayı başardıkları tahmin edilmektedir.

CHİCAGO GREVİ VE HAYMARKET

1 Mayıs hareketi, işçi hareketinin bir dizi sorunu konusunda politik olarak yeterince açık olmamakla birlikte, yine de işçileri eyleme çağırmaya, mücadele ruhlarını geliştirmeye ve yalnızca yaşam ve çalışma koşullarının derhal iyileştirilmesini değil, aynı zamanda kapitalist sistemin de ortadan kaldırılmasını hedef olarak belirlemeye her zaman hazır olan bir mücadele hareketiydi.

Devrimci grupların yardımıyla Chicago'daki grev büyük boyutlara ulaştı. Grevden çok önce bir birlik kuruldu ve greve hazırlandı. Sol kanat işçi sendikalarından oluşan Merkez İşçi Sendikası, Federasyon'a bağlı sendikaları, Emek Şövalyeleri’ni ve Sosyalist İşçi Partisi'ni içeren birleşik bir cephe örgütü olan 8 Saatlik Birlik'e tam destek verdi. Mayıs ayından önceki pazar günü, Merkez İşçi Sendikası, 25.000 işçinin katıldığı bir seferberlik gösterisi düzenledi.

1 Mayıs'ta Chicago, kentin örgütlü işçi hareketinin çağrısı üzerine işçilerin büyük bir akınına tanık oldu. Bu, işçi hareketinin kendisinin şimdiye kadar deneyimlediği en etkili sınıf dayanışması gösterisiydi. Talebin o zamandaki önemi – 8 saatlik işgünü – ve grevin kapsamı ve karakteri harekete önemli bir siyasi anlam kazandırdı. Bu önem, önümüzdeki birkaç günün gelişmesiyle daha da derinleşti. Birinci Mayıs 1886'daki grevle doruk noktasına ulaşan 8 saatlik hareket, kendi başına, Amerikan işçi sınıfının mücadele tarihinde görkemli bir bölüm oluşturur.

Fakat devrimlerin, devrimci sınıf nihayet tam kontrolünü kurana kadar karşı-devrimleri vardır. Chicago işçilerinin muzaffer yürüyüşü, militan önderleri yok etmeye kararlı olan ve böylece Chicago'nun tüm işçi hareketine ölümcül bir darbe indirmeyi uman patronların ve kapitalist devletin o zamanki üstün birleşik gücü tarafından tutuklandı.

Haymarket Olayı olarak bilinen olaya yol açan 3 ve 4 Mayıs olayları, 1 Mayıs grevinin doğrudan bir sonucuydu. 4 Mayıs'ta Haymarket Meydanı'nda düzenlenen gösteri, 3 Mayıs'ta McCormick Reaper Works'te altı işçinin öldürüldüğü ve birçoğunun yaralandığı, grevci işçilerin bir toplantısı üzerine polisin acımasız saldırısını protesto etmek için yapıldı. Toplantı barışçıldı ve polis toplanan işçilere tekrar bir saldırı başlattığında dağılmak üzereydi. Kalabalığın içine bir bomba atıldı ve bir çavuş öldürüldü. Yedi polis memuru ve dört işçinin öldüğü bir çatışma çıktı. Haymarket Meydanı'ndaki kan banyosu, Parson'ların, Casusların, Fischer ve Engel'in darağacına giden; militan Chicago liderlerinin hapsedilmesi, Chicago patronlarının karşı-devrimci yanıtıydı. Bu, ülkenin dört bir yanındaki patronlara eylem sinyaliydi.

1886'nın ikinci yarısına, 1885-1886 grev hareketi sırasında kaybedilen konumu yeniden kazanmaya kararlı olan patronların yoğun saldırısı damgasını vurdu.

Chicago işçi liderlerinin asılmasından bir yıl sonra, şimdi Amerikan İşçi Federasyonu olarak bilinen Federasyon, 1888'de St. Louis'deki kongresinde, 8 saatlik işgünü için hareketini yeniden başlatmak için karar aldı. Zaten bir gelenek olan, iki yıl önce işçilerin siyasi bir sınıf sorununa dayanan güçlü hareketinin yoğunlaşma noktası olarak hizmet etmiş olan 1 Mayıs, 8 saatlik işgünü için mücadelenin yeniden başlatılacağı gün olarak seçildi. 1 Mayıs 1890, daha kısa iş günü için ülke çapında bir greve tanık olacaktı.

Greve en hazırlıklı olduğu düşünülen Marangozlar Sendikası'nın greve gitmesi ve başarılı olması halinde diğer sendikaların da greve gitmesi kararlaştırıldı.

Otobiyografisinde Gompers, L. A.F.'nin 1 Mayıs Günü'nü uluslararası bir emek tatili haline getirmeye nasıl katkıda bulunduğunu anlatıyor:

“8 saatlik hareket için planlar geliştikçe, amacımıza nasıl ulaşabileceğimizi sürekli olarak fark ediyorduk. Paris'teki Uluslararası İşçi Kongresi'nin toplantı zamanı yaklaşırken, bu kongreden hareketimize yardım edebileceğimizi düşündüm.”

MAYIS GÜNÜ ULUSLARARASI HALE GELİYOR

Bastille'in düşüşünün yüzüncü yıldönümü olan 14 Temmuz 1889'da, Paris'te, birçok ülkenin örgütlü devrimci proleter hareketlerinden liderler, 25 yıl önce büyük öğretmenleri Karl Marx tarafından kurulan örgütten sonra şekillenen uluslararası bir işçi örgütü oluşturmak üzere bir araya geldiler. İkinci Enternasyonal'e dönüşecek olan örgütün kuruluş toplantısında toplananlar, Amerikalı delegelerden, 1884-1886 yılları arasında Amerika'daki 8 saatlik işgünü mücadelesi ve hareket hakkında bilgi aldılar. Amerikan işçilerinin örneğinden esinlenen Paris Kongresi, aşağıdaki kararı kabul etti:

Kongre, bütün ülkelerde ve bütün kentlerde, tayin edilmiş bir günde, emekçi kitlelerin, devlet yetkililerinden, işgününün yasal olarak sekiz saate indirilmesini ve Paris Kongresi'nin diğer kararlarının uygulanmasını talep etmeleri için, büyük bir uluslararası gösteri düzenlemeye karar verdi. Benzer bir gösteri 1 Mayıs 1890 için, Amerikan İşçi Federasyonu tarafından Aralık 1888'de St. Louis'deki Kongresi'nde kararlaştırıldığı için, bugün uluslararası gösteri için kabul edildi. Çeşitli ülkelerin işçileri, bu gösteriyi, her ülkede hüküm süren koşullara göre örgütlemelidir.

Kararda, her ülkede hüküm süren nesnel koşullara ilişkin gösterinin örgütlenmesinden söz eden madde, bazı taraflara, özellikle de İngiliz hareketine, kararı tüm ülkeler için zorunlu olmayan bir şekilde yorumlama fırsatı verdi. Böylece, İkinci Enternasyonal'in oluşumu sırasında, onu yalnızca bir danışma organı olarak gören, yalnızca Kongreler sırasında bilgi ve görüş alışverişi için işlev gören de vardı. Ama Marx'ın bir nesil önce Birinci Enternasyonal'i yapmaya çalıştığı gibi, merkezi bir örgüt, devrimci bir dünya proleter partisi olarak işlev görmeyen partiler de vardı. Engels, 1874'te, Birinci Enternasyonal Amerika'da resmen dağıtılmadan önce, arkadaşı Serge'ye şöyle yazıyordu: “Marx'ın öğretilerinden sonra kurulan bir sonraki Enternasyonal'in önümüzdeki yıllarda yaygın olarak tanınacağını düşünüyorum, salt Komünist Enternasyonal olacaktır.” Bunu yazdığında, Enternasyonal'in başlangıcında, onu sosyalist partilerin gönüllü bir federasyonu olarak gören reformist unsurların mevcut olacağını öngörmemişti.

Ancak 1890 1 Mayıs, birçok Avrupa ülkesinde kutlandı ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Marangozlar Birliği ve diğer inşaat işçileri 8 saatlik işgünü için genel greve gitti. Sosyalistlere karşı çıkarılmış çeşitli yasalara rağmen, Almanya'nın çeşitli sanayi kentlerindeki işçiler, polisle şiddetli mücadelelerin damgasını vurduğu 1 Mayıs'ı kutladılar. Benzer şekilde, diğer Avrupa başkentlerinde de gösteriler düzenlendi, ancak devlet yetkilileri ve polis gösterileri bastırmaya çalıştı. Amerika Birleşik Devletleri'nde, Chicago ve New York gösterileri özellikle büyük önem taşıyordu. Binlerce kişi, 8 saatlik günlük talebi desteklemek için sokaklarda geçit töreni yaptı ve gösteriler merkezi noktalarda büyük kitle mitingleriyle ile kapatıldı.

Enternasyonal, 1891'de Brüksel'de yapılan bir sonraki kongrede, Birinci Mayıs'ın asıl amacını, 8 saatlik işgününü talep etmek olarak yineledi. Ancak çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve uluslar arasında barışın sağlanması talepleri adına bir gösteri olarak da hizmet etmesi gerektiğini ekledi. Gözden geçirilmiş karar, özellikle, 8 saatlik işgünü için "İlk Mayıs gösterilerinin sınıfsal karakterinin" önemini ve "sınıf mücadelesinin derinleşmesine" yol açacak diğer talepleri vurguladı. Kararda ayrıca, çalışmaların "mümkün olan her yerde" durdurulması talep edildi. 1 Mayıs'taki grevlere yapılan atıf yalnızca koşullu olsa da, Enternasyonal, gösterilerin amaçlarını genişletmeye ve somutlaştırmaya başladı. İngiliz İşçi Partisi, 1 Mayıs'ta yapılacak koşullu grev önerisini bile kabul etmeyi reddederek oportünizmi bir kez daha gösterdi ve Alman sosyal-demokratlarıyla birlikte, 1 Mayıs gösterisini 1 Mayıs'ı izleyen pazar gününe ertelemek için oy kullandı.

MARX’TAN SEKİZ SAAT HAREKETİ ÜZERİNE

Marx, Kapital'in 1867'de yayımlanan ilk cildinin “Çalışma günü” bölümünde, Ulusal İşçi Sendikası'nın 8 saatlik hareketin açılışına dikkat çeker. Özellikle Marx'ın siyah ve beyaz işçiler arasındaki sınıf çıkarlarının dayanışmasına ilişkin anlatıcı referansını içerdiği için ünlü olan pasajda şunları yazdı:

Amerika Birleşik Devletleri’nde, kölelik kurumu cumhuriyetin bir bölümünü çirkinleştirmeye devam ettiği sürece, her bağımsız işçi hareketi kötürüm kaldı. Siyah derili emeğin damgalandığı yerde, beyaz derili emek kendisini kurtaramaz. Ama köleliğin ölümünden yepyeni bir yaşam doğuverdi. İç savaşın ilk meyvesi, lokomotifin dev adımlarıyla Atlantik’ten Pasifik’e, New England’dan Kaliforniya’ya uzanan sekiz saat mücadelesi oldu. Baltimor’da (Ağustos 1866’da) toplanan Genel İşçi Kongresi şunu ilan etti: “’Bu ülkenin emeğini kapitalist kölelikten kurtarmak için şu anda ihtiyaç duyulan ilk ve en önemli şey, Amerikan Birliği’nin bütün eyaletlerinde normal iş gününün 8 saat olmasını sağlayacak bir yasanın çıkarılmasıdır. Bu şanlı sonuca ulaşılıncaya kadar bütün gücümüzü harcamaya kararlıyız.” (Kapital, Cilt I, a.g.y., s.292.)

Marx, Baltimore’daki bir işçi kongresi toplantısının 8 saatlik işgünü için oy kullandığını ve İsviçre'nin Cenevre kentindeki bir uluslararası kongre toplantısının benzer bir kararı nasıl kabul ettiğine dikkat çekiyor: “İşçi sınıfı hareketi, Atlantik'in her iki yakasında da üretim koşullarının iyileştirilmesine yol açtı ‘aynı çalışma saatlerini onaylıyor ve bunu 8 saatlik işgünü sınırlandırılması’ talebiyle somutlaştırıyor.”

Cenevre Kongresi'nin kararının Amerikan kararından kaynaklandığı, kararın şu kısmından görülebilir: “Bu sınırlama, Kuzey-Amerika Birleşik Devletleri işçilerinin genel talebini temsil ettiğinden, Kongre bu talebi tüm dünya işçilerinin genel platformuna dönüştürmektedir.”

Amerikan işçi hareketinin uluslararası bir kongre üzerinde ve aynı amaç adına benzer bir etkisi, 23 yıl sonra daha etkili uygulandı.

ENGELS ULUSLARARASI 1 MAYIS’TA

Engels, 1 Mayıs 1890'da Komünist Manifesto'nun dördüncü Almanca baskısının önsözünde, uluslararası proleter örgütlerin tarihini gözden geçirirken, birinci Enternasyonal 1 Mayıs’ın önemine dikkat çeker:

Ben bu satırları yazarken, Avrupa ve Amerika proletaryası kendi güçlerini gözden geçiriyor; ilk kez tek ordu olarak, tek güç altında seferber ediliyor ve tek bir dolaysız amaç için savaşıyor: Yasal düzenlemeyle kurulmuş sekiz saatlik bir işgünü... Şu anda tanık olduğumuz manzara, tüm ülkelerin kapitalistleri ve toprak sahiplerinin, bugün tüm toprakların proleterlerinin gerçekte birleşmiş olduklarını fark etmelerini sağlayacaktır. Keşke Marx kendi gözleriyle görebilmesi için yanımda olsaydı!

Eşzamanlı uluslararası proleter gösterilerin önemi, dünyanın dört bir yanındaki işçilerin hayal gücüne ve devrimci içgüdülerine giderek daha fazla hitap ediyordu ve her yıl gösterilere katılan daha büyük kitlelere tanık oldu.

İşçilerin tepkisi, 1893'te Zürih'te Enternasyonal'in bir sonraki Kongresi'nde kabul edilen 1 Mayıs kararına yapılan aşağıdaki eklemede kendini gösterdi:

8 saatlik işgünü için 1 Mayıs'taki gösteri, aynı zamanda, işçi sınıfının, toplumsal değişim yoluyla sınıf ayrımlarını yok etme ve böylece tüm halklar için barışa, uluslararası barışa giden tek yol olan yola girme yönündeki kararlı iradesinin bir gösterisi işlevi görmelidir.

Her ne kadar kararın orijinal taslağı, sınıf ayrımlarının "toplumsal değişim" yoluyla değil, "toplumsal devrim" yoluyla ortadan kaldırılmasını önermiş olsa da, karar kesinlikle 1 Mayıs'ı daha yüksek bir siyasi düzeye yükseltti. Bu, 8 saatlik işgünü talebine ek olarak, proletaryanın mevcut düzene meydan okuma iradesinin ve iktidarının bir gösterisi olacaktı.

REFORMİSTLER 1 MAYIS’I BALTALAMAYA ÇALIŞIYOR

Çeşitli partilerin reformist liderleri, 1 Mayıs gösterilerini mücadele günleri yerine uyku ve dinlenme günlerine dönüştürerek cansızlaştırmaya çalıştılar. Bu yüzden her zaman gösterileri 1 Mayıs’a en yakın Pazar gününe organize etmekte ısrar ettiler. Pazar günleri işçiler işi durdurmak için grev yapmak zorunda kalmayacaklardı; zaten çalışmıyorlardı. Reformist liderler için Mayıs Günü sadece uluslararası bir emek bayramı, parklarda veya dış ülkelerde bir yarışma ve oyun günüydü. Zürih Kongresi kararının, 1 Mayıs’ın "işçi sınıfının sınıf ayrımlarını yok etme konusundaki kararlı iradesinin bir gösterimi", yani kapitalist sömürü ve ücretli kölelik sisteminin yıkılması için mücadele etme iradesinin gösterilmesi olmasını talep etmesi, reformistleri rahatsız etmedi, çünkü kendilerini uluslararası kongrelerin kararlarına bağlı görmediler. Uluslararası Sosyalist Kongreler onlar için, savaştan önce çeşitli Avrupa başkentlerinde zaman zaman toplanan diğer birçok kongre gibi, uluslararası dostluk ve iyi niyet toplantılarıydı. Proletaryanın ortak uluslararası eylemini caydırmak ve engellemek için her şeyi yaptılar ve uluslararası kongrelerin fikirlerine uymayan kararları sadece kağıt üzerinde kararlar olarak kaldı. Yirmi yıl sonra, bu reformist önderlerin "sosyalizmi" ve "enternasyonalizmi" tüm çıplaklıklarıyla teşhir edildi. 1914'te Enternasyonal paramparça olmuştu, çünkü daha doğduğundan itibaren kendi yıkımının tohumlarını, işçi sınıfının reformist yanlış önderliklerini içinde taşıyordu.

1900'de Paris'teki Uluslararası Kongre'de, önceki Kongrelerin 1 Mayıs Günü kararı tekrar kabul edildi ve 1 Mayıs'ta çalışmanın durdurulmasının gösteriyi daha etkili hale getireceği ifadesiyle güçlendirildi. 1 Mayıs Günü gösterileri giderek daha fazla iktidar gösterilerine dönüşüyordu; Tüm önemli sanayi merkezlerinde polis ve ordu ile açık sokak çatışmaları yaşanıyor. Gösterilere katılan ve o gün iş bırakan işçilerin sayısı artıyordu. 1 Mayıs egemen sınıf için giderek daha tehditkar hale geliyordu. Her 1 Mayıs Günü geldiğinde tüm ülkelerdeki yetkililerin önceden haber vererek baktıkları Kızıl Gün oldu.

LENİN 1 MAYIS’TA

Lenin, Rus devrimci hareketindeki faaliyetinin başlarında, 1 Mayıs’ın Rus işçilerine bir gösteri ve mücadele günü olarak bildirilmesine katkıda bulundu. Lenin, 1896'da hapisteyken, Rusya'daki ilk Marksist siyasi gruplardan biri olan St. Petersburg İşçi Sınıfının Kurtuluşu İçin Mücadele Birliği için bir 1 Mayıs broşürü yazdı. Broşür hapishaneden kaçırıldı ve 2.000 mimeograflı kopya 40 fabrikadaki işçiler arasında dağıtıldı. Çok kısaydı ve Lenin'in karakteristik olarak basit ve doğrudan tarzında yazılmıştı, böylece işçiler arasında en az gelişmiş olanlar onu anlayabiliyordu. "1896'daki ünlü tekstil grevlerinin patlak vermesinden bir ay sonra, işçiler bize ilk itici gücün küçük mütevazı 1 Mayıs broşürü tarafından verildiğini söylüyorlardı," diye yazdı, kitabın yayınlanmasına yardımcı olan bir çağdaş.

Lenin, işçilere, çalıştıkları fabrikaların sahiplerinin yararına nasıl sömürüldüklerini ve hükümetin koşullarının iyileştirilmesini talep edenlere nasıl zulmettiğini anlattıktan sonra, 1 Mayıs’ın önemi hakkında yazmaya devam eder:

Fransa'da, İngiltere'de, Almanya'da ve işçilerin zaten güçlü sendikalarda birleştikleri ve kendileri için birçok hak kazandıkları diğer ülkelerde, 19 Nisan'da (1 Mayıs) [Rus takvimi o zamanlar Batı Avrupa'nın 13 gün gerisindeydi] genel bir İşçi bayramı düzenlediler. Boğucu fabrikaları terk ederek, açılmış pankartlarla, müzik türlerine, şehirlerin ana caddeleri boyunca yürüyorlar ve patronlara sürekli büyüyen güçlerini gösteriyorlar. Onlar, bir önceki yıl boyunca patronlara karşı kazanılan zaferleri anlatan konuşmaların yapıldığı ve gelecekte mücadele için planlar yapılan büyük kitlesel gösterilerde toplanırlar. Grev tehdidi altında patronlar, o gün fabrikalara gelmedikleri için işçileri cezalandırmaya cesaret edemiyorlar. Bu günde işçiler patronlara ana taleplerini de hatırlatırlar: 8 saat çalışma, 8 saat dinlenme ve 8 saat dinlenme. Diğer ülkelerin işçilerinin şimdi talep ettiği şey budur.

Rus devrimci hareketi 1 Mayıs’ı büyük avantaj sağlamak için kullandı. Lenin, Kasım 1900'de yayınlanan Harkov'da Mayıs Günleri adlı broşürün önsözünde şöyle yazıyordu:

Bir altı ay daha, Rus işçileri yeni yüzyılın ilk yılının Mayıs ayının ilkini kutlayacaklar ve kutlamaları mümkün olduğunca çok sayıda merkezde örgütlemek için düzenlemeler yapmak için çalışmaya başlamamızın zamanı geldi ve yalnızca onlara katılacak olanlarla değil, mümkün olduğunca heybetli bir ölçek dayatmak, ama aynı zamanda örgütlü karakterleriyle, açığa vuracakları sınıf bilinciyle, Rus halkının siyasal kurtuluşu uğruna bastırılamaz mücadeleyi başlatmak için gösterilecek kararlılıkla ve sonuç olarak, proletaryanın sınıfsal gelişimi ve sosyalizm uğruna açık mücadelesi için özgür bir fırsat için.

Lenin'in 1 Mayıs gösterilerini ne kadar önemli gördüğü anlaşılabilir, çünkü altı ay önceden onlara dikkat çekti. Ona göre 1 Mayıs, "Rus halkının siyasal kurtuluşu uğruna önlenemez mücadele"nin, "proletaryanın sınıfsal gelişimi ve sosyalizm uğruna açık mücadelesi"nin bir toplanma noktasıydı.

Mayıs Günü kutlamalarının nasıl "büyük siyasi gösterilere dönüşebileceğinden" bahseden Lenin, 1900'deki Harkov Mayıs Günü kutlamasının neden "olağanüstü öneme sahip bir olay" olduğunu sordu ve "işçilerin greve kitlesel katılımı, sokaklardaki büyük kitle toplantıları, kızıl bayrakların açılması, bildirilerde belirtilen taleplerin sunulması ve bu taleplerin devrimci karakteri – sekiz saatlik işgünü ve siyasi özgürlük" yanıtını verdi.

Lenin, Harkov Partisi önderlerini, 8 saatlik işgünü taleplerini diğer küçük ve salt ekonomik taleplerle birleştirdikleri için kızdırıyor, çünkü Mayıs Günü'nün siyasi karakterinin hiçbir şekilde bulanıklaşmasını istemiyor. Bu önsözde şöyle yazıyor:

Bu taleplerden ilki [işgünü 8 saat], proletaryanın bütün ülkelerde ileri sürdüğü genel istemdir. Bu talebin ileri sürülmüş olması, Harkov'un ileri işçilerinin uluslararası sosyalist işçi hareketi ile dayanışmalarını gerçekleştirdiklerini göstermektedir. Ama tam da bu nedenle, böyle bir talep, ustabaşıların daha iyi muamele görmesi ya da ücretlerde yüzde on artış gibi küçük talepler arasına dahil edilmemeliydi. Ne var ki, sekiz saatlik işgünü talebi, bütün proletaryanın, bireysel işverenlere değil, bugünkü toplumsal ve siyasal sistemin tümünün temsilcisi olarak hükümete, bir bütün olarak kapitalist sınıfa, tüm üretim araçlarının sahiplerine sunulan talebidir.

1 MAYIS SİYASİ SLOGANLARI

Mayıs Günleri, uluslararası devrimci proletaryanın odak noktaları haline geldi. 8 saatlik işgününe ilişkin orijinal talebe, işçilerin 1 Mayıs Günü grevleri ve gösterileri sırasında yoğunlaşmaya çağrıldıkları başka önemli sloganlar da eklendi. Bunlar arasında: Uluslararası İşçi Sınıfı Dayanışması; Evrensel Oy Hakkı; Savaşa Karşı Savaş; Sömürgeci baskıya karşı; Sokaklara Çıkma Hakkı; siyasi tutukluların serbest bırakılması; işçi sınıfının siyasi ve ekonomik örgütlenme hakkı.

Eski Enternasyonal, 1 Mayıs sorunu üzerine en son 1904 Amsterdam Kongresi'nde konuşmuştu. Gösterilerde kullanılan çeşitli siyasi sloganları gözden geçirdikten ve bazı ülkelerde bu gösterilerin hala 1 Mayıs yerine Pazar günleri gerçekleştiğine dikkat çektikten sonra, karar şu sonuca varıyor:

Amsterdam'daki Uluslararası Sosyalist Kongresi, bütün ülkelerin bütün sosyal-demokrat parti örgütlerini ve sendikalarını, 8 saatlik işgününün yasal olarak kurulması, proletaryanın sınıf talepleri ve evrensel barış için 1 Mayıs'ta enerjik bir gösteri yapmaya çağırır. İlk Mayıs'ta gösteri yapmanın en etkili yolu iş bırakmaktır. Bu nedenle Kongre, bütün ülkelerin proleter örgütlerine, işçilere zarar vermeden mümkün olan her yerde, 1 Mayıs'ta çalışmayı durdurmalarını zorunlu kılar.

Nisan 1912'de Sibirya'daki Lena altın tarlalarında grevcilerin katledilmesi, devrimci kitlesel proleter eylem sorununu Rusya'da yeniden gündemine oturttuğunda, o yılın 1 Mayıs'ında yüz binlerce Rus işçisi çalışmayı bıraktı. 1905'teki ilk Rus Devrimi'nin yenilgisinden bu yana hakim olan siyah gericiliğe meydan okumak için sokaklara çıktı. Lenin bu 1 Mayıs hakkında şunları yazdı:

Rusya'nın dört bir yanındaki işçilerin büyük 1 Mayıs grevi ve onunla bağlantılı sokak gösterileri, devrimci bildiriler, emekçi kitlelere yönelik devrimci konuşmalar, Rusya'nın bir kez daha yükselen devrimci bir durum dönemine girdiğini açıkça göstermektedir.

ROSA LUXEMBURG MAYIS GÜNÜ

Kendisi de sadık bir devrimci olan Rosa Luxemburg, 1913 Mayıs Günü için yazdığı bir makalede, 1 Mayıs’ın devrimci karakterini vurguladı:

"1 Mayıs kutlamalarının parlak ana fikri, proleter kitlelerin bağımsız eylemidir, milyonlarca işçinin siyasi kitle eylemidir. ... Fransız Lavigne'in Paris'teki uluslararası kongredeki mükemmel amacı, doğrudan uluslararası kitle tezahürüyle, araçların ortaya konmasıyla birleştiğinde, 8 saatlik işgünü, dünya barışı ve sosyalizm için bir gösteri ve mücadele taktiğidir."

Her zaman emperyalist rekabetin yakın bir öğrencisi olan Rosa Luxemburg, savaşın yaklaştığını gördü ve 1 Mayıs’ı özellikle işçiler arasında uluslararası dayanışma fikirlerinin yayılması günü, emperyalist savaşa karşı uluslararası eylem günü olduğunu açıklığa kavuşturmak için can attı, savaşın patlak vermesinden bir yıl önce yazdığı yazısında,

"1 Mayıs fikri, uluslararası dayanışmanın gösterileri ve barış ve sosyalizm uğruna bir mücadele taktiği olarak kararlı kitle eylemi fikri, Enternasyonal'in en güçlü kesiminde bile, Alman işçi sınıfı ne kadar kökünü sallarsa, er ya da geç kaçınılmaz olarak gerçekleşecek olan dünya savaşından o kadar büyük bir güvenceye sahip olacağız, emek dünyası ile sermaye dünyası arasındaki mücadelenin nihai zaferle sonuçlanması sonucu ortaya çıkacaktır."

SAVAŞ ZAMANINDA 1 MAYIS

Savaş sırasında sosyal-yurtseverlerin ihaneti, 1915 1 Mayıs’ında cesur bir rahatlama içinde ortaya çıktı. Bu, Ağustos 1914'te emperyalist hükümetlerle yaptıkları sınıf barışının mantıksal bir sonucuydu. Alman Sosyal-Demokrasisi, işçileri işyerinde kalmaya çağırdı; Fransız sosyalistleri, özel bir manifestoda, yetkililere, Önce 1 Mayıs'tan korkmalarına gerek olmadığı konusunda güvence verdiler ve işçiler "kendi" ülkelerinin savunması için çalışmaya zorlandılar. Aynı tutum, savaşan diğer ülkelerin sosyalist çoğunlukları arasında da bulunabilir. Sadece Rusya'nın Bolşevikleri ve diğer ülkelerdeki devrimci azınlıklar sosyalizme ve enternasyonalizme sadık kaldılar. Lenin'in, Luxemburg'un ve Liebknecht'in sesleri, sosyal-şovenizmin bacchanale'sine karşı yükseldi. 1916 Mayıs Günü'nde sokaklarda yaşanan kısmi grevler ve açık çatışmalar, savaşan tüm ülkelerdeki işçilerin kendilerini hain liderlerinin zehirli etkisinden kurtardıklarını gösterdi. Lenin'e göre, bütün devrimciler için olduğu gibi, "oportünizmin çöküşü (İkinci Enternasyonal'in çöküşü. – A.T.) işçi hareketi için faydalıdır" ve Lenin'in ihanetçilerden arındırılmış yeni bir Enternasyonal çağrısı, zamanın talebiydi.

Zimmerwald (1915) ve Kienthal (1916) Konferansları, devrimci enternasyonalist partilerin ve azınlıkların Lenin'in emperyalist savaşı iç savaşa dönüştürme sloganı altında kristalleşmesiyle sonuçlandı. Karl Liebknecht ve onun Sosyalist hareket içindeki takipçileri tarafından Mayıs 1916'da Berlin'de düzenlenen devasa gösteriler, polis yasaklarına ve resmi önderliğin muhalefetine rağmen ayakları yere basan işçi sınıfının canlı güçlerine tanıklık ediyordu.

Amerika Birleşik Devletleri'nde 1 Mayıs, 1917'de savaş ilan edildiğinde terk edilmedi. Sosyalist Parti içindeki devrimci unsurlar, partinin Nisan ayı başlarında Acil St. Louis Konvansiyonu'nda kabul ettiği savaş karşıtı kararını ciddiye aldılar ve 1 Mayıs’ı emperyalist savaşı protesto etmek için kullandılar. Cleveland'da Halk Meydanı'nda düzenlenen ve o zamanlar S. P.'nin yerel sekreteri ve daha sonra Komünist Parti'nin kurucularından ve liderlerinden biri olan Charles E. Ruthenberg tarafından düzenlenen gösteri özellikle militandı. 20.000'den fazla işçi sokaklarda Halk Meydanı'na doğru geçit töreni yaptı ve orada binlerce kişi daha arttı. Polis toplantıya acımasızca saldırdı, bir işçiyi öldürdü ve diğerini ölümcül şekilde yaraladı.

1 Mayıs Günü, 1917, Temmuz Günleri ve nihayet Rusya'daki Ekim Günleri, Rus Devrimi'nin gelişmesinin gerçekleşmesindeki aşamalardan başka bir şey değildi. 1 Mayıs, devrimci gelenekler bakımından zengin diğer günlerle birlikte – 22 Ocak ("Kanlı Pazar," 1905), 18 Mart (Paris Komünü, 1871), 7 Kasım (İktidarın Ele Geçirilmesi, 1917) – bugün Birinci İşçi Cumhuriyeti'nde (SSCB) tatillerdir; Mayıs Günü'nün orijinal talebi olan 8 saatlik işgünü, Sovyetler Birliği'nde 7 saatlik işgününün başlamasıyla değiştirilmiştir.

KOMİNTERN MAYIS GÜNÜ GELENEKLERİNİ MİRAS ALDI

Marx ve Engels'in 1848'de Komünist Manifesto'yu yayınlamalarından bu yana devrimci proleter hareketin en iyi geleneklerinin mirasçısı olan Komünist Enternasyonal, 1 Mayısgeleneklerini sürdürüyor ve çeşitli kapitalist ülkelerin komünist partileri her yıl işçileri 1 Mayıs’ta çalışmayı bırakmaya, sokaklara çıkmaya çağırıyor. artan güçlerini ve uluslararası dayanışmalarını göstermek, ücretlerde kesinti olmaksızın daha kısa bir iş günü –şimdi 7 saatlik işgünü– talep etmek, sosyal güvence talep etmek, savaş tehlikesiyle mücadele etmek ve Sovyetler Birliği'ni savunmak, emperyalizme ve sömürgeci baskıya karşı mücadele etmek, ırk ayrımcılığına ve linç edilmeye karşı mücadele etmek, sosyal-faşistleri kapitalist makinenin bir parçası olarak suçlamak, devrimci birliklerini inşa etmeye kararlı, kapitalist sistemin yıkılması ve evrensel bir Sovyet Cumhuriyeti'nin kurulması için örgütlenme konusundaki kararlılıklarını ve demir iradelerini ilan etmek.

1 MAYIS’TA SİYASİ BİR KİTLE GREVİ

Her yıl Mayıs Bayramı'nın mücadeleleri daha yüksek bir seviyeye yükseltilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde bir genel grev hareketinin sancıları içinde ve büyük bir siyasi talep uğruna mücadelede doğan 1 Mayıs, Amerikan işçilerinin yukarıda sıralanan başlıca sınıf sorunları adına siyasi bir greve tanık olmalıdır. Yaşlı ve genç işçiler, erkekler ve kadınlar, zenciler ve beyazlar, 1 Mayıs eylemlerine katılmaya çekilmelidir. 1 Mayıs’ta grevler olmalı, çünkü iş bırakma eylemi 1 Mayıs'ın geleneğinin ta kendisidir. Grevler, atölyelerini kolektif olarak terk eden çok sayıda işçiyi içeren kitlesel grevler olmalıdır; birey olarak değil. Bütün sanayi birimleri durdurulmalıdır, çünkü yalnızca bu tür grevler, işçilerin kararlı mücadele iradesinin etkili gösterileridir. Bu kitlesel grevler siyasi olmalı, yani tüm işçi sınıfını etkileyen başlıca siyasi meselelere dayanmalıdır.

Her ne kadar Komünist Partisi ve T. U. U. L.'ye bağlı devrimci sendikalar, ücretlerde indirim olmaksızın 7 saatlik işgünü sloganını ileri sürmüş olsalar da, Amerikan işçileri, genel 8 saatlik işgünü hareketinin başlamasından 46 yıl sonra, bu talep uğruna hâlâ mücadele etmelidirler. Birçok endüstride işçiler hala günde dokuz, on ve hatta daha fazla saat çalışmaktadır. Bu dönemde herkes için 8 saatlik işgününün belirlenememesi, kapitalist sınıf tarafından görece yüksek ücretler ve daha iyi çalışma koşullarıyla rüşvet verilen, vasıfsız ve örgütsüz işçileri örgütlü bir işçi hareketinin korumasından yoksun bırakan ve böylece sanayi sahiplerinin yararına daha kolay sömürülebilen emek aristokrasisinden kaynaklanmaktadır.

SOSYAL FAŞİZM

İşçilerin savaş sırasında başlattığı ihanet, savaştan sonra da sosyalist partiler tarafından sürdürüldü. Onları işçilerin gazabından korumak için burjuva hükümetlere katıldılar; işçilerin iktidar mücadelesini engellemek için karşı-devrimler örgütlediler; onlar, tıpkı Rusya işçilerinin Bolşeviklerin, Lenin'in Partisi'nin önderliği altında yaptıkları gibi, sermayenin egemenliğinin yıkılması için mücadele eden işçi sınıfının militan kesimlerinin mücadelesi karşısında kasaplar haline geldiler. Savaş sırasında Sağın sosyal-yurtseverliği ve Merkez'in sosyal-pasifizmi, şimdi sosyal-faşizmle birleşmiştir. Sosyal-faşistler, kapitalist devlet makinesinin bir parçası haline gelmişler ve onu emperyalist ve sömürge ülkelerdeki işçi ve köylülerin devrimci eylemlerinden korumuşlardır. Sovyetler Birliği'ne karşı savaş çağrısı yapıyorlar ve orada sosyalizmin inşasındaki ilerlemeyi durdurmak için tasarlanmış komplolar örgütlüyorlar. Onlar, Japon emperyalizminin Çin halkına karşı yürüttüğü savaşı ve Mançurya'nın Sovyetler Birliği'ne saldırmak için bir doğu üssü olarak ele geçirilmesini destekliyorlar.

Uzun zaman önce 8 saatlik işgünü talebini terk ettiler. Milletler Cemiyeti'nin, kapitalist hükümetler arasındaki sözleşmeler yoluyla kendileri için daha kısa bir iş günü sağlayacağını umuyorlar. İkinci Enternasyonal'in 1925'teki Marsilya Kongresi, 8 saatlik işgününün "yalnızca ilkesel olarak tanınması gerektiğini" ilan etmişti. Onlar, 1 Mayıs etkinliklerine hala katılıyorlardı ama barikatların diğer tarafında olarak. 1932 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Sosyal-Demokrasi, Hindenburg'un yeniden seçilmesini sağlayarak Bruening faşist hükümetini destekledi.

"Sosyalist" Başbakan MacDonald, Britanya emperyalizmine ve onun Hindistan'daki ajanlarına karşı ayaklanan Hindu kitlelerini biçmek için birlikler gönderdi. Kapitalizm, işçi ve köylülerin devrimci ve ulusal kurtuluş hareketlerinin yükselen gelgitiyle başa çıkmakta kendini zayıf hissettiği her yerde, işçi hareketi içinde kapitalizmin istekli ajanları olan Sosyalist partileri, bu hareketleri yenilgiye uğratmaya yardım etmeye çağırdı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, Sosyalist Parti de aynı rolü oynamaktadır. O, görevde olmamasına rağmen, işçilerin en iyi özlemlerine ve çıkarlarına ihanet etme işinde mahmuzlarını çoktan kazanmıştır. O, Sovyetler Birliği'ni karalayan ve işçi cumhuriyetine karşı savaş duygusunu kışkırtmaya çalışan tüm gerici güçlere katılıyor. O, L.'li A.F. ve Muste "ilerici" işçi sendikaları ile birlikte, militan işçileri kovalamada, patronları işçilere karşı desteklemede, bu ülkenin devrimci hareketini kovuşturduklarında ve zulmederken devlet güçlerini alkışlamada çalışır. S.P.'nin eski önderleri (Hillquit'ler ve Oneal'lar) inandıkları sosyalizmi terk etmişlerdir ve yeni önderler (Thomases ve Broun'lar), Bull Moose günlerinin Theodore Roosevelt'lerinin ve amaçları her zaman kitleleri radikal shibboletlerle kandırmak olan Robert LaFollettes'in programlarını ve politikalarını ilerletmek için işçi hareketini kullanan burjuva liberalleridir.

Kapitalist basının sevgilisi Norman Thomas, yakın tarihli bir kitabında, yeni bir sosyalizm türünü, Marksizmsiz bir sosyalizmi ortaya çıkardığını dünyaya duyurur. Daha önce de denenmişti. Thomas'tan daha beceriksiz bir adam olan Eduard Bernstein, otuz yıldan fazla bir süre önce sosyalizmi Marxçılıktan arındırmaya çalıştı. Bununla birlikte, Thomas'ın iddialarında gittiği yere kadar gitmekten daha iyisini biliyordu. Bu konuda Alman öncüsü sadece Marx'ı "düzeltmek", "onu güncel tutmak" istiyordu. Amerikalı Thomas, yarı yolda bir önlem bilmiyor. O, Marx'ı yalnızca "gözden geçirmekle" kalmaz, aynı zamanda, S.P. önderlerinin ilan ettiği gibi, sosyalizme zarar vermeden, onu tümüyle ortadan kaldırır.

Norman Thomas ve bugün belki de herkesten daha iyi temsil ettiği sınıf işbirlikçisi Sosyalist Parti, bu ülkenin işçilerinin önünde, işçi egemenliği anlamına gelen tek sosyalizmin, Marx ve Lenin'in sosyalizminin, Komünist Parti'nin uğruna savaştığı sosyalizmin, bugün Sovyetler Birliği'ndeki muzaffer işçiler ve köylüler tarafından inşa edilmekte olan sosyalizmin ihanetçileri ve açık düşmanları olarak teşhir edilmektedir.

1 MAYIS VE 8 MART - AMERİKALI İŞÇİLERİN KATKISI

Amerikan işçi hareketi, geleneklerinin dışında, uluslararası işçi sınıfına, devrimci işçilerin kolonları olarak gördükleri ve nihai zafere giden yolda her yıl geçmeleri gereken iki mücadele günü vermiştir. Bu "günlerin" doğuşunda ebe olanlar, devrimci anlam kazanır kazanmaz onlardan vazgeçtiler. L.'li AF, 1 Mayıs açılışına yardımcı oldu. Amerikan sermayesine karşı işlenen bu günahın kökünü çoktan doldurmuştur ve asla ona karşı tutulmamaktadır.

L. A.F.'nin yakın, hatta zayıf bir ilişkisi olan Sosyalist Parti'nin, her yıl 8 Mart'ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü'nün kökenine katkıda bulunduğu düşünülmelidir. Yaklaşık yirmi yıl önce, New York'un sosyalist kadınları, burjuva oy hakkı hareketinden farklı olarak, proleter kadınların kadınların oy hakkı hareketine kitlesel katılımını örgütlediler. Bu özel eylem 8 Mart'ta gerçekleşti. New York gösterisinin başarısı, 8 Mart'ın ulusal ölçekte Kadınlar Günü olmasına yol açtı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde kadınlara oy hakkı verilmesiyle birlikte, 8 Mart S. P. tarafından terk edildi, çünkü oy pusulası ve göreve seçilme her zaman bu partinin alfa ve omega'sı olmuştur. Rus emekçi kadınları 8 Mart'ı unutmadılar ve Ekim Devrimi'ni takiben, bu önemli mücadele emek bayramını gençleştirdiler. Komünist Enternasyonal, Dünya Kadınlar Günü'nü yeniden canlı bir gerçeklik haline getirdi. 1 Mayıs'ta olduğu gibi, yalnızca Komünist partiler 8 Mart geleneklerini sürdürüyorlar; erkek ve kadın işçiler, proleter kadınları erkek işçilerin yanında mücadelelerde yerlerini almaya çağırmak için bu günü ortaklaşa kullanıyorlar.

GELECEK KOMÜNİZME AİTTİR

C. E. Ruthenberg, Weekly Worker'ın 1923 Mayıs Günü baskısı için şunları yazıyordu: "1 Mayıs Günü – kapitalistlerin kalplerinde korku ve işçilerde – dünyanın dört bir yanındaki işçilerde umut uyandıran gün – bu yıl ABD'de Komünist hareketi tarihinin herhangi bir zamanından daha güçlü bulacaktır. ... Daha büyük başarılar için yol açıktır ve dünyanın başka yerlerinde olduğu gibi Amerika Birleşik Devletleri'nde de gelecek komünizme aittir." Eugene V. Debs, bir kuşak öncesinin Haftalık İşçisi'nde, gazetenin 27 Nisan 1907'de yayınlanan 1 Mayıs Günü sayısında şöyle yazıyordu: "Bu, ilk ve tek Uluslararası İşçi Bayramı. O, işçi sınıfına aittir ve Devrim'e adanmıştır."

Dünya bugün komünizme daha yakındır. Şimdi daha ileri bir dönemde yaşıyoruz. Kapitalizm aşağı doğru sallandı ve giderek bu yönde ilerliyor. Kendi çelişkilerinin keskinliği, devam etme yeteneğini daha da zorlaştırıyor. İşçiler siyasi bilinç içinde büyüyorlar ve kapsam ve derinlik kazanan bir karşı-saldırıya girişiyorlar. Ezilen sömürge ve yarı-sömürge halklar ayaklanıyor ve emperyalizmin egemenliğine meydan okuyorlar.

Sovyetler Birliği'nde işçiler, 1 Mayıs’ta sosyalizmin inşasının olağanüstü başarılarını gözden geçireceklerdir. Kapitalist ülkelerde 1 Mayıs her zaman olduğu gibi, işçi sınıfının acil siyasi talepleri uğruna bir mücadele günü olacak; proletarya diktatörlüğü ve Sovyet Cumhuriyeti sloganları çok da uzak olmayan bir şekilde arka planda tutulacaktır.

Çeviren: Hünkar ÖZLÜTAŞ

ÖNCEKİ HABER

Solunum Derneği: Pandemi bitmedi, bayramda tedbirli olalım

SONRAKİ HABER

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencilerinden 1 Mayıs'a çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa