Dünyada pek çok ülkede işçi ve emekçiler 1 Mayıs için alanlardaydı
Pek çok ülkede kapitalistler pandemi ve savaşlardan kârlarını artırarak çıkarken, hayat pahalılığı nedeniyle yaşam ve çalışma şartları giderek zorlaşan işçi sınıfı 1 Mayıs 2022'de alanları doldurdu.
Yunanistan (sol üst) | Fotoğraf: Evrensel, Yunanistan (sağ üst) | Fotoğraf: PAME / Yunanistan (orta) | Fotoğraf: 902.gr / Fransa (sol alt) Fotoğraf: Evrensel / İspanya (sağ alt) Fotoğraf: AA
Bütün ülkelerde işçi sınıfı 1 Mayıs’ı pandemi ve savaş gerekçesiyle artan sömürü ve hayat pahalılığı koşullarında karşılıyor.
İNGİLTERE: YENİ SÖZLEŞME DAYATMASINA HAYIR!
İngiltere’de işçiler 1 Mayıs’ta meydanlarda bir araya geldi.
Özellikle yeni sözleşme dayatmalarına karşı tepkiler öne çıktı. İngiltere’de son yıllarda dayatılan yeni yöntem işçileri işten çıkararak yeni ve kötü koşullarda sözleşmelerle yeni işçi alımları yapmak. Bu nedenle 1 Mayıs alanlarında işçiler bu saldırının son bulmasını talep etti.
Başta Londra olmak üzere birçok şehir merkezinde toplanan işçiler, enflasyon oranında işçilere zam talebini yineledi. Londra’da Marks Hatıratı Kütüphanesi önünde toplanan binlerce kişi Trafalgar Meydanı’na yürüdü.
Yürüyüş öncesi kütüphane önünde konuşan P&O ulaşım işçileri, sendikalarının 41 bin işçi için grev oylamasına başlayacağını ve patronların yeni sözleşme dayatmasını geri püskürteceğini dile getirdiler.
May 1, 2022
ALMANYA'DA 1 MAYIS: YOKSULLUĞA, SAVAŞA, SİLAHLANMAYA HAYIR!
Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından bu yıl “Geleceği Birlikte Şekillendirelim” sloganı altında düzenlenen 1 Mayıs yürüyüş ve mitinglerine savaşa, yoksulluğa ve silahlanmaya karşı taşınan pankart ve dövizler damgasını vurdu.
Konuşmalarda ise artan fiyatlar karşısında ücretlerin artırılması talep edildi. Eylemlere katılımın önceki yıllara göre arttığı gözlendi.
Başkent Berlin’de 18 Mart Meydanı’nda yapılan mitingde DGB Başkanı Reiner Hoffmann bir konuşma yaptı. Berlin’de akşam saatlerinde ise “Devrimci 1 Mayıs” mitingi gerçekleştirilecek. Ülke genelindeki eylemlerde artan enerji fiyatları ve yüksek kiralar yani sıra savaşın Ukrayna’daki savaşın durdurulması istendi. Ayrıca Almanya’nın askeri harcamalar için ayırdığı 100 milyar avroluk bütçe de protesto edildi.
Benzer talepler 6 bin kişinin katıldığı Hamburg, 5 bin kişinin katıldığı Köln’deki eylemde de öne çıktı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Düsseldorf’ta düzenlenen eyleme katılarak bir konuşma yaptı.
FRANSA
Fransa'nın tüm kentlerinde sendikaların ve sol örgütlerin çağrısıyla yüz binler sokaklara çıktı.
Tüm dünyada olduğu gibi Fransa 1 Mayısı'nda da yoksulluğa ve hayat pahalılığına karşı ücret zamları, çalışma koşullarının düzeltilmesi talebi dikkat çekerken "Savaşa hayır" sesleri de yükseldi.
Başkent Paris'te "Zamlara, yoksulluğa, savaşa karşı harekete geçelim" çağrısı öne çıktı.
Paris mitinginde "kağıtsız işçiler" olarak adlandırılan mülteci işçiler de kendi pankartlarıyla yürüdü.
May 1, 2022
İSPANYA
İspanya'nın başkenti Madrid'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla işçi sendikaları ve çeşitli demokratik kitle örgütlerinin katılımı ile yürüyüş düzenlendi.
İTALYA
İtalya'da 1 Mayıs mitinginde asgari ücret, işsizlik, Ukrayna'ya silah sevkiyatı yapılması protesto edilirken Torino'da polis kitleye saldırdı.
May 1, 2022
IRAK
Irak'ta 1 Mayıs başkent Bağdat'ta kutlandı. Kentin Şorca Çarşısı'ndaki Hamallar ise günü çalışarak geçirdi.
PAKİSTAN
Pakistan’ın Karaçi kentinde “1 Mayıs İşçi Bayramı” öncesi bir araya gelen işçiler çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle meşaleli yürüyüş düzenledi.
İRAN
İran Şiraz'da öğretmenler ve eğitimciler 1 Mayıs için alandaydı.
May 1, 2022
NORVEÇ
Norveç’te 2022 1 Mayıs'ı Oslo, Bergen, Stavanger, Sandnes, Trondheim’ Fredrikstad, Sarpsborg, Drammen, Porsgrunn, Skien, Kristiansand, Moss, Halden gibi iller olmak üzere tüm ülkede “Özgürlük, demokrasi ve dayanışma” temel talebiyle kutlandı.
Başkent Oslo’daki kutlama Youngstorget alanında başladı. İlk olarak İşçi partisi gençlik örgütü AUF, Sosyalist Sol Partinin gençlik örgütü SU ve Kızıl Parti’nin gençlik örgütü RÖDT Ungdom temsilcileri konuştu. Gençler konuşmalarında gençlik, iklim, konut sorunlarına, savaş ve enternasyonal dayanışma gibi konulara değindi.
Koro tarafından 1 Mayıs marşının söylenmesinden sonra diğer konuşmalara geçildi. Yapılan konuşmalarda, "Mesleki eğitimin güçlendirilmesi, kamu sektörünün güçlendirilmesi, toplu sözleşmelerin önemi, devletin enerji üzerinde kontrolünü sağlaması ve AB'nin 4. demiryolu paketine karşı çıkılması ile Amerika ile yapılan üs anlaşmaları, NATO’dan çıkılması, iklim, çevre, nükleer silahlar, savaş, İsrail’in Filistin’e saldırısı, Türkiye’nin Kürtlere saldırısı” gibi konulara değinildi.
Oslo'daki "Farklılıkların artmasına karşı herkese iş, barınma, eğitim ve refah!" temel sloganı altında kutlanan 1 Mayıs kutlamasına 8 bine yakın kişi katıldı. Sendikal hareketin internet yayın organı olan Frifagbevegelseye göre bu sayı 2019 yılındaki 1 Mayıs'tan 3 bin daha az. Oslo LO başkanı Ingunn Gjerstad FriFagbevegelse'ye bunun nedeninin 1 Mayıs gününün Pazar gününe denk gelmesi olduğunu belirtti. Alanda bulunan diğer LO yetkililerinden bazıları ise katılımın 2019 yılınkinden fazla olduğunu ve yaklaşık 12 bin kişi olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Yaklaşık 900 kişi ile en büyük katılım Oslo'da bulunan "Ullevål Hastanesini korunmasını" talep eden pankartın arkasında oldu. Tüm konuşmacılar Ukrayna ile dayanışmanın önemine değinmesine rağmen, Ukrayna bayrağı arkasında yürüyenler, beklendiği kadar fazla olmadı.
Filistinliler ve Filistini destekleyen Norveçliler, Norveç Filistin Komitesi’nin pankartı arkasında yürürken, göçmen guruplardan, Tamil Kaplanları, Kürtler, İranlı guruplar ve diğerleri kendi pankartlarıyla yürüdü.
YUNANİSTAN
Atina’da işçi ve emekçiler 1 Mayıs için üç ayrı meydanda bir araya geldi. İşçi ve memur sendikaları ayrı, Yunanistan Komünist Partisi ve Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) üyeleri ayrı yürüyüş düzenledi. Aralarında NAR'ın da (Yeni Sol Akım) olduğu bazı sol parti ve kimi sendikalar da Propilya Meydanına yürüdüler. Dağıtım kuryeleri ise yürüyüşe motorsikletleriyle katılarak büyük ilgi çektiler.
May 1, 2022
1 Mayıs'ta Atina, Selanik, Patra gibi büyük şehirlerin yanında Girit ve diğer adalarda yapılan 1 Mayıs gösterilerine katılımın oldukça kitlesel olduğu gözlendi.
ABD
ABD'nin New York kentinde son yılların en kitlesel 1 Mayıs'ı gerçekleşiyor. İlk defa bu şirkette sendika sokmayı başaran genç Amazon işçilerinin ve inşaat işçilerinin göçmen emekçi koalisyonlarıyla öncülük ettiği 1 Mayıs mitingi Foley caddesinde yapılan konuşmalarla devam ediyor. New York 1 Mayıs’ında göçmenlere yapılan ayrımcılığın sona erdirilmesi ve sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması talebi öne çıkıyor.
May 1, 2022
EKVADOR
Latin Amerika ülkesi Ekvador'da da başta başkent Quito ve ülkenin ekonomik başkenti Guayaquil olmak üzere birçok kentte 1 Mayıs yürüyüşleri yapıldı. Yürüyüşlere işçi sendikaları ve yerli halkların yanı sıra sağlık emekçilerinin kitlesel katılımı dikkat çekti. Sağcı Guillermo Lasso hükümetinin protesto edildiği Ekvador 1 Mayıs’ına Marksist Leninist Komünist Partisi de (PCMLE) “Krize karşı toplumsal devrim” sloganı ile katıldı.
May 1, 2022
SIRBİSTAN
Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da pandemi nedeniyle verilen iki aradan sonra işçi sendikaları ve sol, devrimci parti ve örgütler 1 Mayıs’ı sokaklarda karşıladı. Yürüyüşün öne çıkan talebi “İnsanca yaşayacak ücret” oldu. İş güvenliği, toplu sözleşme hakkı ve kadın işçiler için haklar da dile getirilen talepler arasındaydı. Sırbistan Devrimci İşçi İttifakı da (RSRS) Belgrad’daki 1 Mayıs’a “Yoksulluğa, faşizme ve savaşa karşı birleşelim” şiarıyla katıldı.
SRİ LANKA
Ekonomik kriz nedeniyle bir süredir kitlesel protestoların ve işçi grevlerinin yaşandığı Asya ülkesi Sri Lanka'da 1 Mayıs da kitlesel geçti.
held rallies all across Sri Lanka! pic.twitter.com/5jl1J8krMP— The International Magazine (@TheIntlMagz) May 1, 2022
BANGLADEŞ
Bangladeş'in başkenti Dakka'da 1 Mayıs'ta çeşitli sendika ve kitle örgütlerinin katılımıyla miting düzenlendi.
BELÇİKA'DA İŞÇİLER HAYAT PAHALILIĞINA DİKKAT ÇEKTİ
Belçika'da işçi sendikalarının düzenlediği 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü gösterilerinde hayat pahalılığı ve alım gücündeki düşüşe vurgu yapıldı. Başkent Brüksel'de miting ve yürüyüşler düzenledi.
Sosyalist Parti Başkanı Paul Magnette, Charleroi kentinde düzenlenen gösteride yaptığı konuşmada, hükümetin 1996'da çıkarılan ücretler ve maaş zamlarıyla ilgili yasayı yeniden gözden geçirmesini istedi. Magnette ayrıca geliri belirli düzeyin üzerinde bulunan kişiler ve kuruluşlar için "zenginlere yönelik vergi" çıkarılması talebinde bulundu.
Belçika'daki sendikaların çatı kuruluşlarından olan Genel İşçi Federasyonunun Namur kentindeki eyleminde de ön plana çıkan konu alım gücü oldu. Federasyon Başkanı Thierry Bodson, sendikaların 20 Haziran'da düzenlemeye hazırlandığı gösteri öncesinde Belçikalı çalışanların alım gücünün artırılması için hükümet üzerinde baskı kurmaya devam edeceklerini söyledi. Bodson, "İşçilerin bize sürekli bahsettiği konu alım gücünün düşmesi ve ayın sonunu artık daha zor getirmeleri. Giderek eriyen alım gücü yıllardır ciddi bir sorun. Ancak özellikle en fazla düşük gelirlilerin zorlandığı iki yıl süren sağlık krizinin ardından bugün artık kazan tüm sektörlerde kaynıyor." dedi.
FİNLANDİYA
Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de İşçi Sınıfının Birlik Mücadele Dayanışma Günü 1 Mayıs, baharın gelişi ile ilgili geleneksel bir bayram olan bir gün önceki "Vappu" ile birleştirilerek kutlandı.
FAS
Fas’ta 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla yürüyüşler ve miting düzenlendi. Fas Ulusal İşçi Federasyonu (UNTM) tarafından başkent Rabat’ta düzenlenen kutlama törenlerine yüzlerce Faslı işçi katıldı. Mitingde işçi haklarına ilişkin döviz ve pankartlar taşındı. Eylemde Filistin'e destek sloganları da atıldı. Eski Başbakan ve Fas Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) Genel Sekreteri Abdulilah Benkiran da mitingde bir konuşma yaptı.
Öte yandan Fas Demokratik İşçi Sendikası da başkent Rabat’ta ayrı bir kutlama töreni düzenlerken, Fas’ın en büyük işçi sendikası Fas İşçi Sendikası Ramazan Bayramı ve Kovid-19 salgınını gerekçe göstererek kutlama yapmadı.
ARJANTİN'DE IMF KARŞITI PROTESTO
Arjantin'de binlerce kişi 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla sokağa döküldü. Çeşitli örgütlerin çağrısıyla Başkent Buenos Aires'in merkezini dolduran kalabalık, 1 Mayıs'ı kutladı.
Hükümete yakın kesimler, 9 Temmuz Caddesi'nde toplandı. Göstericiler, Devlet Başkanı Alberto Fernandez hükümetindeki anlaşmazlıkların son bulması ve hükümetten daha fazla istihdam ile yardım talebinde bulundu. Hükümete muhalif sosyalist kesimler ise şehir merkezinden Devlet başkanlığı binası Casa Rosada önündeki Mayıs Meydanı'na kadar yürüdü. Hükümet karşıtı sloganlar atan göstericiler, Uluslararası Para Fonu ile varılan borç ödeme anlaşmasını protesto etti.
VENEZUELA
Venezuela’nın başkenti Karakas’ta, 1 Mayıs dolayısıyla gösteri düzenlendi. Gösteriye katılan Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro da burada bir konuşma yaptı.
ŞİLİ
Latin Amerika ülkesi Şili'nin başkenti Santiago'da, 1 Mayıs dolayısıyla halk sokağa çıktı. Polis, gösteriye katılanlara tazyikli suyla müdahale etti. Şilililer de polislere karşı barikatlar kurdu.
KOLOMBİYA
Kolombiya’nın başkenti Bogota’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla gösteriler düzenlendi.
EL SALVADOR
Orta Amerika ülkesi El Salvador'un başkenti San Salvador'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla eylemler düzenlendi.
URUGUAY
Uruguay’ın başkenti Montevideo’da, 1 Mayıs'ta işçi sendikası PIT-CNT üyeleri sokaklara çıktı.
(DIŞ HABERLER)