1 Mayıs 2022 15:31
/
Güncelleme: 2 Mayıs 2022 01:43

Adana’da binlerce emekçi zamlara, yoksulluğa karşı alana çıktı

1 Mayıs'ta Adana’da binlerce işçi ve emekçi, ekonomik krize, zamlara ve işsizliğe karşı bir araya geldi. Ortak 1 Mayıs'a katılmayan Türk İş ve Hak-İş temsilcilikleri ayrı ayrı açıklama gerçekleştirdi.

Adana’da binlerce emekçi zamlara, yoksulluğa karşı alana çıktı

Adana | Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

İşçi sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs'ta Adana’da binlerce işçi ve emekçi, ekonomik krize, zamlara ve her gün artan işsizliğe karşı bir araya geldi.

Kasım Gülek Köprüsü’nde toplanan işçi ve emekçiler, Uğur Mumcu Meydanı’ndaki miting alanına yürüdü. DİSK, KESK, TMMOB, Adana Tabip Odası ve Adana Barosu’nun çağrısıyla yapılan mitingde artan gıda fiyatları ve zamların geri alınması talebi öne çıktı. Hak İş ve uzun yıllar Adana’da yerel mitinglere katılan Türk İş’e bağlı TÜMTİS ve TGS dışında sendikanın yer yer almadığı mitingde Genel İş’in korteji de Seyhan, Çukurova ve Adana Büyükşehir belediyelerinde imzalanan asgari ücret seviyesindeki TİS’ler nedeni ile zayıf bir görüntü sergiledi. Tertip komitesi olarak konuşma yapan Genel İş Adana Şube Başkanı H. Yaşar Gündoğdu konuşma yaptığı sırada alanda az sayıda DİSK üyesi kaldığı görülürken Adana Demirspor taraftar grubu 6’ncı Bölge Genel İş’i Gündoğdu’nun konuşması boyunca protesto etti.

AYAKKABI İŞÇİLERİ GÜVENCELİ ÇALIŞMA İSTEDİ

Adana'da 1 Mayıs mitinginde ayakkabı işçileri

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Adana’da ayakkabı üretiminde çalışan ayakkabı işçileri de kendi pankartları ile mitinge katıldı. İşçiler uzun çalışma saatlerine karşı güvenceli çalışma talep ettiler. Mitingde çok az sayıda olsa da çeşitli iş kollarından mülteci işçiler de yer aldı. “Ayakkabı kutularında biriktirdiklerinizi, bizden çaldıklarınızı geri alacağız” yazılı pankart taşıyan işçilerin pankartında “Ayakkabı kutularında biriktirdiklerinizi” kısmı polis tarafından spreyle üzeri kapatıldıktan sonra miting alanına alındı.

EYT’LİLER “ÇIKSIN ARTIK BU YASA”

DİSK Emekli Sen ile yan yana yürüyen EYT Derneği emeklilik hakları için yürüdü. Emekliler insanca yaşayacak ücretler talep ettiler.  İnşaat işçileri kendi pankartları ile mitinge katıldı. Baretlerini yere vurarak slogan atan işçiler “İnsanca bir yaşam istiyoruz” sloganları ile alana girdi.

Adana'da 1 Mayıs mitinginde inşaat işçileri

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

GENEL İŞ’İN İŞÇİLERİN İRADESİNİ GASP EDEN TİS’İ PROTESTO EDİLDİ

Adana Demirspor taraftar grubu 6’ıncı Bölge alana “İşçiyi satanlar 1 Mayıs’tan defolsun” sloganları ile girdiler. Toplu Sözleşme sürecinde Seyhan Belediye işçilerinin iradesinin yok sayılmasını protesto eden taraftar grubu, tertip Komitesi Başkanı olarak basın metnini okuyan Disk Genel İş Adana Şube Başkanı H. Yaşar Gündoğu’nun konuşması boyunca sloganlarla işçilerin iradesinin yok sayılmasına tepki gösterdi.

Adana'da 1 Mayıs mitinginde taraftar grubu

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

BİR MAYIS GEZİ DİRENİŞİDİR

KESK Genel Başkan Yardımcısı Şükran Kablan Yeşil, 1 Mayıs’ın yok sayılan, kayyumlarla iradesine ipotek kurulmak isteyen hakların,  baskılara, tutuklamalarea parti kapatma hukuksuzluğuna karşı direniş olduğunu söyledi. OHAL KHK’sı ile işinden edilen binlerce kamu emekçisinin de alanda olduğunu ifade eden Yeşil, “Biat etmeyen akademinin, EYT’lilerin, milyonlarca insanun aydınlık ve onurlu bir gelecek mücadelesi olan Gezi’nin cezalandırılmak istenmesine karşı gezi umuttur umut dimdik ayakta çığlığıdır 1 Mayıs” dedi. 

DİYANET AKADEMİSİNE “EVET” DİYEN VEKİLLER PROTESTO EDİLDİ

Alanda bir protesto da Pir Sultan Abdal Derneği Adana Şubesi gerçekleştirdi. PSAKD üye ve yöneticileri CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin’in konuşması sırasında Diyanet Akademisi’ne “Evet” oyu veren CHP’li milletvekillerini protesto etmek için sahne önünde “Diyanet Akademisi’ne “Evet” oyu verenlere hayır” dövizlerini açtılar.

Şevkin konuşmasında 2022 yılını grevlerle geçiren işçi sınıfı, tekstil işçileri, sağlıkçılar, madenciler, kuryeler, çorap işçileri, EYT’lileri selamlayarak “Enfalsyona, hayat pahalılığına ve umutsuzluğa karşı yayasın 1 Mayıs” dedi.

Adana'da 1 Mayıs mitingi

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

“SAVAŞA KARŞI BARIŞ DİYORUZ”

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da işçi eylemlerine selam göndererek başladığı sözlerinden Çukurova’da tarıma darbe vuran politikalara dikkat çekti. AKP’nin iktidarda kalmak için savaş politikalarına sarıldığını ifade eden Hatimoğulları, “Federe Kürdistan Bölgesi’nde, Rojava’da Kürt halkını katlederek seçim kazanmak istiyorlar. Buradan hep bir ağızdan ‘savaşa hayır’ diyoruz. Ama alkış ve zılgıtlarımız barış için olsun” dedi.

TÜRK İŞ VE HAK İŞ ORTAK KUTLAMALARA KATILMADI

Ortak mitinge katılmayan Türk İş Adana 4’üncü Bölge Temsilciliği ve Hak-İş, 1 Mayıs kutlamalarını sabah saatlerinde gerçekleştirdi. Türk İş’ten ortak 1 Mayıs kutlamalarına Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve TÜMTİS katılım gösterdi.

Geçmiş 1 Mayıslarda Adana’da ortak mitinglerde yer alan Türk-İş, 2017’den beri yerelde düzenlenen ortak mitinglere katılmıyor. Arif Nihat Asya Parkı’nda gerçekleştirilen eyleme Türk İş’e bağlı 11 sendikadan yaklaşık 500 işçi katıldı.

Türk iş adana 1 mayıs

Fotoğraf: Evrensel

TÜMTİS ve Tek Gıda-İş'in yoğun katılım gösterdiği kutlamalara diğer sendikalardan temsili düzeyde katılım gerçekleşti. Katılan işçiler zamların ve hayat pahalılığının durdurulması, kıdem tazminatına dokunulmaması, 496 No’lu KHK ile KİT’lere geçirilen işçilere kadro ve zorunlu emekliliğin durdurulması, sağlık iş kolunda meslek koluna uygun iş tanımı gibi talepler dile getirildi.

Basın açıklamasını okuyan Türk İş Adana 4’üncü Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, temel gıdalara yüzde yüzü aşan zamlar geldiğini belirterek “Akaryakıttan doğal gaza, elektriğe, suya, ulaşıma gelen zamlar durmak bilmedi. Uluslararası siyasette ve ekonomide yaşanan tek merkezli yapı sorunlara yol açıyor. Onlar savaşıyor, olumsuz etkisini yoksul halk çekiyor” dedi. Gülnar, sendikasızlaştırma, güvencesiz çalıştırma, kamuda taşeron politikalarına son verilmesini istedi.

HAK-İŞ'TEN TEMSİLİ DÜZEYDE 1 MAYIS

Hak-iş adana 1 mayıs

Fotoğraf: Evrensel

Hak-İş’in Uğur Mumcu (İstasyon) Meydanı’nda düzenlediği 1 Mayıs basın açıklamasına temsili düzeyde katılım oldu. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı 1 Mayıs kutlamasında, Hak-İş Kur'an okuttu. Alanda öne çıkan talepler yolsuzluk ve yoksulluğa son verilmesi, tolu sözleşmelerin enflasyona kurban edilmemesi, mevsimlik çalışan işçilere ve kadrosuz tüm işçilere kadro talepleri oldu. Hak-İş’in hazırladığı metinde ise “KİT’lerdeki işçilerin kadroya geçirilmesi, geçici işçilerin daimi kadroya geçirilmesi, kadroya geçen işçilerin tayin, becayiş hakkının verilmesi ve erken emekliliğin engellenmesi gibi özlük haklarına ilişkin sorunlarının çözülmesi, KOVID-19 salgınının tüm işçiler için meslek hastalığı sayılması, kreş ihtiyacının ve bakım hizmetlerinin karşılanması” talepleri dile getirildi.

Hak-iş adana 1 mayıs

Fotoğraf: Evrensel

(Adana/EVRENSEL)

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Erdoğan-Şimşek programıyla Türkiye, yüksek faiz cennetinin yanı sıra uluslararası tekellere eğitimli ve ucuz işçi pazarı haline getirilecek.

Evrensel'i Takip Et