ÇAYKUR işçileri 1 Mayıs alanındaydı: Bezduk, darlanduk, kadro hakkımızı istiyoruz
Rize'deki 1 Mayıs mitinginde, ÇAYKUR işçilerinin konuşmaları öne çıktı. ÇAYKUR işçileri zamların geri alınması, ek zam ve kadro taleplerini dile getirdi.
Fotoğraf: Evrensel
Rize’de 1 Mayıs sendikalar, kitle örgütleri ve siyasi partilerin katılımıyla kutlandı. Mitingde konuşan ÇAYKUR işçileri zamların geri alınması, ek zam ve kadro taleplerini dile getirdi.
Mitingde konuşan Mevsimlik ÇAYKUR İşçisi Sevim Lokumcu yıllardır geçici işçi olarak çalıştıklarını belirterek; “Açlık sınırının 4 bin 928 TL yoksulluk sınırının ise 16 bin 52 TL olduğu ülkemizde biz ÇAYKUR’un geçici işçileri çalıştığımız 5,5 ay süresince yoksulluğu, işsiz kaldığımız diğer aylarda ise sefaleti yaşıyoruz. İnsanca yaşamak isteyen geçici ÇAYKUR işçilerinin Kadro talebini bu meydandan bir kez daha dile getiriyor, ÇAYKUR işçileri olarak devamlı güvenceli Kadrolu iş istiyoruz. Çalışma süremizi doldurduğumuz halde prim gün eksiğimizden dolayı bize emeklilik hakkı tanınmamaktadır. Eksik kalan prim günlerimizin ödediğimiz işsizlik fonundan karşılanmasını talep ediyoruz. ÇAYKUR işçisine vereceğiniz kadro müjdesiyle 1 Mayıslar Bayram olsun!”
DİSK/Gıda İş Yönetim Kurulu Üyesi Rize Bölge Temsilcisi Ramazan Küçüksarı ise “Sevgili kardeşlerim, Bezduk, Darlanduk! Hayat çekilmiyor, zamlar durmak bilmiyor. Ücretlerimiz düşük, ay sonunu getiremiyoruz” diyerek başladığı konuşmasında ÇAYKUR'da mevsimlik işçilerin yılda beş, beş buçuk ay çalışıp, 12 ay geçinmek zorunda kaldığına dikkat çekti. Mevsimlik işçilerin aldığı ücretinin yıl ortalamasına vurulması halinde asgari ücretin yarısına denk geldiğini vurgulayan Küçüksarı; “Son zamanlarda yaşanan zamlar, bizi canımızdan bezdirdi. Fiyat artışları, fahiş zamlar karşısında eziliyoruz, ekmeğimiz küçülüyor, alım gücümüz düşüyor. Darlanıyoruz! ÇAYKUR yönetimi har vurup harman savuruyor. Beş yılda ÇAYKUR 2 Milyar 612 Milyon 400 bin TL zarar ettirildi. İşçiler zar zor yaşarken ÇAYKUR yönetiminin bir eli yağda, bir eli balda ÇAYKUR zarar etmiyor ettiriliyor. ÇAYKUR halkındır, üreticinindir, işçinindir” dedi.
ÇAYKUR Genel Müdürlüğünün yaşanan enflasyon, zamlar karşısında işçilere acilen zam yapması gerektiğini ifade eden Küçüksarı şöyle devam etti; “İnsanca geçinmek insanca yaşamak istiyoruz. Kota, kontenjan sorun olmaya devam ediyor. Gübre ise ateş pahası. Üretici ektiği çayın karşılığını alamıyor. Tüccarın eline düşüyor. Çay taban fiyatını üreticiye sormadan belirlemeyin. Ve Çay taban fiyatı bugünün gerçeklerine göre belirlensin. Mevsimlik işçiye kadro, Çay üreticisine destek diyoruz. Holdinglere, sermayeye değil, emekçilere kaynak ayrılsın. Bu ülkenin işçileri ve emekçileri olarak yarattığımız değerlerden payımızı istiyoruz. ÇAYKUR işçisine kadro hakkı diyoruz ve kadro hakkımıza alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”
May 1, 2022
(Rize/EVRENSEL)