İl il 1 Mayıs izlenimleri | 2 yılın ardından yaygın, coşkulu, kitlesel...
İstanbul, İzmir, Ankara, Kocali, Gebze, Adana, Antep ve Dersim'den 1 Mayıs izlenimleri ve öne çıkan notlar...
İLGİLİ HABERLER
İzlenim: Herkesin güven bulmaya geldiği bir 1 Mayıs
İzlenim: "İşçiler burada, Türk-İş nerede?"
İzlenim: Ankara’da iktidara tepki 1 Mayıs’a aktı
İzlenim: Her dilden her fikirden… Bir de her sendikadan İzmir’in proletaryası
Kocaeli ve Gebze'den 1 Mayıs izlenimi: Sorunlar aynı, talepler aynı, eylemler ayrı
İzlenim: Gebze'de işçiler kent meydanını ‘söke söke aldı!’
İzlenim | Adana’da alanlar ayrı, işçilerin talepleri aynı
Mesut Baylav yazdı | Antep 1 Mayıs’ına dair
İzlenim: Dersim 1 Mayıs'ı birleşik mücadeleyi büyütmek için önemli işaretler içeriyor
1 Mayıs alanından röportajlar: Sürünmek değil, yaşamak istiyoruz
Milyonlarca emekçi 1 Mayıs alanlarından haykırdı: Yoksulluğa, savaşa, sömürüye yeter!
Fotoğraflarla 1 Mayıs 2022
Dünyada pek çok ülkede işçi ve emekçiler 1 Mayıs için alanlardaydı
İstanbul’dan Gebze’ye, İzmir’den Ankara’ya, Antep’ten Diyarbakır’a kadar dört bir yanda emekçiler 1 Mayıs alanlarında bir araya geldi. Eriyen ücretler ve iğneden ipliğe gelen zamlar karşısında geçinemez durumda olduklarını belirten emekçiler, gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadıklarını söyledi. Emekçiler temel tüketim maddelerine yapılan zamların geri alınmasını, ücretlere ek zam yapılmasını talep etti.
1 Mayıs alanlarında belediye, yol ve sağlık işçileri gerçek bir kadro talep ederken, sağlık emekçileri sağlıkta şiddet yasası ve yıpranma payı istedi. Özel okul öğretmenlerinin talebi güvenceli iş, gençlerin talebi güvenceli gelecek oldu. Hayatın her alanında ayrımcılığa uğrayan kadınlar “Eşitlik istiyoruz” diye haykırdı. Demokrasi, adalet ve sendikal hak ve özgürlükler ve barış da emekçilerin talepleri arasında yer aldı.
Başta Kocaeli ve Adana olmak üzere bazı illerde Türk-İş ve Hak-İş 1 Mayıs’ı ayrı kutladı. Ancak farklı alanlarda yapılan kutlamalarda emekçilerin talepleri ortaktı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ise Taksim Meydanı’na çelenk bırakmakla yetindi.
İşte İstanbul, İzmir, Ankara, Gebze, Adana ve Dersim'den 1 Mayıs izlenimleri ve öne çıkan notlar...
SEVDA KARACA: HERKESİN GÜVEN BULMAYA GELDİĞİ BİR 1 MAYIS
Çantalardan çocuklar için börek, poğaça, süt, meyve suyu çıkıyor kortejler yürürken. Bütün pankartlarda zamlara, hayat pahalılığına, düşük ücretlere isyan var. Ağır ağır yürüyen kortejlerde genç işçiler dikkat çekiyor, selfie çekenler, gazeteciler görüntü alırken hemen poz verenler onlar.
Kürtler, kadınlar, gençler, diş hekimlerinden ebelere sağlıkçılar, gazeteciler, yazarlar, Boğaziçi öğrencileri, LGBTİ örgütleri, çevre mücadelesi bileşenleri, taraftar grupları, mülteciler, üniversite klüpleri... Herkes burada... Çeşitliliği, memlekette dert yaşayan her kesimi temsil edişi, düzenliliği, susmayan sloganları, neşesi ile festival yürüyüşü gibi bir 1 Mayıs yürüyüşü...
Bu 1 Mayıs herkesin güven bulmaya geldiği bir 1 Mayıs gibi. Yüzler gülüyor, apaçık bir mutluluk var birlikte yürümekte.
FATİH POLAT: İŞÇİLER BURADA, TÜRK-İŞ NEREDE?
Türk-İş’e bağlı sendikalardan TÜMTİS, DERİTEKS, T.Harb-İş ve TGS alandaydı. Sendika yönetimlerinin daha güçlü bir katılım sağlamak için uğraşması gerektiğini, ancak bunun olmadığını ifade eden işçilerle konuştum. T.Harb-İş Sendikasına üye işçilerin taşıdığı, elle yazılmış bir pankart ile bu, alanda da doğrudan işçiler tarafından ilan edilmiş oldu: “İşçiler burada, Türk-İş nerede?”
SES MYK ÜYESİ EYLEM KAYA EROĞLU: ANKARA’DA İKTİDARA TEPKİ 1 MAYIS’A AKTI
Kitlesellik iyi olmasına rağmen bayram coşkusu daha az hissedildi. Teknik aksaklıkların kürsü kullanımına etkisi oldu. Ayrıca mitingin başından beri Ankara polisinin tutumu, adeta provokasyon arayışı miting dağıldıktan sonra da devam etti. 10 binlerin öfkesi, geçinemiyoruz isyanıyla doldurduğu Tandoğan alanında, birlik ve mücadele ile yaşamı değiştirebilecek güç olduğumuzu bu 1 Mayıs’ta da yeniden deneyimledik.
NURAY SANCAR: HER SENDİKADAN İZMİR’İN PROLETARYASI
Her dilden her renkten her sesten emekçi. Her inançtan her görüşten İzmir proletaryası bir bayram neşesiyle birbirlerine sarıldı. Tanışlar kucaklandı, çocuklar koşuştu. Meydan çok fazla genç bir o kadar kadınla doluydu. Bir güzellik kendiliğinden olmaz. Onu oya gibi işlemek gerekir. 1 Mayıs’a hazırlanmak için gecesini gündüzüne katanların, megafon bedenlerinin uzantısı haline gelenlerin, fabrikalarda, çarşıda, pazarda ve meydanlarda bildiri dağıtan örgütlü emekçilerin görünmeyen emeğinin kristalleştiği yerdir 1 Mayıs meydanı. Orada toplananların sayısıyla, profiliyle ölçülür çabadan çıkan güç.
ARZU ERKAN: SORUNLAR AYNI, TALEPLER AYNI, EYLEMLER AYRI
İzmit’teki üç ayrı kutlamada sendikacılar tarafından okunan üç ayrı basın metnine bakarsanız, taleplerin neredeyse aynı olduğunu görürsünüz. Derinleşen ekonomik kriz, zam yağmuru, fahiş faturalar, esnek ve güvencesiz çalışma, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması, artan baskı ve antidemokratik uygulamalar, savaş... Sorunlar aynı, talepler aynı, eylemler ayrı...
...
Sadece Türk Metal’in Kocaeli ve Gölcük şubelerinde 10 bini aşkın üyesi olduğu düşünüldüğünde, İnsan Hakları Parkı’nda yapılan açıklamanın nasıl göstermelik olduğu daha iyi anlaşılacaktır.
...
Gebze Sendikalar Birliği yasak kararı karşısında da birliğini korudu, geri adım atılmadı. Ve Gebze Kent Meydanı yeniden mitinglere açıldı. Kuşkusuz bu inat ve ısrarda Sendikalar Birliği içerisindeki mücadeleci sendikacıların ve sınıf bilinçli işçilerin rolü büyük.
HASRET GÜLTEKİN KOZAN: GEBZE'DE İŞÇİLER KENT MEYDANINI ‘SÖKE SÖKE ALDI!’
8 Nisan'dan itibaren yapılan görüşmelerde kaymakamlık ve valilik Gebze Kent Meydanı’nın yasak olduğunu GSB’ye her seferinde ifade etti. GSB de her seferinde meydanda olacaklarını ve 1 Mayıs’ı kutlayacaklarını vurguladı. Bayram öncesine, arefe gününe denk gelmesi nedeniyle Gebze çarşının yoğun olacağı bahanesiyle kent meydanına izin vermeyeceğini söyleyen yetkililer, GSB'nin kararlı duruşu sonrası 1 Mayıs’a saatler kala, 29 Nisan günü kent meydanını işçilere açmak zorunda kaldı. Aslında işçiler Gebze Kent Meydanı’nı ‘söke söke aldı’ diyebiliriz.
HALİL İMREK: ADANA’DA ALANLAR AYRI, İŞÇİLERİN TALEPLERİ AYNI
Her gün zam yapıldığı, hayat pahalılığının arttığı, işçilerin alım gücünün düştüğü böylesi bir süreçte kutlanan 1 Mayıs birleşmek için önemli bir imkandı. Ama sendikalar, acil talepler etrafında 1 Mayıs’ta birleşmek yerine ayrı ayrı kutlamaları tercih etti. Ama üç kutlamada işçi katılımı az olsa da işçilerin dertleri talepleri ortaktı. Kadrolu, güvenceli iş, zamların durması, ücretlerin insanca yaşanacak bir seviyeye çıkarılması, emeklilikte yaşa takılmaya son verilmesi; kısaca iş, ekmek, özgürlük ve barış ortak taleplerdi.
MESUT BAYLAV: ANTEP 1 MAYIS'INA DAİR
Mitinge ortalama 1500 kişilik bir katılım vardı. TÜMTİS, BİRTEK-SEN ve Genel-İş 1 Mayıs’a katılan işçi sendikalarıydı. TÜMTİS’in yoğun katılımı göze çarpıyordu.
...
10 Ekim Ankara Katliamı’nda hayatını kaybeden Emek Gençliği üyesi Ali Deniz Uzatmaz’ın fotoğrafı da en önde Denizlerin fotoğraflarının yanı başındaydı.
ELİF ESER: DERSİM 1 MAYIS'I BİRLEŞİK MÜCADELEYİ BÜYÜTMEK İÇİN ÖNEMLİ İŞARETLER İÇERİYOR
Dersim, bu sabah erken saatlerden itibaren köylerden, ilçelerden, mahallerden gelen insanlarla, halkın mücadele etmeye, örgütlenmeye olan ilgisini de ortaya koydu. AKP faşizminin yarattığı, işsizlik, yoksulluk, elektriğe, suya, yakıta, temel gıda maddelerine yapılan zamlar, baskılar, tutuklamalar, halkın iradesine atanan kayyumlara karşı bugün alanlarda alanda açığa çıkan irade, örgütlü ve birleşik mücadeleyi büyütmek için önemli işaretler içeriyor. Kış uzun sürdü; baharın ve mücadelenin de uzun süreceği aşikar…
Evrensel'i Takip Et