02 Mayıs 2022 23:33

Mesut Baylav yazdı | Antep 1 Mayıs’ına dair

"Mitinge ortalama 1500 kişilik bir katılım vardı. TÜMTİS, BİRTEK-SEN ve Genel-İş 1 Mayıs’a katılan işçi sendikalarıydı. TÜMTİS’in yoğun katılımı göze çarpıyordu."

Antep | Fotoğraf: Mesut Baylav/Evrensel 

Paylaş

Mesut BAYLAV
Antep

Antep’te 1 Mayıs bu yıl da Kırkayak Parkı’nda gerçekleşti. Son yıllarla kıyaslanacak olursa katılımın daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Ancak alanın miting için uygun olmadığı bu yıl da bir kez daha doğrulanmış oldu. Sıkışık bir alan olması, hareket alanının darlığı gibi durumlar yaşanırken 1 Mayıs öncesi tertip komitesinin Kırkayak Parkı’na başvuru yapmasının diğer kurumlar tarafından eleştirilmesini doğrulamış oldu. 

YÜRÜYÜŞ ÖNCESİ BAŞLAYAN MİTİNG

1 Mayıs’ın aslında Balıklı Parkı’nda başladığını söyleyebiliriz. BİRTEK-SEN, Emek Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Sol Parti buluşma ve yürüyüş noktası olarak Balıklı Parkı’na çağrı yapmıştı. Antep’in en merkezi konumunda olan meydanı olması açısından 1 Mayıs’a katılmayan insanlar bakımından dahi orada yaşanan coşkunun ve okunan ortak açıklamanın iyi bir etkide bulunduğunu görebildik. Açıklamada, Başpınar’da yaşanan iş bırakma eylemlerinden, Gaziantepspor işçilerinin kıdem tazminatı mücadelesine; Antep patronlarının karlarına kar katmasından, yerel yönetimlerin patronların karı uğruna nasıl kendilerini seferber ettiklerine kadar birçok yerel konuya değinildi. Ardından yıllardır kazanılmış hakları için mücadele eden Gaziantepspor işçileri adına da bir konuşma yapıldı. İşçiler adına konuşan Halil Yakut, mücadelelerini kazanana kadar sürdüreceklerini ve şehrin kitle örgütlerine yanlarında olma çağrısı da yaparak 1 Mayıslarını kutladı. “Antepspor işçisi yalnız değildir” sloganlarının ardından yürüyüş için kortejler oluşturuldu. Yüzlerce insanla başlayan yürüyüşle şehrin en işlek yollarından biri araç trafiğine kapatıldı ve coşkuyla 1 Mayıs alanına doğru yürüyüşe geçildi. Diğer sendika ve siyasi partiler başka alanlardan yürüyüşe geçmişlerdi. DİSK, KESK Yeşilsu Parkı’na, TİP Demokrasi Meydanı’na, birçok kurumda kendi bürolarının önüne çağrı yapmıştı. Bu açıdan ortak bir toplanma alanı ve yürüyüş güzergahı olmadığını söylemiş olalım. Burada esas problem Kırkayak Parkı gibi hem şehir merkezinden tecrit edilmiş hem de hareket alanının olmadığı, kurumların pankartını koyarken bile zorlandığı bir alanın tercih edilerek başvuru yapılmış olması olduğunu söylemiş olalım. Başvuru yapılmasının ardından 1 Mayıs’a ilişkin bütün kurumların katıldığı toplantılarda da bu durum tertip komitesi dışındaki bütün sendika ve siyasi partiler tarafından eleştirilmişti. 

BİRTEK-SEN’İN KURULTAY KARARI 1 MAYIS’TA: EK ZAM İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE

Mitinge ortalama 1500 kişilik bir katılım vardı. TÜMTİS, BİRTEK-SEN ve GENEL-İŞ 1 Mayıs’a katılan işçi sendikalarıydı. TÜMTİS’in yoğun katılımı göze çarpıyordu. Yaklaşık üç ay önce kurulan BİRTEK-SEN’in de yürüyüş boyunca coşkusu ve miting alanındaki katılımı önemliydi. BİRTEK-SEN, 1 Mayıs’tan bir hafta öncesinde bir işçi kurultayı da düzenlemişti. 1 Mayıs öncesinde de hem işçi duraklarında çağrılar yaparak hem de işçi toplantıları ile katılım hazırlıkları yapmıştı. Hem Başpınar işçileri adına hem de BİRTEK-SEN adına dokuma işçisi Mikail Kılıçalp de mitingde söz aldı. Yaptıkları işçi kurultayında 6. ayda ek zam talebiyle Başpınar’da mücadele yürütme kararı aldıklarını söyleyen Kılıçalp bütün işçilere ve sendikalara da çağrı yaptı: “Gelin bu zamlara, bu hayat pahalılığına, bu yoksulluğa karşı birlikte mücadele edelim. Hep birlikte zamlar durdurulsun diyelim! Temel tüketim ürünlerine, gıda maddelerine, elektriğe, doğalgaza, kömüre, kiralara, akaryakıta, ulaşıma son 7-8 ayda gelen bütün zamlar geri alınsın diyelim! Bütün işçilerin, emekçilerin ücretlerine gerçek enflasyonun üzerinde ek zam yapılsın diyelim. Bunun için hep birlikte ayağa kalkalım, mücadele edelim!” Yine TMMOB ve TTB’nin katılımının önceki senelere nazaran daha kalabalık olması dikkat çekiciydi. CHP ve HDP de milletvekili, il ve ilçe yönetici ve üyeleri ile 1 Mayıs’ta yerini aldı. Kendiliğinden alana gelen bir katılım da göze çarpıyordu. Miting programının uzun ve üst üste konuşmalarla devam etmesinin de etkisiyle miting alanı kısa sürede yarıya inmiş oldu. 

EMEP’TEN ENTERNASYONAL BİRLİK VURGUSU

Emek Partisi ve Emek Gençliği kortejleri de en coşkulu kortejler arasındaydı. Emek Partisi’nin Türkçe, Kürtçe ve Arapça olan 1 Mayıs pankartının önünde Türk, Kürt ve Arap üç işçi kendi dillerinde ama aynı yazının yer aldığı dövizler taşıyordu: “Sömürüye, savaşa ve ırkçılığa karşı yaşasın işçilerin enternasyonal birliği!”

Emek Gençliği’nin “İş, Eğitim, Özgürlük! Yaşasın 1 Mayıs!” pankartının önünde idam edilişlerinin 50. yılında Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan fotoğrafları taşındı. 10 Ekim Ankara Katliamı’nda hayatını kaybeden Emek Gençliği üyesi Ali Deniz Uzatmaz’ın fotoğrafı da en önde Denizlerin fotoğraflarının yanı başındaydı. 

Antep’te 1 Mayıs’a gelinen süreçte yaygın bir çalışma sürdüren Emek Partisi ve Emek Gençliğine de bir parantez açmamız gerekiyor. EMEP, 1 Mayıs’a giderken binlerce bildiri ve afişle emekçi mahallelerinde, işçi duraklarında çalışma sürdürdü. Şehrin 1 Mayıs havasına girmesi açısından da önemli çalışmalardı. Mülteci işçilerin kölelik koşullarında çalıştırıldığı Ünaldı Bölgesi’nde de Emek Partisi ve Emek Gençliği Arapça-Türkçe bildirilerle işçilere seslendi. Fabrikalarda çalışan işçilere de çağrılar yapan EMEP, işçileri hem mülteci düşmanı politikalara karşı uyardı hem de memleketin gidişatına karşı birlikte mücadele etme çağrısı yaptı. Emek Gençliği de lise, üniversite, işçi-işsiz gençliğe binlerce bildiri ile seslendi, çeşitli toplantılar yaparak 1 Mayıs’a giderken gençliğin durumunu konuştu ve 1 Mayıs’a katılmanın önemine vurgular yaptı. Mülteci gençler de Emek Gençliği kortejinde yerini aldı. 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli ve Gebze'den 1 Mayıs izlenimi: Sorunlar aynı, talepler aynı, eylemler ayrı

SONRAKİ HABER

İşte MESEM gerçeği: Ucuz işçilik, ağır koşullar, şiddet!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa