Suruç Ovası'nda tarlalar gölet, evler havuz oldu!
Tahliye kanalı olmadan su verilen Suruç Ovası'nda tarlalar gölete, evler ise yüzme havuzuna döndü. Yurttaşlar, başvurdukları yetkililerden "Başınızın çaresine bakın" yanıtı aldıklarını söyledi.
Fotoğraf: MA
Ceylan ŞAHİNLİ
Urfa
Suruç Ovası'nda AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın 29 Mart 2014 yerel seçimleri açılışını yaptığı “Pompaj Sulama Projesi” çözüm yerine sorun oldu. Sulama projesinin drenaj (tahliye) kanalları tamamlanmadan ovaya su verilmesi sonucu verimli tarım alanları sular altında kaldı. Ova ve çevresinde birçok yerleşim yeri her yıl sular altında kalıyor. Yıllarca kuraklık nedeniyle topraklarından faydalanamayan yurttaşlar, bu kez de su baskınları sebebiyle verimli topraklardan hasat alamıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün ilçede yapmayı planladığı tahliye kanalı projesini 3 yıl önce iptal etmesi, bölgedeki sorunu kangrenleştirdi. Ovanın hemen hemen her yerinde yaşanan sorun sebebiyle mağdur olan yurttaşlar, konuya dair defalarca müracaat ettikleri yetkililerden herhangi bir yanıt alamadı.
"BAŞINIZIN ÇARESİNE BAKIN"
Yıllar önce maddi yetersizlikler sebebiyle göç ettiği Hatay’dan 2 yıl önce dönüp çiftçilik yapmaya çalıştığını belirten Kavas Doğantürk (53), “Su geldiğinde sevindik ancak böyle olacağını tahmin edemedik” dedi.
Başvurdukları yetkililerin “Başınızın çaresine bakın” dediğini belirten Doğantürk, “Suyu üzerimize salıyorlar. Kaymakam'a söyledik ama bizimle ilgilenen olmadı. Belediyeyi çağırıyoruz ancak ona da kayyum atandı. Nereye gideceğiz? Bize, ‘Biz bir şey yapamayız, kendiniz halledin’ diyorlar” diye konuştu.
Doğantürk, bir gece yarısı suyun yükselmesiyle uyandıklarını, evlerinin önüne kendi imkanlarıyla kazdıkları bentlerle suyun evlerine girmelerini kısmen engellediklerini, sorunlarını ilettikleri yetkililerin ise mahalleyi kendi kaderine terk ettiğini ifade etti.
"KULAK ASMIYORLAR"
Yetkililerin sorunlarına kulak asmadığını belirten Abuzer Doğantürk (71) de “İstiyor ki buraları terk edelim. Kaymakamlığa, Valiliğe, DEDAŞ’a, DSİ’ye gidiyoruz, kimse sorunumuza kulak asmıyor. Devlet de istiyor ki buradaki diğer tarla sahipleri ile bir birimize girelim” ifadelerini kullandı.
Su basan evi işaret eden Doğantürk, “Şu yukarıdaki ev kardeşime ait. Gördüğünüz gibi su basmış durumda. Ancak biz tarlamıza su götüremiyoruz” dedi.
EVİ BASAN SU İÇİN PARA ALIYORLAR
Tarlalarına götüremeyip evlerini basan su için kendilerinden para alındığını kaydeden Doğantürk, şunları söyledi:
“Tarlamıza gelmesi gereken suyu salmıyorlar. O su Akçakale’ye gidiyor. AKP’den sonra DSİ’de çalışan kişiyi çıkardılar, yerine kendilerinden birini göreve getirdiler. Onlar da hiçbir şekilde bize bakmıyor. İnsanlarımız perişan oldu. Bu kısımda kalan tarlamızı da su bastı. Kepçe getirdik kendi imkânlarımızla. Bu rezilliğin içerisinde kaldık.”
DAMDA KALIYORLAR
Su baskınıyla evi, eşyaları, gıda maddeleri kullanılmaz hale gelen Yüksel Doğantürk (45) ise her sene aynı vakitlerde bu mağduriyeti yaşadığını anlattı.
Evi sular altında olduğu için eşi ve çocuklarıyla damda kalmak zorunda kalan Doğantürk, 3 ayrı yerden gelen suyun evine ulaşmasını kendi elleriyle yaptıkları bentlerle engelliyor.
"EVİM ÇÖKME NOKTASINA GELDİ"
Geçtiğimiz senelerde evi ve bahçesinin sular altında kalması sebebiyle 50’ye yakın tavuğunun öldüğünü kaydeden Doğantürk, çocuklarının bu sebeple okula bile gidemediklerini söyledi.
3 yıldır gelen pis su ile cebelleştiklerini ifade eden Doğantürk, “Ne devlet ne belediye bir şey yapıyor. Evim çökme noktasına geldi” dedi.
4 çocuğu ile zorluklar içerisinde yaşamak zorunda bırakıldığını belirten Doğantürk, “Evde yiyecek bir şey kalmadı. Mutfağım sular altında kaldı. Bende de son senelerde iltihap oluşmaya başladı. Eşim sudan korkuyor. Çocuklarımla bent yaptık. Sadece buğdayımız var tarlada, onunla geçiniyoruz. O da giderse ne yapacağımızı bilmiyoruz. Sular altında kaldık. Ne içeri girebiliyoruz ne dışarı çıkabiliyoruz. Büyükşehir de dahil olmak üzere herkesi aradık. Bizden fotoğraf istediler, onları da gönderdik. Ancak kimse kulak asmadı.” (Urfa/MA)