04 Mayıs 2022 12:39

Öğrenci toplulukları engellere rağmen üretimde!

"Son yıllarda toplulukların üzerinde artan baskı yüzünden her topluluğun kendine ait, hatta bir noktada hepimizin yaşadığı ortak sorunlar oldukça duyulmaya başlandı."

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Yaren KÜÇÜKKÖRODTÜ
İktisat bölümü öğrencisi

ODTÜ öğrencileri olarak öğrenci toplulukları geçmişten beri hayatımızda oldukça önemli bir yere sahip. Derslerden ve günlük hayatın zorluklarından uzaklaştığımız, kendimizi geliştirebildiğimiz, farklı insanlar ve arkadaşlarımızla beraber vakit geçirebildiğimiz alana sahibiz. Tabii topluluklarımız bir noktada sorumluluk da getiriyor hayatlarımıza. O topluluğun etkinliklerini düzenlemek, devamlılığını sağlamak vb. gibi şeylerle uğraşmak da bizim üzerimizde.

Bunları yaparken birçoğumuz şikâyet etmeden ve yeri geldiğinde eğlenerek yaparız. Ancak son yıllarda toplulukların üzerinde artan baskı yüzünden her topluluğun kendine ait, hatta bir noktada hepimizin yaşadığı ortak sorunlar oldukça duyulmaya başlandı. Geçen günlerde dört arkadaş olarak ders çalışmak için toplanmıştık ve ara verdiğimiz bir zamanda ders dışı şeylerden konuşalım derken topluluklarımızdan konuşmaya başlamıştık. Hepimiz farklı topluluklardaydık ve hepimizin yaşadığı sorunları dinlemekten saatlerin geçtiğini fark edemedik ve ders çalışamadık.

BÜROKRASİ, BÜTÇE SORUNU VE DAHA NİCESİ

Birimiz topluluk etkinliği için yer almak istediklerini ancak kültür işlerinin izin vermeyip onları sürekli başka bir yere yönlendirmesinden, birimiz başka bir etkinlik için okul yönetimi tarafından bütçe verilmediği için topluluk üyelerinin sürekli kendi gelirlerinden ve zamanlarından ayırarak kermes yaptığından, bir diğerimiz kağıt üzerinden topluluk odası olmasına rağmen aslında öyle bir odanın okulda bulunmadığından ve onlara topluluk odası verilmediğinden ve son olarak da diğer arkadaşımız kültür işlerinin topluluğunun yönetim kurulu üyeleri dışındaki üyeleriyle iletişime geçmediğinden bahsetti.

TOPLULUKLAR PASİFLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Bu gibi şeyleri birbirimize gülerek anlatsak da okuldaki kültürün bir parçası olan toplulukların okul yönetimi tarafından özellikle son yıllarda desteğinin iyice azaldığı ve pasifleştirmeye çalıştırması içler acısı. Biz öğrenciler olarak topluluklarımıza etkinlik yapmak istediğimizde birçok farklı şey yapmayı istesek de artık bir şeyler yapmayı istediğimizde “acaba bu etkinlik için bu sefer ne gibi sorunlarla karşılaşacağım” diye düşünmekten yapmak istediklerimizi gerçekleştirememeye başladık.

ORTAK SORUNLARIMIZ VAR, ORTAK HAREKET ETMELİYİZ

Bu gibi sorunları birbirimizle paylaştıkça da aslında birçoğumuzun ortak sorunları olduğunu gördük. Topluluklar olarak herhangi bir şey yapabilmek için bunca yorulduğumuz ve sorunla karşılaştığımız bir ortamda günlük hayatlarımız da etkilenmeye başladı ve okulda yaşadığımız pek çok sorunun üstüne bu sorunlar da eklendi. Bu geleneği sürdürmeyi üstlenmiş biz öğrenciler ise bunca engele rağmen sorunları birbirimize anlattıkça ve ortak hareket ettikçe bu baskı ortamını kırmak ve özgür bir ortamda topluluk faaliyetlerimizi sürdürebilmek için ses çıkarmaya devam edeceğiz.

ÖNCEKİ HABER

Ankara 1 Mayıs’ının gösterdikleri

SONRAKİ HABER

Hasta mülteci tedavi için kimliğini istiyor: Kimliği versinler ki tedavi edebilelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa