05 Mayıs 2022 00:26

Hasta mülteci tedavi için kimliğini istiyor: Kimliği versinler ki tedavi edebilelim

70 yaşındaki kanser hastası Afgan mülteci Abdul Rezzag Heydari, kimliği olmadığı için tedavi edilemiyor. Eşi, Heydari’nin tedavi olması için kimlik ya da üçüncü bir ülkeye sığınma hakkı talep ediyor.

Kimliği iptal edilen kanser hastası mülteci Abdul Rezzag Heydari | Fotoğraf, kişisel arşivinden alınmıştır.

Paylaş

Hilmi MIYNAT 
Denizli 

Siyasi iktidarın Pazarkule Sınır Kapısı'nı açarak mültecileri Yunanistan’a geçmeye teşvik ettiği süreçte, sınırdan geçmeye çalışırken kapılar kapatılınca yakalanan Afganistanlı ailenin kimlikleri iptal edildi. Ailenin üyelerinden 70 yaşındaki Abdul Rezzag Heydari kanser hastası ve kimliği olmadığı için tedavi edilemiyor. Eşi, Heydari’nin tedavi olması için kimlik ya da üçüncü bir ülkeye sığınma hakkı talep ediyor.

Aile, husumeti ve ölüm tehlikesi nedeniyle Afganistan’dan İran’a, oradan da Türkiye’ye gelerek "Uluslararası Koruma" adlı. Denizli’de ikamet ederlerken sınır kapısının açılacağı haberiyle Yunanistan’a geçmek istediler. Sınır kapıları kapatılınca yakalanarak kimlikleri iptal edildi ve Isparta’da ikamet etmeye başladılar. Yaklaşık 25 yıl İran’da yaşadıklarını ve Abdul Rezzag Heydari’nin beyin kanaması geçirmesinin ardından 2016 yılında Türkiye’ye geldiklerini anlatan Amiri, maddi olarak da zor durumda olduklarını söylüyor; kimlik ya da üçüncü ülkeye sığınma talep ediyor.

"ZOR DURUMDAYIZ"

Ailenin psikolojik durumunun da kötüye gittiğini anlatan Amiri, “Eşim sadece kanser değil, başka hastalıkları da var. Konuşamıyor, yürüyemiyor… Özel hastaneye de götüremiyoruz kimlik numarası olmadığı için. Bizim olmasa da eşimin kimliğini açsınlar, tedavi edebilelim. Onunla birlikte biz de hastalandık, psikolojik olarak zor durumdayız” dedi.

Maddi olarak da zorluk çektiklerini ifade eden Amiri, torununun bazen çalıştığını bazen çalışamadığını, günlük işlerle geçinemediklerini belirtti. Gıda ve kira ödemelerindezorluk yaşadıklarını söyleyen Amiri, “Maddi durumumuz kötü, hastamız var evde, kirası yüksek, torunum okula gidemiyor, kocamın ilaçları alması gerekiyor, veremezsek daha kötüye gidecek” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Öğrenci toplulukları engellere rağmen üretimde!

SONRAKİ HABER

Yerli ve mülteci işçiler anlatıyor: Geçim hepimizin derdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa