4 Mayıs 2022 14:56

Su fiyatı katlandı, gübre alınamaz oldu

Niğde’de hububat üretimi yapan Emin Kiper, "Gübre fiyatları geçen yıla göre 3-4 kat arttı. Tarlamıza alt gübre atamadık. Üst gübre alacak durumumuz da yok. Bu durum verim kaybına neden olacak" dedi.

Su fiyatı katlandı, gübre alınamaz oldu

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Niğde’nin Altunhisar ilçesinde hububat üretimi yapan Emin Kiper, fiyat artışı nedeniyle tarlasına yeterli gübre atamadığını belirterek, kuraklığın da etkisiyle bazı bölgelerde bekledikleri verimi alamayacaklarını söyledi. Tarlasına taban gübresi atamayan ve çok az miktardaki gübreyi de ancak tarım araçlarının geçerken ezdiği noktalara atabilen Emin Kiper, “Gübre fiyatları geçen yıla göre 3-4 kat arttı. Tarlamıza alt gübre atamadık. Üst gübre alacak durumumuz da yok. Elimizde avucumuzda olan gübreyi, kamyonun geçtiği bölgelere atıyoruz. Bu durum verim kaybına neden olacak” dedi. 

SAATİ 80 LİRA OLAN SULAMA SUYU 150 LİRAYA ÇIKTI 

Sulama suyu sorununa da dikkat çeken Emin Kiper, “Tarlamı sulamak için saati 150 lira su parası ödüyorum. 18 saat su verdim ve 2700 lira ödedim. Geçen yıl 80 lira olan saatlik su parası bu yıl 150 liraya çıktı. Sulama suyu çok pahalı. Yağmur da yağmadı. Hasandağı’ndan itibaren Altunhisar bölgesine yağmadı ama Niğde tarafına yağdı. Buraya 1.5 aydır yağmur düşmedi. Kuraklık olduğu için ekinler kendini iyiden iyiye saldı. Kuyudan elektrikle su çıkarıyoruz ve elektrik faturaları da çok yüksek” diyerek sulama suyu sorununun neden olduğu mağduriyeti anlattı.

SULAMA SUYU SORUNU BÜYÜK 

Üreticilerin sorunlarını dinleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Niğde’de sulama suyunda yaşanan sorunların yanısıra bazı bölgelerde kuraklığın neden olduğu sorunların da ciddi boyutlara ulaştığını belirtti. 

REKOLTE KAYBI BÜYÜK OLACAK 

Kuru tarım yapılan bölgelerde rekolte kaybının olacağının görüldüğüne işaret eden Gürer. “Normalde kuru tarım yapılan arazilerde bir dönümden 270 kg ürün elde ediliyor. Kuraklık nedeniyle bu miktar düşecek. Sulu alanlarda ise bir dönümde 600 kilo üzerinde ürün elde edilebiliyor. Taban fiyat belirlenirken kuru tarıma göre değil, ortalamaya göre fiyat baz alınıyor. Bu da kuru tarım yapılan yerlerde mağduriyete neden oluyor. Kuraklık nedeniyle verim kaybı olacağı için çiftçi giderlerini bile karşılayamayacak duruma gelecek” ifadelerini kullandı. 

Gürer, gübre, tohum. İlaç ve sulama suyunun 2-3 kat arttığı bir dönemde kuraklık ve pandemi koşulları da göz önünde bulundurularak, çiftçinin beklentisini karşılayacak bir taban fiyat açıklanması gerektiğini de sözlerine ekledi. (EKONOMİ SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

‘Nasıl dayanalım bu koşullara!’

‘Nasıl dayanalım bu koşullara!’

Antep’in de aralarında olduğu bölge illerinde ortalama işçi ücreti asgari ücretin altında, haftanın 7 günü, pazarları 12 saat çalışma, üretim baskısı! Devletin ve patronların yasaklar, kolluk gücü ve sendikacı tutuklamasıyla devam ettirmek istediği bu düzenin dayanılmaz hale geldiğini söyleyen Çelikaslan işçisi, tüm işçileri BİRTEK-SEN çatısı altında birleşmeye çağırdı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et