Geçinmek için hayallerini satanlar
Antalya’daki ev kiralarında, değil öğrenci bir memurun bile karşılamakta zorlanacağı düzeyde artışlar fahiş oluyor.
Fotoğraf: Pixabay
Yeliz TEKE
Antalya
Okulların açılmasıyla birlikte gençlerin karşısına çıkan barınma sorunu, ikinci dönemin ortasına gelinmesine rağmen çözülmüş değil. Hatta bu sorun ekonomik krizin derinleşmesi, burs ücretlerinin hayat pahalılığı karşısında erimesi gibi sebeplerden giderek ağırlaşan bir yük haline geldi. Son dönemlerde Ukrayna’dan göç alan Antalya’da ev kiraları %100’ün üzerinde arttı. Ev sahipleri eski kiracılarını çeşitli bahanelerle evden çıkartıp daha yüksek fiyata evlerini kiraya vermeye çalışıyor. Bu sorunu yaşayan gençlerden biri de Antalya Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesinde öğrencisi Ekin.
“OKUL BİR YANDAN EV DERDİ BİR YANDAN”
Ekin’in ev sahibi geçtiğimiz günlerde evden çıkmasını istemiş. Ekin “Zaten vize haftamdı, buna rağmen her gün evden çıkmam konusunda sıkıştırıyordu. Öğrencileri sürekli bir çıkmaza sokmaya çalışıyorlar. Artık desteği geçtim daha çok köstek oluyorlar. Geçenlerde bir arkadaşımın ev sahibi de eve eşyalar dizip eşyalı olarak kiralama kararı aldığı için en az 5 bine kiraya veririm, kabul ederseniz kalabilirsiniz dedi. Arkadaşlarımın kendi eşyası vardı vemecbur apar topar taşıdık. Okul bir yandan ev derdi bir yandan sıkışıp kaldık” diyerek sözlerine devam etti: “Ev sahibim kaldığım apartmandaki bazı kiracılara da aynı şekilde baskı yaparak çıkartmaya çalışıyordu. En sonunda sözleşme yenileme konusunda uzlaşarakkiracılar ev kiralarındaki akıl almaz bir fiyat artışını kabul etmek zorunda kaldılar” dedi. Ekin’in sözleşmesi temmuz ayında bitecekmiş ama piyasada ev kiralarının her gün artması Ekin’i korkutmuş. Şimdi bile 5 binden aşağı tek tük ev varmış.
Eskiden ev sahipleri yaz döneminde öğrenciler gidince evlerinin boş kalmasından korktuğu için üniversite çevresindeki ev fiyatlarını düşürürdü. Şimdilerde durumun böyle olmadığını belirten Ekin, “Ev sahipleri artık evlerinin boş kalma gibi bir kaygıları yok. Öğrencilerin kaldığı Kültür Mahallesi’nde bile bazı ev sahipleri kiraları dolar bazında alıyor. Öğrenciler beslenme konusunda bile ciddi zorluk çekerken artık barınmamız bile büyük bir sorun bizim için. Benim ev kiram 1.500 TL’ydi. Şimdi 3 bine ev bulunca bile ucuz demek zorunda kalıyorum. Çünkü 5 binden aşağı tek tük ev var. Öğrenciler ev kiraları yüzünden okuldan vazgeçmek zorunda kalıyor. Temel hakkımız olan eğitim almak, barınmak bile lüks oldu bu dönemde. Bu dönemlerde derdimiz okul değil barınmak” diyerek öğrencilerin derin yarası olan barınma hakkında fikirlerini söyledi.
“HAYALLERİM İÇİN BİRİKTİRECEĞİM PARA EV SAHİBİNE GİDECEK”
Daha sonra seneye Almanya’da staj yapmak gibi hayali olduğundan söz etti. Normalde yazın çalışıp seneye hayali olan Almanya stajı için para biriktirmek üzerine bir planı varmış. Ekin,“Bu yaz için hayalimi gerçekleştirmek için çalışmayı planlıyordum. Ama ne yazık ki seneye ev kiramı öderken zorlanmamak adına yazın çalışarak para biriktireceğim. Artık bu sistemde hayallerimizi bile geçinmek için satıyoruz. Hayallerim için biriktireceğim parayı ev sahibime vereceğim artık” dedi.
Birçok öğrenci barınma problemiyle baş başa. Öğrencinin karşılamakta zorlandığı ev kiralarına yeni zamlar geliyor. Zamsız halini bile karşılamak için hem çalışıp hem okumak zorunda olan öğrenciler geçinemiyor artık. Antalya’daki ev kiralarında, değil öğrenci bir memurun bile karşılamakta zorlanacağı düzeyde fahiş artışlar oluyor. Ekin artık bu artışlara bir düzenleme gelmesi gerektiğini, serbest piyasa deyip bu artışlara göz yumulmaması gerektiğini vurguladı. Son olarak ev sahipleri tarafından bu evleri tutanların işçi, emekli, öğrenci olduklarının unutulmaması lazım mesajıyla barınma sorunu hakkında fikirlerini beyan etti.