05 Mayıs 2022 09:04
Son Güncellenme Tarihi: 05 Mayıs 2022 19:55

Polisten, HDP milletvekili Ayşe Acar Başaran'a tehdit: Seni çivilerim

HDP Genel Merkezi önünü ablukaya alan polis, HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran'a "Seni çivilerim" diyerek tehditte bulundu. Biber gazı ile binaya girmeye çalışan polis 8 kişiyi gözaltına aldı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Genel Merkezi önünde Diyarbakır’dan gelen ve evlat nöbetinde olduğunu söyleyen ailelerin siyah çelenk bırakması sırasında gerginlik yaşandı. Ardından parti binasından çıkışları engelleyen polisin HDP’li Başaran’a “Kes sesini, sen çivilerim” sözleri tansiyonu yükseltti. HDP yöneticilerinin yaşananlara tepki gösterdiği basın açıklamasından sonra da biber gazı sıkarak içeri girmek isteyen polis, HDP'li yöneticilerin de aralarında olduğu 8 kişiyi gözaltına aldı. 6 kişi serbest bırakıldı. 

POLİSTEN VEKİLE: SENİ ÇİVİLERİM

Ailelerin polis eşliğinde kapının önüne çelenk bırakılması sırasında tartışma ve arbede yaşandı. Bunun üzerine polis parti binası önünü kapatırken, HDP’liler ve polis arasında da gergin anlar yaşandı. HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran konuya yaşananlara ilişkin basına demeç vermek isterken, polis gazetecileri karşı kaldırımda tutarak açıklamayı izlemesini engelledi. Başaran parti binasının bahçe kapısı kapatılınca polise tepki gösterdi. Bir polisin Başaran’a “kes sesini, çivilerim” demesi üzerine tansiyon yükseldi.

BAŞARAN: İÇİŞLERİ BAKANI'NIN PROVOKASYONU

Yaşananlara ilişkin sosyal medya hesabından paylaştığı videoda açıklama yapan HDP’li Başaran, “Partimizin önü işgal edilmiş durumda, emniyet kapımızı kapattı. İçişleri Bakanı'nın provokasyonu... Partimiz bombalanırken, parti binamızda arkadaşımız katledilirken ortada olmayan polis bir grup provokatöre burada eylem yaptırmaya çalışıyor” dedi.

EBRU GÜNAY: MİLLETVEKİLİNİ ÖLÜMLE TEHDİT EDEN POLİSTEN HESAP SORUN

HDP Genel Merkezi’nin bahçesinde milletvekilleri ve parti yöneticileriyle açıklama yapan HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Bunu daha önce Diyarbakır'da Van’da denediler, hiç bir yerde başarıya ulaşamadılar. Artık provokasyonu bir üst aşamaya çıkararak, genel merkezimiz önüne gelerek, suç işleri bakanlığının emrindeki, kontrolündeki polisler bir provokasyon girişiminde bulundular. Daha önce böyle bir provokasyonla Deniz Poyraz yoldaşımızın katledildiği süreci ördüler” dedi.

HDP önüne polis eşliğinde siyah çelenk bırakılmasına ilişkin ise Günay, “Hiçbir biri ‘hak arıyoruz’, ‘aileyiz’ demesin. Hepsi tamamıyla suç işleri bakanlığının, AKP iktidarının, partimizin siyasi faaliyetlerini engellemeye yönelik provokasyon girişimleridir. Deniz Poyraz katledildiği gün onu korumayan, parti binamızı korumayan polis, bugün 3 provokatörü koruyarak partimize yönelik saldırıda bulundu. Çalışanlarımızı darbetmiş, arkadaşlarımızı yaralamışlardır” diye konuştu.

HDP Milletvekili Başaran’ın tehdit edilmesi konusunda TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a çağrıda bulunan Günay, “Ankara’nın göbeğinde milletvekilini ölümle tehdit eden polisten hesap sorun” dedi.

8 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Açıklamanın ardından yeniden gergin anlar yaşandı. HDP’li Günay’ın “Parti binamızı işgal ediyorsunuz, bir siyasi partinin faaliyetlerini yapmasını engelliyorsunuz” sözlerine polis “işgal öyle olmaz, böyle olur” diye yanıt verdi.  “Katil polis partimizden defol” sloganlarının ardından biber gazı sıkarak parti binasına girmeye çalışan polis, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Veli Saçılık, HDP Ankara İl Yöneticisi Hüseyin Gökoğlu, HDP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ali Özkan ve HDP Yenimahalle İlçe Yöneticisi Nazım Karakurt’un da aralarında bulunduğu 6 kişi gözaltına aldı. Gerginliğin devam ettiği bina önünde polis, Mehmet Sait Sırdaş ve Avukat Yunus Emre Şahan'ı da gözaltına aldı, gözaltındakilerin sayısı 8'e çıktı. 

6'SI SERBEST BIRAKILDI

Gözaltına alınan 8 kişiden 6’sı serbest bırakıldı. Serbest bırakılan 6 kişinin Güvenlik Şube’de ifadeleri alındıktan sonra haklarında “2911 sayılı gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet” ve “polise mukavemet” ten işlem yapıldı. Gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan isimler şöyle: “Bahadır Demircan, Ali Özkan, Murat Karataş, Veli Saçılık, Çetin Karakaya, Hüseyin Gökoğlu.”

DARBEDİLEN AVUKAT ŞAHAN BEYİN TRAVMASI ŞÜPHESİYLE HASTANEYE SEVK EDİLDİ

Parti binası önünde darbedilen avukat Yunus Emre Şahan, beyin travması şüphesiyle hastaneye sevk edildi. Avukat Yunus Emre Şahan’ın hastane tedavisinin ardından, gözaltına alınan Mehmet Said Sırdaş’ın ise emniyette ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılacağı öğrenildi.

ABLUKA SÜRÜYOR

HDP’lilerin parti binası içinde bekleyişi sürerken, parti binasını ablukaya alan polis sokağın giriş ve çıkışlarını kapattı. Çevik kuvvet polisi gün içerisinde defalarca nöbet değişimi yaparken, avukatların ve HDP’lilerin Genel Merkez’e girişlerini engellemeye devam ediyor. (Ankara/EVRENSEL)


CHP’Lİ KAYA’DAN DAYANIŞMA ZİYARETİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi önünde polis ablukası sürerken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya partiye ziyarette bulundu. Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, “Demokrasiyi bugün yok edersen yarın bize çok lazım olacak. Herkes kendi partisinde kendi siyasetini özgürce yapabilsin” diye seslendi. Kaya, “Siyasi partiler, siyaset yapar. Siyasi partilerin kendi işleyişleri vardır. Hele hele parlamentoda üçüncü büyük siyasi partinin genel merkezine, parti yöneticileri, milletvekilleri ve çalışanları rahatlıkla giremiyorsa Türkiye’de demokrasinin ayıbıdır” diye konuştu.

GERGERLİOĞLU: KABUL ETMİYORUZ

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da partilerine gelmek isteyen avukatların da polisler tarafından darbedildiğini belirterek “İnsanlar oldukça ağır bir şekilde darbedildiler. Bir avukat arkadaşımız şu anda beyin travması şüphesiyle Ankara Şehir Hastanesine sevk edildi. Darp raporunu gördüm, vücudunda çok kötü darp izleri var. Biz bunları kınıyor ve kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

7 KURUMDAN ORTAK AÇIKLAMA: PROVOKASYONA GEÇİT YOK! HDP YALNIZ DEĞİL

Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkevleri, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), HDP Genel Merkezi önünde yaşanan gerginlik, gözaltı ve tehdide karşı ortak açıklama yaptı. Açıklamada "Deniz Poyraz yoldaşımız, İzmir HDP il binasında bu tür bir provokasyonun sonucunda katledilmişti. Bu kez izin vermeyeceğiz. Milyonlarca yurttaşımızın oyunu ve desteğini kazanmış HDP yalnız değildir. Barış ve kardeşlik sahipsiz değildir." denilerek gözaltına alınan HDP üye, yönetici ve avukatların serbest bırakılması, HDP Genel Merkezi önündeki polis ablukasını sonlandırılması, Ayşe Acar Başaran’ı tehdit eden kişi hakkında soruşturma başlatılması istendi.

ÖZGÜR ÖZEL: KABUL EDİLEMEZ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de sosyal medya hesabından destek paylaşımında bulundu. Polis amirinin HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran’ı tehdit ettiği sırada çekilen görüntüleri paylaşan Özel, “HDP Genel Merkezi önünde yaşanan görüntüleri ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran'a yönelik ifadeleri kabul edilemez buluyoruz. Bu yaşananlar demokrasiye, demokratik siyasete inancı sarsmaktan başka işe yaramaz. Bunun kimseye faydası yoktur, ülkeye hiç faydası yoktur” diye belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Philip Morris grubundaki sigaralara 2 lira zam yapıldı

SONRAKİ HABER

Yargıtay, karakoldaki polis şiddetine haksız tahrik indirimi istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa