05 Mayıs 2022 12:27

Emek Partisi:  “Geri Kabul Anlaşması” ivedilikle iptal edilmeli

"Kısa filmlerle yayılan manipülatif bilgiler toplumda var olan sorunların sebebini mülteciler olarak göstererek halkın mülteci düşmanlığına savrulmasına dayanak olmuştur."

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Paylaş

Ramazan Bayramı boyunca özellikle İstanbul’un merkezi noktalarında bir araya gelen mültecilerin görüntüleri sosyal medyada hedef haline getirildi. Mültecilerin kent merkezlerinde görünür olduğu videoların sosyal medyada yayımlanmasıyla başlayan ‘İstila, vatan elden gidiyor’ tartışmasının boyutları tehlikeli ve hassas bir noktaya doğru ilerliyor.

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Umut Yeğin tarafından yapılan yazılı açıklamada “Kısa filmlerle yayılan manipülatif bilgiler toplumda var olan sorunların sebebini mülteciler olarak göstererek halkın mülteci düşmanlığına savrulmasına dayanak olmuştur. Mültecilere yönelik ırkçı saldırıların cezasız kalmasıyla birlikte bu ırkçı tartışmaların şiddet olaylarına dönüşme riski bulunmaktadır” dedi ve mülteci sorununun aşılması için şu çağrıyı yaptı: “Geri Kabul Anlaşması” ivedilikle iptal edilmeli, mültecilerin Türkiye dışında üçüncü bir ülkeye iltica başvurusunun önü açılmalı.

Mültecilere dönük körüklenen öfkenin ileride yeni ırkçı saldırılara zemin hazırladığına dikkat çeken EMEP,  “Yerli ve mülteci işçi emekçiler bu ırkçı saldırıların asıl kaybedeni olacaktır” dedi.

Bu tehlikeli durum karşısında sermaye partilerinin mülteci düşmanlığı üzerinden oy devşirdiğine dikkat çeken EMEP, “Halk bayram yapamamakta, evine şeker alamayan akrabalarını ziyarete gidemeyen yoksul emekçi halka, yoksulluğun sebebi iktidarın ekonomi politikalarıdır demek yerine, mültecilerdir diyenler bu karanlığı el birliğiyle örmektedir” dedi.

2023 seçimlerinin ufukta görünmesi ve memleketin seçim sathı mahalline girmesiyle birlikte, mültecileri geri gönderme tehdidinin hem muhalefet hem de iktidar partileri tarafından ‘başarının anahtarı’ olarak görüldüğüne dikkat çeken EMEP, şehirlerde ‘işgal ve savaş’ ortamının yaratıldığı vurgulanan videoların ardından başlayan ve tehlikeli bir hal alan ‘mülteci düşmanlığı’nın yükselmesinin ise iktidar partisi AKP, muhalefet partisi CHP ve varlık nedenini mülteci düşmanlığı üzerine kuran siyasi partiler tarafından köpürtüldüğünü ifade etti.

ÜÇÜNCÜ BİR ÜLKEYE BAŞVURUNUN ÖNÜ AÇILMALI

AKP iktidarının mülteci politikalarını ‘Geri göndereceğiz’ sonucuna bağlayarak üzerindeki sorumluluğu atmakla beraber oy devşirmeye çalıştığına dikkat çeken EMEP işçi ve emekçilere mücadeleyi birlikte örme çağrısı yaptı ve şöyle dedi:

AKP hükümetinin imzaladığı “Geri Kabul Anlaşması’ndan sonra AB’nin göçmen deposu olduk! Dolayısıyla “Geri Kabul Anlaşması” ivedilikle iptal edilmelidir. Mültecilerin Türkiye dışında üçüncü bir ülkeye iltica başvurusunun önünü açılmalıdır. Bu çözüm hem mültecileri hem de onlarla birlikte yaşayan yerli halkı rahatlatacaktır.

Türkiye’de yaşayan milyonlarca mülteci BM gözetiminde uluslararası devletler tarafından paylaşılmalı. Savaş, açlık ve yoksulluğun sorumlusu devletler mülteci alımından kaçmamalıdırlar! (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Alevi Kültür Derneği Gömeç Şubesi açıldı

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Mustafa Durmuş: Emek, barış, demokrasi mücadelesi bir bütündür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa