06 Mayıs 2022 09:40

Silivri'de hayatını kaybeden Ferhan Yılmaz'ın ailesi cezaevi önünde: 1 ay oldu, neden sessizsiniz?

Şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Ferhan Yılmaz'ın ailesi Silivri Cezaevi önünden seslendi: Aradan geçen bir aya rağmen Adalet Bakanlığından hala bir açıklama yapılmadı. Adalet istiyoruz.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

İşkencelerle gündeme gelen Silivri 5 Nolu Cezaevi'nde şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Ferhan Yılmaz'ın ailesi bugün Silivri Cezaevi önündeydi. Ellerinde çocuklarının işkence görmüş fotoğrafı ile seslendiler: "Aradan geçen bir aya rağmen Adalet Bakanlığından hala bir açıklama yapılmadı. Yeter artık, adalet istiyoruz.”

CEZAEVİ ÖNÜNCE AÇIKLAMA YAPILDI

Silivri 5 Nolu Cezaevi'nde 1 ay önce şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Ferhan Yılmaz'ın ailesi bugün Silivri Cezaevi önüne geldi. HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm aldı ilk sözü.

Arkasına aldığı cezaevini gösterdi, "Yakın bir tarihte burada bit saldırı işkence ve ölüm yaşandı" dedi ve devam etti:

"Ferhan Yılmaz bu cezaevinde katledildi ve diğer mahpuslarda işkenceye ve kötü muameleye maruz kaldı. Bununla ilgili hala ciddi bir soruşturma yürütülmüyor. Hâlâ Ferhan Yılmaz'ın nasıl öldüğü hakkında, öldürülme ve işkence hakkında açıklama yapılmış değil. Savcılıktan soruşturma yürütüyoruz açıklaması dışında bir açıklama gelmedi. 'Bu çocuğumuza ne oldu, bunun hesabı sorulmayacak mı' diyor aile. 'Biz çocuğumuzu yitirdik en azından diğer mahpuslar hayatını kaybetmesin' diye buradalar, buradayız. Görevlilerin kötü muamelesi mahpusları intihara sürüklüyor. Bunun sorumlusu olan Adalet Bakanlığından, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünden ses yok. Ferhan Yılmaz nasıl öldü, hiçbir şey yoksa mahpuslar neden sevk edildi? Peşini bırakmayacağız, takipçisi olacağız."

Gülüm sözlerini "Cezaevleri katliam evleri olmaktan çıkarılsın" diyerek noktaladı.

ADALET GELECEK Mİ?

Ardından Ferhan Yılmaz'ın ailesi adına ağabeyi Hikmet Yılmaz söz aldı.

"Kardeşim burada öldürüldü" diye başladı söze, sesi titreyerek. O konuşurken kız kardeşleri gözyaşları ile dinliyordu. 

Şunları söyledi Hikmet Yılmaz: "Kardeşim Ferhan Yılmaz işkence ile katledildi. Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı 'kalp krizi' diyor. Resimde görüyorsunuz, kardeşim bu hale getirildi. 1 ay geçti, hiçbir açıklama yapılmadı. Üstünü kapatmaya çalışıyorlar. Burada işkence gören diğer mahpuslar başka cezaevlerine sevk edildi. Bazılarının ailesi 'oğlunuz kalp krizi ile ölmedi, işkence gördü, bize çocuklarımız öyle dedi' bize. Biz biliyoruz çocuğumuz burada işkence gördü. Bunun aydınlatılmasını istiyoruz."

AİLELERDEN DESTEK

O konuşurken cezaevindeki yakınlarını ziyarete gelenler etraflarında birikti. Bazıları ellerine Ferhan Yılmaz'ın fotoğraflarını aldı, ailenin yanına yerleşti.

Hikmet Yılmaz onlara bakarak bitirdi sözlerini: Biliyoruz, kardeşimiz gelmeyecek, ama başka çocuklar ölmesin burada, başka anneler ağlamasın.

Diğer ağabey Ferhat Yılmaz konuştu son olarak, sözleri kısa ve netti: "Benim annem ağladı, başka anneler ağlamasın." Onu Ferhan Yılmaz'ın ablası Ayşen tamamladı: "Adalet istiyoruz."

SİLİVRİ’DE NE OLDU?

Sık sık işkence ve kötü muamele haberleri ile gündem gelen Silivri Cezaevi son olarak Ferhan Yılmaz’ın hayatını yitirmesi ile sonuçlanan işkence iddiaları ile gündeme geldi. İddiaya göre 6 Nisan’da başlayan şiddet ve işkencede 60 gardiyan girdikleri koğuşlarda mahpuslara işkence yaptı ve onları tehdit edip kendilerini öldürmelerini istedi. Aileler cezaevindeki çocuklarına ulaşamıyordu. Milletvekilleri, insan hakları örgütleri devreye girdi, Adalet Bakanlığına çağrı yapıldı. Çağrılar sonrası ilk açıklama Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünden geldi. 9 Nisan tarihli o açıklama şöyle diyordu: "İddialar tamamen gerçek dışıdır. Söz konusu iddialar iyi niyetten uzak, kamuoyunda algı oluşturmaya yöneliktir."

Ardından söz konusu cezaevinde bulunan Ferhan Yılmaz’ın hayatını kaybettiği ortaya çıktı. 10 Nisan Pazar günü hastaneye kaldırılan Yılmaz’ın yakınlarına ölüm nedeni olarak "Kalp krizi" denildi. Ancak Yılmaz'ın vücudunda işkence izleri vardı. Evrensel'e konuşan Ferhan Yılmaz’ın ağabeyi Hikmet Yılmaz, “Boynunda çamaşır ipiyle asılmış gibi iz vardı, her iki gözü patlamış, gözlerinden kan geliyordu, burnu sanki tamamen kırılmış pamuklarla doldurulmuştu, göğüs kısmında büyük bir şişkinlik ve morluk vardı, sanki ağaç saplanmış gibi. Üst dudağı neredeyse bir avuç kadar şişmişti. Sağ ayak kısmı dikişliydi” dedi. Haberimizin hemen ardından Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü yeni bir açıklama yaptı. 12 Nisan tarihli o açıklamada Ferhan Yılmaz’ın hayatını kaybettiği doğrulanıyordu. Açıklamaya göre ölüm nedeni "kalp durması" idi. 

Tartışmalar sürerken bu kez Yılmaz’ın yoğun bakımda çekilen görüntüleri ortaya çıktı. Evrensel'in ulaştığı görüntüler, ailenin anlattığı işkenceyi doğrular nitelikteydi. 

Yoğun bakım görüntülerinin ardından Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, Ferhan Yılmaz'la ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre Yılmaz’ın bedeni üzerinde “Tıbbi müdahale sırasında oluşabilecek semptomlar dışında darp cebir, kesici delici alet, ateşli ateşsiz silah yarası, boğma, boğulma izine ait bulguya rastlanmamıştı". "Olaylarla ilgili soruşturma başlatıldığı" ilan edilen açıklamada haberler için de “Gerçeğe aykırı ve dezenformasyon amaçlı haberler” deniliyordu. 

Çelişkili açıklamalar sürerken Halk Tv'den Hazar Dost, Ferhan Yılmaz'ın ölüm belgesine ulaştı. Belgede, Yılmaz'ın ölüm nedeni için "Bulaşıcı hastalık" deniyor, kalp krizi ya da kalp durması vurgusu ise hiç yer almıyordu.

İstanbul Barosu, İnsan Hakları Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği bu sorunun yanıtını almak için Silivri’ye gitti.

İlk ziyaret yapan İstanbul Barosu tarafından hazırlanan raporda “cezaevindeki tutukluların şiddet gördükleri ve intihara yönlendirildikleri” iddialarının doğrulandığı ifade edildi.

İnsan Hakları Derneği ise ziyaret sonrası işkenceye uğradığı iddia edilen 10 kadar mahpusun Karabük T Tipi, Akhisar T Tipi, Bolu T Tipi, Düzce T Tipi, İzmir 1 No’lu F Tipi, Manisa T Tipi, İzmir 2 Nolu F Tipi, Eskişehir H Tipi, Manisa Salihli T Tipi, Kütahya Tavşanlı T Tipi cezaevlerine sevk edildikleri açıkladı. Ne Adalet Bakanlığından ne de Savcılıktan başka bir açıklama gelmedi.

ÖNCEKİ HABER

Canerik: Hangi fakirin evine girersen gir sana anlatacak bir masalı var

SONRAKİ HABER

Bir sigara grubuna daha zam geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa