Sri Lanka’da ‘hükümet istifa’ grevi
Sri Lanka’da çarpıcı şekilde derinleşen ekonomik krizin yanlış idare edildiğini belirten işçiler ve kamu çalışanları, cumhurbaşkanı ve hükümetin istifası talebiyle greve gitti.
Fotoğraf: Jvpsrilanka.com
Sri Lanka’da kamu ve özel sektör çalışanları, cumhurbaşkanı ve hükümetinin, ülkenin on yıllardır yaşanan en kötü mali krizini yanlış idare ettikleri gerekçesiyle istifa etmelerini talep ederek greve gitti. Binlerce dükkan, okul ve işletme kapandı. Özel otobüs ve tren operatörleri de greve katıldı. Acil servisler çalışmaya devam etti geri kalan sağlık çalışanları ise iş bıraktı.
El Cezire’nin haberine göre Sri Lanka’nın ana ihracatını üreten sanayi bölgesinden yaklaşık 3 bin fabrika işçisi de greve katıldı. Sendika Lideri Ravi Kumudesh, ekonominin geldiği durumdan devlet başkanını suçlayarak, “Gitmeli” dedi.
Öte yandan yüzlerce üniversite öğrencisi ve diğer protestocular perşembe günü oturma eylemi başlattıkları parlamentoya giden ana yolun dışında kamp kurdular. Bazıları iç çamaşırlarını siyasi liderliğe hakaret olarak barikatlara astı. Bazı külot ve yeleklerin üzerinde protestolardan yükselen bir haykırış olan “Gitmeli” mesajlarının yazılı olduğu görüldü.
Hint Okyanusu’nda bir ada ülkesi olan Sri Lanka’da ithal gıda, yakıt ve ilaç kıtlığı, bir aydan uzun süredir ara sıra şiddetlenen hükümet karşıtı protestolara yol açmıştı. Ülke iflasın eşiğinde ve dış kredilerinin ödemelerini askıya aldı. Hükümet ise güven oylaması ile karşı karşıya.
FİYAT ARTIŞLARI İŞÇİLERİ VE YOKSULLARI VURUYOR
Sri Lanka’da enflasyon yükselmeye devam ediyor ve gıda, yakıt, tüp gaz, ilaç ve diğer temel ihtiyaç maddelerinin fiyatları, ciddi kıtlık sorunu devam ederken, dayanılmaz seviyelere ulaştı. Bu, milyonlarca işçiyi, gençliği, küçük çiftçileri ve yoksulları çarpıcı bir şekilde etkiliyor, devam eden hükümet karşıtı protestoları ve Başkan Gotabhaya Rajapakse ve hükümetinin istifasını talep eden gösterileri ateşliyor.
GIDA ENFLASYONU YÜZDE 46,6
Wsws.org’un haberine göre, nisan ayında ülkenin yıllık enflasyon oranı mart ayındaki 18,7’den yaklaşık yüzde 30’a yükseldi ve gıda enflasyonu mart ayındaki yüzde 30,2’ye kıyasla yüzde 46,6 oldu. Pirinç ve sebzelerin yanı sıra yakıt ve tüp gaz fiyatları da dahil olmak üzere temel gıda maddeleri büyük ölçüde zamlandı. Geçen yıl ocak ayında 95-120 rupi (yaklaşık 35 ABD senti) olan bir kilo pirinç, geçen ay 200-240 rupiye yükseldi. Dhal (mercimek) ekim ve nisan arasında 168 rupiden 500 rupiye ve buğday unu 65-70 rupiden 200 rupiye çıktı.
450 gramlık bir somun ekmek ocak ayında 60 rupiden ocak ve mart arasında 140 rupiye yükselirken, bir kilo tavuk aynı dönemde 750 rupiden bin 100 rupiye yükseldi. Bir kilo paket süt tozu bin 345 rupiden nisanda bin 945 rupiye çıktı. İlaç fiyatları martta yüzde 29, nisanda yüzde 40 arttı. Kritik ilaçlarda ciddi kıtlıklar var.
İNSANLARI GAZI BIRAKIP ODUNA GEÇTİ
Nisan ayında, özel sektöre ait Litro Gas Lanka Limited şirketi aniden 12,5 kg’lık tüp gazı 2 bin 675 rupiden 4 bin 860 rupiye çıkardığını, bir devlete ait şirket ise 4 bin 199 rupiye yükselttiğini duyurdu. Bu artışlar, birçok insanı tüp gazı bırakıp alternatif olarak oduna geçmeye zorladı. Diğerleri gazyağı ile çalışan pişiricileri kullanmaya çalıştı, ancak bu da gazyağı yakıtının kıtlığı nedeniyle o da zor. Benzin ve motorin litre fiyatları da çarpıcı bir şekilde arttı, bu da otobüs ücretlerinin maliyetini artırdı ve sıradan insanlar için seyahat maliyetlerini büyük ölçüde etkiledi.
İŞÇİLER HÜKÜMETE ÖFKELİ
Çeşitli sektörlerden işçiler, WSWS muhabirlerine şu anda karşı karşıya oldukları yoksulluk hakkında konuştular ve Başkan Rajapakse’ye ve onun büyük sermaye yanlısı hükümetine karşı öfkelerini dile getirdiler. Katunayake Serbest Ticaret Bölgesi’ndeki Next fabrikasından bir tekstil işçisi, Rajapakse hükümetini ada genelinde milyonlarca insanın karşı karşıya olduğu tehlikeli durum nedeniyle kınadı. “Halk çaresiz hale geldi ve ay sonunu getiremiyor” dedi. “Önceden ayda yaklaşık 50 bin rupi harcamam gerekiyordu ama şimdi en az 70bin ila 80 bin rupiye ihtiyacım var. Bir litre benzinin maliyetine bakın. Zenginler mutlu yaşarken halk acı çekiyor. Hükümet evine dönmeli” dedi ve 225 milletvekilinin tamamının istifaya zorlanması gerektiğini de sözlerine ekledi: “Ocak ayında 2 bin 750 rupilik bir zam aldık, ancak fazla mesai ayda sadece 60 saatle aynı kaldı. Geçen ay maaşım 40 bin rupi idi. Eşim de çocuk olduğu için evde ve ona üç aylık doğum izni verildi. Sadece 25 bin rupilik bir temel maaş alıyor.”
Serbest Ticaret Bölgesi ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası ile diğer sendikaların ise, işçilerin sorunlarına “tamamen sessiz” olduğunu söyledi.
BALIKÇILAR İŞ BIRAKIYOR
Jaffna’daki Karainagar’dan küçük bir balıkçı olan Nishanthan, balıkçılık ekipmanı maliyetinin artık karşılanamaması nedeniyle işini bırakmak ve duvarcı olarak çalışmak zorunda kaldığını söyledi.
“Ailemde altı kişi var, bu yüzden her şeyin hızla artmasıyla yaşamak çok zor. Sadece aile masraflarım için günde 3 bin 500 rupi kazanmam gerekiyor ama artık çimento fiyatlarının artması nedeniyle bu çok zor” dedi: “Bugün bir kilo pirinç 290 rupi ama yarın ne kadar tutacağından emin değilim. Yiyecek kıtlığı gerçekten ailemi vuruyor. Sadece bir öğün ekmeğe 400 rupi harcıyoruz ve Pedia-Pro süt tozuna ihtiyacı olan ikiz bebeklerim var ama bir paket onları bir hafta beslemeye yetmiyor. Eşim, Jaffna eğitim hastanesinde sağlık asistanı olarak çalışıyor ve her gün motorlu bisikletle 60 km yol kat etmesi gerekiyor. Bu, her gün 700 rupiden fazla yakıt gerektiriyor. Temel maaşı sadece 24 bin rupi, bu yeterli değil ve bu yüzden daha fazla mesai yapması gerekiyor.”
‘MUHALEFET PARTİLERİ DE İŞÇİLERİ YANILTIYOR’
Kolombo Limanı’nda onarım işçisi olan Salitha Wickramabahu da, kovid-19 salgını ve Ukrayna savaşının temel ihtiyaç maddelerinin fiyatını artırdığını söyledi: “Hükümet bu yükü halka yüklerken, kapitalistler bunu kârlarını artırmak için kullandı. Sendikalar, her mücadeleye ihanet etti, ancak işçiler, yaşam maliyeti dayanılmaz olduğu için savaşmak zorunda kaldı. Samagi Jana Balawegaya ve Janatha Vimukthi Peramuna da dahil olmak üzere muhalefet partileri, kapitalizmin krizini gizleyerek işçileri şaşırtmaya çalışıyor.” (DIŞ HABERLER)