07 Mayıs 2022 13:27

Denizler Almanya'nın Darmstadt kentinde anıldı

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı idam edilişlerinin 50. yılında Darmstadt kentinde düzenlediği etkinlikle andı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mustafa TURAN
Darmstadt

Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilişlerinin 50. yılında Almanya'nın Darmstadt kentinde düzenlenen etkinlikle anıldı. Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu(DİDF) tarafından Darmstadt’ta düzenlenen etkinliğe ilgi yoğun oldu.

Etkinliğe DİDF adına katılan Gazeteci-Yazar Yücel Özdemir, Denizlerin idamlarının 50.yılında yaygın bir şekilde anılmasının onların ideallerinin yaşamaya devam ettiğini açık olarak gösterdiğini ifade ederek, “Eğer Denizlerin idealleri gerçekleştiği bir Türkiye kurulmuş olsaydı, bugünkü yoksulluk, sefalet, savaş ve emperyalizme bağımlılık olmayacaktı. Hüseyin İnan, son sözlerinde devrim ve sosyalizm bayrağını şerefiyle taşıdığını ve onu sonraki kuşaklara emanet ettiğini söylüyor. O bayrağı teslim ettiği sonraki kuşak bu salonda bulunan herkes. Bizler de aynı şekilde bayrağı bizden sonrakilere devredeceğiz. Denizler her açıdan enternasyonalistti. Ayrımcılığa ve ırkçılığa karşıydı. Bugün Denizleri savunduklarını ileri süren bazı kesimler açıkça Kürtlere, sığınmacılara karşı ırkçılık yapıyorlar. Bu nedenle bunlar asla Denizlerin takipçisi değildir. Sadece Denizleri kendi politik amaçları için suistimal eden gericilerdir” dedi.

Özdemir, Türkiye'nin dünyanın daha özgür ve yaşanabilir bir yer olması için herkesi ırkçılığa, yoksulluğa, savaşa karşı birleşmeye ve örgütlenmeye çağırdı. 

Etkinliğe Göçmen Kadınlar Birliği Frankfurt korosu da türküleriyle katıldı. Melo Claun'ın dans performansı eşliğinde Türkçe ve Almanca olarak Deniz, Yusuf ve Hüseyin'in ailelerine gönderdikleri son mektuplarının okunması büyük beğeni topladı. Gençlerin katılımının dikkat çektiği etkinlik gecenin ilerleyen saatlerine kadar büyük bir coşkuyla devam etti.

Ayrıca DİDF, 28 Mayıs'ta Köln'de yapacağı açık hava festivaline katılım çağrısı yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Van Emek ve Demokrasi Güçleri, HDP Genel merkezinde yaşanan olaylara tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Almanya'da faşizmden kurtuluşun 77. yılında Sovyetler Birliği bayrağı yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa