07 Mayıs 2022 13:35

Almanya'da faşizmden kurtuluşun 77. yılında Sovyetler Birliği bayrağı yasağı

Almanya'nın Berlin kentinde 8-9 Mayıs faşizmden kurtuluş günü dolayısıyla yapılacak etkinlikler kapsamında Sovyetler Birliği bayrağının kullanılması yasaklandı.

Fotoğraf: Wikipedia

Paylaş

Semra ÇELİK
Berlin

Almanya'nın başkenti Berlin'de polis, 8-9 Mayıs'ta faşizmden kurtuluş anmalarında değişik sembollerin taşınmasını yasakladı, yasakların arasında Sovyetler Birliği bayrağı da var.

Ukrayna'daki savaş sırasında, bir zamanlar sağcı çevreleri rahatsız eden pek çok şey bugünlerde ve haftalarda daha konuşulur ve pratiğe geçirilebilir hale geldi. Berlin’de polis, yayınladığı bir kararnameyle Sovyet bayrağının ayrı ayrı belirlenmiş 15 alanda halka açık sergilenmesini yasakladı. Kararnameye göre, askeri üniforma veya üniformaya ait giysiler giymek, askeri nişanlar takmak ve "Rusya-Ukrayna savaşını yüceltmeye uygun sembol ve işaretler göstermek" de yasak. Kararname, " 'V' veya 'Z' harflerinin belirgin bir şekilde gösterilmesini" veya "Aziz George kurdelelerinin" taşınmasını ve açıkça "Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin bayrağını göstermeyi" de içeriyor. Emir ayrıca "Rus ve Sovyet askeri bayraklarının" ve "Rus veya Ukrayna referanslı bayrakların gösterilmesini" yasaklıyor. Ukrayna bayrağı ve St. George'un kurdeleleri, "anma vesilesiyle anıtlara bırakılacak bir çelenk, çiçek buketleri veya benzeri nesnelerin" bir parçasıysa, yasaktan muaf tutuluyor. Dolayısıyla buket veya çelenkteki bir SSCB bayrağı da yasak olmaya devam ediyor.

Mekânsal olarak, yasaklar Treptow-Köpenick, Friedrichshain-Kreuzberg, Lichtenberg, Marzahn-Hellersdorf, Mitte, Reinickendorf, Pankow ve Spandau ilçelerindeki bölgelere kadar uzanıyor. Mitinglerin geleneksel olarak 8 ve 9 Mayıs'ta düzenlendiği Treptower Park'taki Sovyet anıtı da yasaklardan etkileniyor. Yasağa ayrıca Tiergarten ve Schönholzer Heide'deki anıtlar da dahildi, Landsberger Allee'deki ‘Kurtuluş Evi’ olarak bilinen ve Berlin topraklarında Nisan ayında Kızıl Ordu askerlerinin ulaştığı ilk ev olan bina da yasak kapsamında.

Berlin polisi sözcüsü Cuma günü yaptığı açıklamada "anmanın hatırlamaya odaklanması gerektiğini" söyledi. Sözcü, faşizmden kurtuluş gününde yapılan mitinglerde ve çelenk koyma töreninde SSCB bayrağını kimin "provokasyon" olarak yorumlayabileceği veya bu bayrağın şimdiki Rus bayrağıyla ilişkisini içeren soruyu, Ukraynalıların bunu öyle değerlendirebileceği şeklinde cevaplandırdı.

ÖNCEKİ HABER

Denizler Almanya'nın Darmstadt kentinde anıldı

SONRAKİ HABER

Taliban kadınlara yeniden burka zorunluluğu getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa