08 Mayıs 2022 09:18

ÇGD nisan ayı medya raporu: Sansür, gözaltı, dava, tehdit ve hakaretler sürdü

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) 2022 Nisan Ayı Medya Raporunu yayımladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Merkezi Medya İzleme Komisyonu’nun çalışmalarıyla hazırlanan 2022 yılının Nisan ayını kapsayan 'Medya Raporu' yayımlandı. 

Raporda nisan ayında yaşanan ihallerler şöyle sıralandı:

SANSÜR

1/5/6/8 Nisan: 2022: Millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle; Özgür Gelecek, Etkin Haber, Kızıl Bayrak, JinNews, Siyasi Haber ve Umut Gazetesi erişime engellendi.

1 Nisan 2022: Youtube, 150 bini aşkın abonesi bulunan İlke Haber Ajansı'nın kanalını, yapılan tüm itirazlara rağmen kapatma kararı aldı. 20 Aralık 2021 tarihinde İlke Haber Ajansı'na (İLKHA), kanalın kapatıldığına dair e-mail atan Youtube, kapatılma gerekçesi olarak ise kolluk kuvvetleri tarafından ele geçirilerek sergilenen "uyuşturucu maddelerin" gösterilmesi olarak öne sürdü. O tarihten bu yana İLKHA'nın yaptığı itirazları kabul etmeyen Youtube, verdiği son cevap ile kanalın açılmamak üzere kapatılmasına karar verildiğini belirtti.

6 Nisan 2022: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Erzurum’da Diyanet’e bağlı Kur’an Kursu’nda çocuklara yönelik istismarı haberleştirdiği gerekçesiyle Halk TV’ye, KRT’ye ve TELE 1’e yüzde 2 idari para cezası verdi. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, “Karar, Diyanet İşleri’nin şikayeti üzerine oyçokluğuyla alındı. İstiyorlar ki; hırsızlığı, yolsuzluğu, çocuklara tecavüzü kimse bilmesin, duymasın. Ayıp! Şikâyet dilekçesine göre, Kur’an kursunda 7 çocuğun uğradığı cinsel istismardan değil de haberlerin veriliş biçiminden ‘incinmiş’ Diyanet İşleri Başkanlığı!!! Şaka gibi… ‘Çocuklara kıymayın efendiler…'” ifadelerini kullandı. RTÜK kararın eleştirilmesine ilişkin olarak, "Çalışanlarımızı hedef gösteren organize şebekelere boyun eğmeyeceğiz" açıklamasını yaptı.

13 Nisan 2022: AKP Ankara İl Başkan Yardımcısı Gültekin Gündüz‘ün sahibi olduğu Gündüzler A.Ş’nin Ankara Büyükşehir Belediyesinin 88 milyon TL’lik sürücüsüz araç ihalesini alması sonrasında, Gültekin Gündüz’ün parti yönetimindeki görevinden ayrılmak zorunda kaldığı iddiasıyla ilgili T24 ve Sözcü’deki haberler, “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle, Ankara 7. Sulh Ceza Hâkimliğinin kararı ile erişime engellendi.

13 Nisan 2022: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), geçtiğimiz aylarda internet yayın lisansı almayı zorunlu kıldığı yabancı haber siteleri Euronews, Deutsche Welle (DW) ve Voice of America (VoA) için yeni kararlar verdi. Euronews için lisans alma şartını kaldıran RTÜK; DW ve VoA için mahkemeden erişim engeli talep edilmesi aşamasında olduğunu bildirdi.

16 Nisan 2022: Basın İlan Kurumu (BİK), Evrensel'e beş günlük ilan kesme cezası daha verdi. Evrensel’in, 26 Aralık 2021’de TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 47. Dönem Olağan Genel Kurul çağrısına sayfalarında yer vermesi cezaya gerekçe gösterildi. Eylül 2019’dan beri ilan alamayan Evrensel’e verilen cezalar toplamda 108 günü buldu.

18 Nisan 2022: Halk TV’de yayımlanan Görkemli Hatıralar programının 16 Nisan 2022’de Hasanoğlan Köy Enstitüsünde yapılması planlanan canlı yayını, Ankara Valiliği ve ilgili kaymakamlık tarafından yasaklandı.

18 Nisan 2022: Sözcü gazetesi yazarı Serpil Yılmaz’ın “Amerika ile ticaret ortağı derneğin içinden bir ‘kokain davası’ bir de ‘Banker Bako’ çıktı” başlıklı; Türk Amerikan İş Adamları Derneği / Amerikan Ticaret Odası’nın eski Başkanı Ali Osman Akat‘ın kokain davasından tutuklanmasının ardından derneğin faaliyetlerini incelediği ve Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Baki Cengiz Aygün hakkında bilgilere yer verdiği yazısı ve konu ile ilgili yapılan haberler, “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle, Beykoz Sulh Ceza Hâkimliğinin kararı ile erişime engellendi.

18 Nisan 2022: İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi, İzmir Büyükşehir Belediyesinin iştiraki olan İZBETON A.Ş.’de ihale dosyalarının istendiği, soruşturma başlatıldığı gibi iddialara yönelik çıkan haberlere erişim engeli getirdi. Mahkeme, haber içeriklerinin şirketin ticari itibarını zedelediğini vurguladı.

19 Nisan 2022: 7 Mart 2019 tarihinde gazeteci Alican Uludağ’ın, iş insanı Fettah Tamince hakkında Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan “Tamince’ye Saray Gölgesinde Beraat” başlıklı haberine, Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından erişim engeli getirildi.

19 Nisan 2022: Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in; Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı hakkında, “Suriye’de iş yapmak isteyenler Kıratlı’ya gidiyor” iddialarının ardından Kıratlı ile ilgili Diken, Cumhuriyet, BBC Türkçe, Gazete Duvar, KRT, Evrensel ve birçok haber sitesinde yer alan haberlere, “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle, Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliğince erişime engellendi.

20 Nisan 2022: Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Mücahit Avcil’in, AKP Uşak Milletvekili İsmail Güneş’i, “el pençe” karşıladığına dair görüntüler ve Avcil’in istifasını aktaran Sözcü ve Halk TV’deki haberler, “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle, Uşak 2. Sulh Ceza Hâkimliğinin kararı ile erişime engellendi.

20 Nisan 2022: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Diyarbakır'da karasal yayın yapan AMED Radyo Tv'ye ‘RTÜK beyannamesi göndermediği’ iddiasıyla 12 bin 804 lira para cezası kesti. AMED Radyo Tv Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Yayın Yönetmeni Ferat Mehmetoğlu, karara tepki göstererek, “Söz konusu tarihte ve hatta sonrası RTÜK tarafından defalarca istenmesine ve her seferinde resmi iletim yolu olan KEP hesabı üzerinden göndermemize rağmen ne yazık ki bugün bize para cezası verildi. RTÜK'ün verdiği bu ceza bilinçli ve yıldırma politikası ürünüdür” dedi.

27 Nisan 2022: Cumhuriyet gazetesi yazarı Miyase İlknur’un, Man Adası davası hâkiminin özel olarak, dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ile Man Adası’nda kurulu Bellway şirketinin sahibi Sıtkı Ayan‘ın kardeşi, dönemin İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Ayhan Ayan tarafından seçildiğini iddia ettiği “Man Adası davası ayan beyan” başlıklı yazısı, “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle, İstanbul Anadolu 1. Sulh Ceza Hâkimliğince erişime engellendi.

GÖZALTI, TUTUKLAMA, DAVA VE YARGI KARARLARI

1 Nisan 2022: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul Ataşehir’deki evine 30 Mart 2022 sabahı düzenlenen polis baskınıyla gözaltına alınan Emre Orman, haftada bir imza şartı ve yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. Emre Orman, “Gazetecilik faaliyetlerim ve iki iftiracının kopyala yapıştır beyanları nedeniyle evim basıldı, telefon ve bilgisayarıma el konuldu. 3 gündür gözaltındaydım” açıklaması yaptı.

2 Nisan 2022: Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar; Halk Tv'ye ve Şirin Payzın’a, Bakırköy Asliye Hukuk Mahkemesinde 150 bin TL’lik manevi tazminat talepli dava açtı. Şirin Payzın’ın 16 Şubat 2022 tarihli ‘Sözüm Var’ yayınında programa konuk olan İYİ Parti Uluslararası Politikalar Başkanı Ahmet Kâmil Erozan’a, İHA ve SİHA’ları üreten Baykar Teknoloji'ye ilişkin sorduğu sorular dava konusu oldu. Dava dilekçesinde, Şirin Payzın’ın konuğuna sorduğu sorulara ve yanıtlarına yer verildi ve Selçuk Bayraktar’ın kişilik haklarının zedelendiği ve hakarete uğradığı iddia edildi.

5 Nisan 2022: Ayşegül Doğan’ın ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla yargılandığı davada verilen altı yıl üç ay hapis cezası, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından bozuldu.

6 Nisan 2022: Arafat Dayan hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası” suçlamasıyla iddianame düzenlendi. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Arafat Dayan’ın Kasım 2020'de yaptığı beş sosyal medya paylaşımı suçlamaya delil olarak gösterildi. İddianamede, “PKK/KCK terör örgütünün cebir, tehdit ve şiddet içeren yöntemlerini meşru gösterecek ve bu yöntemlere başvurmaya teşvik edecek nitelikte paylaşımda bulunmak suretiyle zincirleme şekilde üzerine atılı terör örgütü propagandası yapma suçunu işleyen şüphelinin cezalandırılması kamu adına talep olunur” denildi. İddianame, Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Mahkeme, tensip zaptında Arafat Dayan hakkında yakalama kararı çıkarttı. Davanın ilk duruşması, 7 Ekim 2022 tarihinde görülecek.

7 Nisan 2022: Kanun hükmünde kararname (KHK) ile 2018 yılında kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin eski çalışanları hakkında verilen hapis cezaları ve beraat kararlarının istinaf mahkemesince bozulmasının ardından başlayan yeniden yargılamanın üçüncü duruşması, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Savcı; editör Hicran Urun, Mehmet Ali Çelebi ve Reyhan Hacıoğlu, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul, imtiyaz sahibi İhsan Yaşar ve personel sorumlusu Pınar Tarlak’ın “örgüt üyeliği”, “örgüt propagandası” ve “örgüt yayınlarını zincirleme şekilde basmak ve yayınlamak” suçlarından cezalandırılmasını talep etti. Savcı, gazetenin Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki dağıtım sorumlusu Mizgin Fendik’in ise “gazeteyi görevi gereği dağıtması” nedeniyle gazete içeriği haberlerden sorumlu tutulamayacağı gerekçesiyle beraatını talep etti. Sanık avukatı, esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre talep etti. Süre talebini kabul eden mahkeme, davayı 14 Haziran 2022 tarihine erteledi.

7 Nisan 2022: Haklarında verilen hükümler Yargıtay tarafından bozulan Zaman gazetesi eski köşe yazarları Şahin Alpay, Ali Bulaç, Ahmet Turan Alkan ve Mümtaz’er Türköne ile editör Mehmet Özdemir’in yeniden yargılamasının altıncı duruşması, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Yeniden yargılama sürecinde dosyaya gelen delilleri ve tanık Hüseyin Gülerce’nin ifadesini değerlendirerek, Yargıtay’ın bozma ilamı doğrultusunda esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı; Ali Bulaç, Şahin Alpay, Mümtaz’er Türköne ve Ahmet Turan Alkan’ın “hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla cezalandırılmalarını istedi. Savcı, hakkında yakalama emri bulunan Mehmet Özdemir’in dosyasının da tefrik edilmesini talep etti. Sanık avukatları, esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere süre talep etti. Süre talebini kabul eden mahkeme, davayı 28 Haziran 2022 tarihine erteledi.

8 Nisan 2022: Anayasa Mahkemesi, "Libya'daki MİT şehidi" haberleri nedeniyle Barış Pehlivan, Murat Ağırel, Hülya Kılınç, Aydın Şener ve Ferhat Çelik’in tutuklanmalarına ilişkin yaptığı ihlal başvurusunu görüştü.  Yüksek Mahkeme, “başvuruları, açıkça dayanaktan yoksun olduğu" gerekçesiyle ‘kabul edilemez’ buldu. Yüksek Mahkeme, aynı konuda başvuru yapan Müyesser Yıldız'ın başvurusunu esastan görüşerek karara bağladı. Mahkeme, Müyesser Yıldız'ın tutuklanmasını hak ihlali saymadı. Karar oy çokluğu ile alındı.

12 Nisan 2022: Gazeteci Sibel Hürtaş’ın “görevi yaptırmamak için direnme” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması, Ankara 37. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme, müştekilerin zorla getirilmesine, zorla getirme müzekkeresine neden cevap verilmediğinin sorulmasına ve verilecek cevaba göre suç duyurusunda bulunulmasına ve tanığın açık adresinin tespitinin beklenmesine karar vererek, davayı 27 Ekim 2022’ye erteledi. ‘Çoklu baro yasası’nı protesto etmek için Türkiye Büyük Millet Meclisine gelen avukatların oturma eylemini takip etmek isteyen Sibel Hürtaş, polisler tarafından engellenmişti. Gazeteci olduğunu ve eylemi takip etmek istediğini belirten Sibel Hürtaş, polisler tarafından gözaltına alınmıştı.

12 Nisan 2022: T24 yazarı Hasan Cemal, 2016-2020 yıllarında yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın bugün görülen ilk duruşmasında beraat etti.

12 Nisan 2022: Gaziantep Valisi Davut Gül’ün şikâyeti üzerine Cumhuriyet gazetesi muhabiri Nagihan Yılkın’ın “Valilikte yolsuzluk ve rüşvet ağı ortaya çıktı” başlıklı haberine ilişkin soruşturma başlatıldı ve 400 bin TL’lik tazminat davası açıldı.

12 Nisan 2022: Alman Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılama” ve “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamalarıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması, E-İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Deniz Yücel’in avukatı, “Mahkemenizin şu an da beraat kararı verme yetkisi vardır. İstinabe evrakları beklenmeksizin müvekkilimin beraatını talep ederim” dedi. Deniz Yücel’in savunmasının alınması için istinabe evraklarının beklenmesine karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 29 Eylül 2022’ye erteledi.

13 Nisan 2022: Evrensel gazetesi yazarı Ceren Sözeri hakkında, 7 Nisan 2019’da kaleme aldığı “AKP’ye Kim Oy Kaybettirdi” başlıklı yazısı nedeniyle açılan 200 bin TL’lik tazminat davasının 5. duruşması, İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesinde görüldü. Davalıların sosyal ve ekonomik durum araştırması için müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, davayı 5 Ekim 2022’ye erteledi.

15 Nisan 2022: İsmail Saymaz, İstanbul Sultangazi'de Abdulkadir Geylani İlim ve Hizmet Derneği adı altında dergâhı bulunan Büreyde Öncel'in hakkındaki çocuk istismarı iddialarından bir televizyon programında bahsetmesinin ardından kendisine açılan davada beraat etti.

15, 28 Nisan 2022: Devlet içindeki kadrolaşmayı gösterdiği öne sürülen Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) belgelerini paylaşan Metin Cihan hakkında, “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak” suçlamasıyla açılan davanın 2. duruşması, İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme heyeti, TÜGVA’nın katılma talebinin kabulüne, Metin Cihan hakkındaki yakalama kararının devamına, TÜGVA belgelerine erişim sağlanması, belgelerin manipüle edilmesi, değiştirilmesi ve gönderilmesi hususları ile sanıklar arasında irtibat bulunup bulunmadığının tespiti için bilirkişiden rapor alınmasına karar verdi.

Mert Cihan’ın, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın şikâyeti üzerine “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” suçlamasıyla yargılandığı başka bir davanın ilk duruşması da İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme heyeti, Mert Cihan’ın savunmasının alınması için yakalama emri çıkarılmasına karar vererek, davayı 18 Ekim 2022’ye erteledi.

18 - 19 Nisan 2022: İbrahim Haskoloğlu, e-Devlet sisteminde sızıntı olduğu iddialarını sosyal medya hesabında paylaştığı için gözaltına alındı. İbrahim Haskoloğlu, “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme ve yayma” suçlamasıyla tutuklandı. Haskoloğlu, “Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak” suçlamasıyla Maltepe Cezaevine gönderildi. Haskoloğlu, bir haftalık tutukluluğunun ardından serbest bırakıldı.

18 Nisan 2022: Yeni Yaşam gazetesi editörü Hatice Şahin’e “silahlı örgüt üyeliği” suçlamasıyla açılan davanın 8. duruşması görüldü. Mahkeme heyeti, iddia makamına gazeteci hakkında mütalaasını hazırlaması için ek süre vererek, bir sonraki duruşmayı 11 Mayıs 2022’ye erteledi.

19 Nisan 2022: Ahmet Altan'ın 2008’de Taraf gazetesinde yayımlanan bir yazısı nedeniyle dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’ya “görevinden dolayı hakaret ettiği” suçlamasıyla yargılandığı davanın 7. duruşması görüldü. Dava, 4 Ekim'e ertelendi.

19 Nisan 2022: Artı Tv muhabiri Hayri Demir’in “terör örgütü üyeliği” ve “basın ve yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılandığı davanın 11. duruşması, Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme başkanı, dosyaya yeni eklenen bir delil olduğunu, delinin Suriye’den geldiği ve Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinde ifade verdiği belirtilen bir kişinin Hayri Demir hakkında beyanlarının olduğunu söyledi. Mahkeme başkanı tarafından söz konusu kişinin ifadesi hakkında beyanı sorulan Hayri Demir, bu kişinin adını ilk defa duyduğunu ve davaya eklenen ifadelerden haberdar olmadığını belirterek beyan için ek süre talebinde bulundu. Sanık avukatı, soruşturmanın 2016 yılından bu yana devam ettiğini, müvekkilinin gazeteci olduğunu ve bu nedenle mağduriyet yaşadığını söyledi. Mahkeme heyeti, Hayri Demir’in taleplerinin reddedilmesine, yeni tanık beyanlarına ilişkin savunmasını hazırlamak üzere süre verilmesine, adli emanete yazı yazılarak materyallere ilişkin cevap istenmesi ve cevap gelmemesi halinde görevliler hakkında “görevi kötüye kullanma” suçlaması ile suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi ve duruşmayı, 29 Haziran 2022 tarihine erteledi.

20 Nisan 2022: Rüstem Batum hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla açılan davanın 17. duruşması, 41. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Rüstem Batum'un ifadelerinin ‘siyasi eleştiri ve ifade özgürlüğü sınırları içerisinde kaldığını’ belirterek, beraatını talep etti. Mahkeme heyeti, Batum'un beraatına karar verdi. Rüstem Batum, "Cumhurbaşkanı denilen kişi Gezi olaylarında 8 kişi vuruldu, adam çıktı şey dedi, ya emrini ben verdim dedi. Sokakta silahsız vatandaş vurmak suç kardeşim dünyanın her yerinde. Bir polis içeri mi girdi? Bundan gurur duyan bir adamı cumhurbaşkanı seçip oraya getirdiniz” ifadelerini kullanmıştı.

21 Nisan 2022: Derya Okutan’ın “terör örgütü propagandası yapma” suçlamasıyla yargılandığı davanın 3. duruşması, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme, Derya Okatan’ın “örgüt propagandası” suçundan 25 bin TL adli para cezası ödemesine hükmetti. Mahkeme heyeti, ön ödeme yapması için Okatan'a 10 gün süre verilmesine karar verdi ve ödeme yapılmaması halinde davanın devam edeceği belirtildi. Dava, 22 Eylül 2022’ye erteledi.

21 Nisan 2022: Rojda Oğuz’un “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla yargılandığı davanın 6. duruşması, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mütalaasını sunan savcı, Rojda Oğuz'un "üyelik" suçlamasından beraatını, "propaganda" suçlamasından cezalandırılmasını istedi. Mütalaaya karşı savunma için sanık avukatlarına süre veren mahkeme heyeti, davayı, 16 Eylül 2022’ye erteledi.

27, 29 Nisan 2022: Bloomberg finans muhabirleri Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç ile gazeteciler Mustafa Sönmez, Sedef Kabaş, Merdan Yanardağ ile Orhan Kalkan’ın da aralarında bulunduğu 38 kişinin “ekonomiye zarar vermek” suçlamasıyla yargılandığı davanın 9. duruşması, İstanbul’da görüldü. Mütalaasını sunan savcı gazetecilerin beraatını talep etti. Mahkeme heyeti, kararı açıklamak üzere bir sonraki duruşmayı 29 Nisan 2022’ye erteledi.

Mahkeme, sanıklara yöneltilen “piyasa dolandırıcılığı” suçlaması yönünden suçun yasal unsurlarının oluşmadığına kanaat getirerek tüm sanıkların beraatına hükmetti.

TEHDİT, HAKARET, HEDEF GÖSTERME, ŞİDDET

12 Nisan / 15 Nisan 2022: Aydın Kuşadası’nda yaşayan yazar Ergün Poyraz, evinin önünde darp edildi. Saldırı sonucu ağır yaralanan Ergün Poyraz, yoğun bakımda tedavi gördü. Yakalanan şüphelilerin emniyetteki ifade işlemleri tamamlandı.  Şüphelilerden biri, sulh ceza hâkimliğince adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, dördü tutuklandı. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesinde tedavisi tamamlanan Ergün Poyraz da taburcu edildi.

18 Nisan 2022: İstanbul'da 1 Mayıs deklarasyonunun açıklamasını takip eden Artı tv muhabiri Meral Danyıldız ve Dokuz8haber muhabiri Fatoş Erdoğan, polis tarafından darp edilerek alandan uzaklaştırıldı.

27 Nisan 2022: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Murat Kurum’un Elazığ'ı programını takip eden Gazete Duvar muhabiri Ardıl Batmaz darp edildi. Ardıl Batmaz’ın darp edilme anı, depremzedelerin AKP'li Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’na tepki gösterdiği sırada yaşandı. Bir yurttaşın “Bir duşa kabine giremiyoruz” dedikten sonra Belediye Başkanı Şerifoğulları, gülerek “Senin duşa kabinin mi vardı” ve “Bakanımız büyük bir müjde verdi, buna dua etmezsiniz zaten hiçbir şeye dua etmezsiniz” ifadelerini sarf etti. Yurttaş, “İmza atıyorum ne ödeyeceğimi bilmiyorum” tepkisi gösterdi. Bu anları görüntüleyen Ardıl Batmaz, Şerifoğulları’nın, “Dostum onu indir, bana ne kardeşim gazeteciliğinden” dedikten sonra alandan uzaklaştırıldı. Şerifoğulları’nın "Oğlum şu çakalı..." sözünün ardından darp başladı.

İŞTEN ÇIKARMALAR VE GAZETECİNİN ÇALIŞMA YAŞAMI

8 Nisan 2022: Yeniçağ gazetesi, internet sitesinden yaptığı açıklama ile ulusal yayıncılıktan bölgesel yayıncılığa geçtiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, “Dövize bağlı kâğıt, kalıp, boya fiyatlarının astronomik artışı zararlarımızı telafi edilemez düzeyde büyüttü. Zararlarımız karşılanamaz boyuta ulaştı. Durum karşısında; büyük bir üzüntüyle ulusal yayıncılıktan, bölgesel yayına geçmeye karar verdik. Böylece, 30 Nisan'dan sonra Yeniçağ birçok gazete bayiinde olmayacak” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Yeniçağ Yayıncılık’ın faaliyetlerinin internet sitesi ve YouTube kanalında devam edeceği belirtildi.

12 Nisan 2022: Zeynep Irmak Öcal’ın, yaklaşık iki yıldır çalıştığı DHA Samsun muhabirliği görevine, hamile olduğu gerekçesiyle son verildi. Duruma tepki gösteren DHA Sinop Temsilcisi Deniz Özen, DHA Genel Müdürü Celal Korkut’un işten çıkardığı muhabire “Sen şimdi anne olacaksın, çocuğun hastalanır süt iznin falan olur. Sen hastalanırsın biz bunlarla uğraşamayız. Bu nedenle seninle çalışmak istemiyoruz” ifadelerini kullandığını söyledi. Deniz Özen, alınan karara tepki göstererek basın kartını yırttığını ve DHA’dan istifa ettiğini duyurdu. Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Zeynep Irmak Öcal ise “Bugün anne olduğum için işime son verildi. Nedeni ise 'siz anne oldunuz, süt izniniz olacak, sahada aktif görev yapamayacaksınız, çocuğunuz hasta olur' gibi türlü türlü akla mantığa uymayan sadece varsayımlara dayanan bahaneler. Gelinen bu noktada ne diyeceğimi de bilemiyorum. Evet ben anne oldum ama siz insan olamadınız” diyerek iş akdine son verilmesine tepki gösterdi.

12 Nisan 2022: AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi, BursaMuhalif çalışanlarının ulaşım kartlarını, yaptıkları haberleri gerekçe göstererek iptal etti. İptal kararı ve gerekçesi önceden kendilerine bildirilmeyen gazeteciler, kartlarını kullanmak istediklerinde “kartınız kara listeye alınmıştır” yazısı ile karşı karşıya kaldı. Konuya ilişkin Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Dairesi yetkilileri ‘eşitlik ilkesine aykırı haber yapıldığı ve kartların bu yüzden iptal edildiği’ yanıtı verdi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ferhat Murat ise, BursaMuhalif çalışanlarının kartlarının vizeleri dolmadan iptal edildiğini reddederek ‘kara liste’ye alınmalarının ise yazılımsal bir hatadan dolayı olduğu ve durumun düzeltildiğini iddia etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi daha önce de Evrensel gazetesi muhabirlerinin ve ÇGD yönetiminin vermiş olduğu listede yer alan gazetecilerin de ulaşım kartlarını iptal etmişti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Hülya Elkoca katledilmeden önce 30 kez emniyete başvurmuş

SONRAKİ HABER

Tütünçiftlik Sahili’nde denizanası istilası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa