MESS grup sözleşmesinde işçiye sefalet dayatanlar ihracat rekorları kırıyor
MESS grup sözleşmesinde işçilere yüzde 27 dayatan otomotiv patronları nisan ayında 2.7 milyarlık ihracat yaptı.
Fotoğraf: Land Rover MENA/Flickr (CC BY 2.0)
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, ihracatta 16 yıldır ilk sıralarda yer alan otomotiv sanayinin nisan ayı ihracatı bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 11,5 artış ile 2,7 milyar dolar oldu. İhracatta ikinci sırada yer alan sektörün aldığı pay da yüzde 11,7 olarak gerçekleşti.
Nisanda en büyük ürün grubunu oluşturan tedarik endüstrisinde ihracat yüzde 9.5 artarak 1 milyar 151 milyon dolar olurken, binek otomobil ihracatı 807 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 54 artarak 462 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı da yüzde 21,5 artarak 100 milyon dolar oldu.
TL’DEKİ KAYIP PATRONLARI ETKİLEMİYOR
AA’nın haberine göre OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Dünya ticaretinde olumsuz gelişmelerin yaşandığı ve büyümeye dair negatif yönde tahminlerin yapıldığı bir dönemden geçiyoruz. Böylesine bir dönemde nisan ayı performansımızla bu yılki en yüksek ihracat rakamına ulaşmayı başardık. Bu yılın ocak-nisan döneminde avro/dolar paritesi kaynaklı 700 milyon dolarlık ihracat kaybımız oluştu. Buna rağmen ilk dört ayda otomotiv endüstrisi ihracatımız yüzde 0,4 artışla 10,2 milyar dolar oldu. İlk dört aydaki ortalama aylık ihracatımız ise 2,55 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti” dedi.
İŞÇİYİ YÜZDE 27’YE MAHKUM ETMİŞLERDİ
Otomotiv başta olmak üzere metal patronları MESS grup sözleşmesinde 130 bin işçiyi sefalet zammına mahkum etmişti. Milyar dolarlık ihracat rakamlarıyla kârlarını artıran patronlar en az yüzde 50 isteyen işçilere yüzde 27 dayatmış, iş kolunda örgütlü Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş de bu rakama imza atmıştı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)