Tıbbi cihazcı yeni teknoloji cihazları ihraç ediliyor, eskileri iç pazara veriyor
"Yeni ilaçlar Türkiye'ye girmiyor" haberlerinin ardından tıbbi cihazlara dair de açıklamalar geldi: "Yeni cihazın maliyetini Türkiye kurtarmıyor. Yeniler ihraç ediliyor, eskiler iç pazara veriliyor."
Fotoğraf: Pixabay
Dünya Gazetesinin “Yeni ilaçların yüzde 75’i Türkiye’ye girmiyor” haberinin ardından tıbbi cihazlara dair de açıklamalar geldi.
Dünya'dan Yasemin Salih'e konuşan yerli ve yabancı sektör temsilcileri, ithal ya da yerli fark etmeksizin Türkiye’nin tıbbi cihazda eski teknolojileri kullandığını söyledi.
"MALİYETİ KURTARMIYOR" GEREKÇESİ
Ortopedi ve Omurga Cerrahisi Tıbbi Malzeme İmalatçıları, İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (ORDER) Başkanı Adem Uyanık, “Eucomed verileri son 10 yılda geliştirilen cihazların Türkiye pazarına girmediğini gösteriyor. Bunun nedeni Türkiye’de en büyük alıcı konumunda olan devletin fiyat politikası. Tıbbi cihaz ciddi Ar-Ge yapan bir sektördür. Teknoloji sektörüdür ama ben ihraç ettiğim ürünü Türkiye’ye satamıyorum. Çünkü maliyeti kurtarmıyor” dedi.
Medikal teknoloji devi Medtronic’in Türkiye, Batı Asya ve Levant Bölge Başkan Yardımcısı Ayhan Öztürk de “TL’nin değer kaybetmesi pazarın sürdürülebilirliğini olumsuz etkiledi, diğer gelişmekte olan pazarlar arasında Türkiye’yi negatif ayrıştırdı" dedi.
Yeni teknolojinin geri ödeme sistemine girmesinin kısıtlı olduğuna dikkat çeken Öztürk, “A Tipi Başvuru deniliyor. Yani sıfır teknolojinin sisteme girme başvurusu. Bu başvurulara son dönemde geri dönüş yok. Bu nedenle adaptasyonda da sıkıntı var. Yeniler giremiyor” ifadelerini kullandı.
"BEN NEDEN İNOVATİF ÜRÜNÜMÜ TÜRKİYE'YE SATAYIM"
TOBB Türkiye Medikal Meclisi Başkanı Mete Özgürbüz de “İnovatif ürünü Türkiye’ye getirmek mümkün değil. Bu durum fiyat-kalite dengesinden kaynaklanıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Özgürbüz, "SGK içinde üç-beş kişilik bir ekip fiyatlara karar veriyor. Fiyatı neye göre değerlendirdikleri belli değil. Sağlık sisteminde maliyetleri aşağı çekecek teknolojiler geliştiriliyor ama Türkiye bunları değerlendiremiyor. SGK’de bu işi bilen ekipler dağıtıldı. Sürekli yeni isimler geliyor, onlar da meseleye hakim değil. SGK, metal ile özel malzeme ürüne aynı fiyatı ödüyor. Böyle olunca ben neden inovatif ürünümü Türkiye’ye satayım? Benzer nedenlerden dolayı yabancı şirketler de yeni teknolojiyi Türkiye’ye vermiyor. Hayati ürünlerde bile aynı politika izleniyor. Örneğin Türkiye’de son teknoloji kalp pili yok. Eski nesil kalp pilleri var. Özel hastanelerin bazıları ancak yeni ürünleri Türkiye’deki hastalara sunabiliyor" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)