Ekonomik kriz eylemleri sonrası Sri Lanka Başbakanı Rajapaksa istifa etti
1948’den bu yana en ağır ekonomik krizlerinden birini yaşayan Sri Lanka’da artan protestolar sonucu Başbakan Rajapaksa istifa etti.
Fotoğraf: Jvpsrilanka.com
Hükümet karşıtı eylemlerin arttığı Sri Lanka'da, ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Bugünkü eylemlerde 20'si Başbakanlık Ofisinin etrafındaki gösterilerde olmak üzere en az 78 kişi yaralandı.
BAŞBAKAN RAJAPAKSA İSTİFA ETTİ
Muhalefetin baskısı ve eylemlerin artması sonucu Başbakan Mahinda Rajapaksa'nın istifa ettiği bildirildi.
ANI News'in yerel kaynaklara dayandırdığı habere göre, Sri Lanka Halk Cephesi Partisi (SLPP) üyesi ve devlet başkanının ağabeyi Başbakan Rajapaksa istifa etti.
Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın, parlamentodaki tüm partileri yeni hükümetin kurulması için görüşmeye davet etmesi bekleniyor.
Muhalefetteki Birleşik Halk Cephesi Partisi (SJB) yetkililerinden Tissa Attsnayake, geçici hükümet kurulursa şartlı destek vereceklerini açıklamıştı.
EYLEMLER
Elektrik kesintilerinin 13 saati bulmasının ardından 31 Mart'ta Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın konutu yakınlarında eylemler başlamıştı. Polis kitleye biber gazı ile müdahale etmiş ve bazı bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.
Eylemleri "terör eylemi" olarak nitelendiren Devlet Başkanı Rajapaksa, 1 Nisan'da olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.
OHAL tedbirleri, 5 Nisan'da kaldırılmış ancak ülke genelinde gösteriler devam etmişti. Bunun üzerine 6 Mayıs'ta yeniden OHAL ilan edilmişti.
Güney Asya'daki 21 milyon nüfuslu ada ülkesi Sri Lanka'nın, 1948'den bu yana en ağır ekonomik krizle mücadele ettiği belirtiliyor. (AA)