09 Mayıs 2022 12:07
Son Güncellenme Tarihi: 09 Mayıs 2022 21:56

Bir tahribat daha: Ayasofya’da tarihi su haznesini kırıp ayakkabılık yaptılar

Ayasofya'da “İmparatorluk Kapısı”nın tahrip edildiği haberinin ardından tarihi su haznesinin kırılıp ayakkabılık yapıldığı ortaya çıktı. Valilik ise "Orijinal parça kaybı yoktur" açıklaması yaptı.

Fotoğraf, Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay'ın Twitter'da paylaştığı gönderiden alınmıştır.  

Paylaş

Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, Ayasofya'nın tarihi su haznesinin kırılarak içine ayakkabı konulduğunu fotoğrafıyla birlikte duyurdu. Tarihi su haznesinin ayakkabılık yapılmasıyla ilgili açıklama yapan İstanbul Valiliği, fotoğrafı yalanlamadı, ayakkabılara değinmedi. Valilik, su haznesinin bakır kapağının menteşesinin geçmiş dönemlerde yapılan onarım parçasının kırıldığını, orijinal parçada kayıp olmadığını savundu.

Müze statüsünden camiye dönüştürülen Ayasofya'da “İmparatorluk Kapısı”nın tahrip edildiği ortaya çıkmıştı. Bu skandalın ardından yeni bir tahribat daha yaşandı. 

Bu kez ise Ayasofya'nın tarihi su haznesinin kapağı kırıldı. Olayı Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay 26 Nisan'da Twitter hesabından duyurdu. 

OSMANLI'DAN KALMA

Yavaşçay, “Bu fotoğrafı 24 Nisan saat 22.43'te Ayasofya Camiinde çektim, Osmanlı'dan kalma su haznesinin kapağını kırıp içine ve yanına ayakkabılarını koymuş insanlar, kimsenin umurunda değil bu durum, yardıma ihtiyacı var” diye yazdı. 

Konu, Twitter’da gündemin ilk sıralarına yükseldi. Kullanıcılar, tarihin tahrip edilmesine tepki gösterdi. 

VALİLİKTEN AÇIKLAMA: ORİJİNAL PARÇA KAYBI YOKTUR

Tarihi su haznesinin ayakkabılık yapılmasıyla ilgili İstanbul Valiliği'nden açıklama geldi. Açıklamada su haznesinin neden ayakkabılık gibi kullanıldığına değinilmemesi dikkat çekti.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden yapılan açıklamada, haberlerde kullanılan fotoğrafın geçmiş döneme ait olduğu, fotoğrafın bugünkü mevcut durumu yansıtmadığı vurgulandı. Fotoğrafın yer aldığı paylaşım 26 Nisan'da yapılmıştı.

Açıklamada "Son incelemelerde bakır onarım parçasının, birleştirilmesinde kullanılan lehimlerinden kırılarak ayrıldığı gözlenmiştir. Eserde herhangi bir orijinal parça kaybı yoktur" denildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Haberlerde su haznesi olarak adlandırılan, Osmanlı dönemi mermer küpün bakır kapağının menteşe bağlantı kısmında, geçmiş dönem onarımı mevcuttur. Adı geçen haber ve sosyal medya mecralarında bulunan fotoğraflarda görülen delikli ek parça, orijinal olmayan ve geçmiş dönemlerde eklenmiş bir parçadır.

Bu onarım parçası (bakır) özgün bakır kapağa, lehim kullanılarak uygun olmayan bir biçimde monte edilmiştir. Son incelemelerde bakır onarım parçasının, birleştirilmesinde kullanılan lehimlerinden kırılarak ayrıldığı gözlenmiştir. Eserde herhangi bir orijinal parça kaybı yoktur. Tüm dünyada bilinen ve uygulanan konservasyon metotlarına uygun olarak, esere yeni bir ilave yapılması değil, mevcut halinin korunması prensibi benimsendiğinden mermer küpün bakır kapağında yenileme veya tamamlama yoluna gidilmemiştir."

İMPARATOR KAPISI DA TAHRİP EDİLMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde Ayasofya’nın İmparator Kapısı’nın tahrip edildiğinin ortaya çıkmasının ardından sorumlu müdür, “Büyütülecek bir şey yok, tamir edeceğiz” derken suçlunun bulunması talebini “kötü niyetli” bulmuş, “Olay çıkarmak maksatlı” olarak nitelemişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kamyona bağlanıp sürüklenen köpek tedaviye alındı, sürücüye ödül gibi ceza verildi

SONRAKİ HABER

Azra Gülendam Haytaoğlu cinayeti davası 30 Mayıs'a ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa