10 Mayıs 2022 12:52

Yeni ilaçlarda ithalat sorunu: Onay almış ilaçların yüzde 79’una erişilemiyor

Döviz kuru ve dışa bağımlılık nedeniyle Türkiye’de son 3 yılda AB’den onay almış yeni ilaçların yüzde 79’u yok. Eczacıların yüzde 99’u ise ilaca erişimde sorun yaşıyor.   

Yeni ilaçlarda ithalat sorunu: Onay almış ilaçların yüzde 79’una erişilemiyor

Fotoğraf: Michal Jarmoluk/Pixabay

Döviz kurundaki artış ve ilaçta dışa bağımlılık nedeniyle Türkiye’de ilaca erişimde yaşanan kriz sürüyor. Yeni ilaçlarda yaşanan ithalat sorununu Meclis gündemine taşıyan CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, “Türkiye’deki hastalar, son üç yılda Avrupa Birliği (AB)’de onay almış yeni ilaçların yüzde 79’una erişememektedir” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Yüceer, “Avrupa İlaç Üreticileri ve Birlikleri Federasyonu’nun (EFPIA) 2022’de yayımladığı Hastaların Yenilikçi Tedavilere Erişimi Beklemeleri Raporu’na göre, Türkiye 2020’de herhangi bir yeni ilacı geri ödeme sistemine almamışken son üç yılda yeni ilaçların sadece yüzde 21’inin Türkiye’ye geldiği görülmektedir. Buna göre, Türkiye’deki hastalar, son üç yılda AB’de onay almış yeni ilaçların yüzde 79’una erişememektedir” dedi.

ECZACILARIN YÜZDE 99’U SORUN YAŞIYOR

Döviz kuru nedeniyle ilaç tedarikinde sorunlar yaşandığına dikkat çeken Yüceer, “Türkiye’deki ilaç pazarının yüzde 50’sini temsil eden Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD) ise yeni ilaçların döviz kuru nedeniyle Türkiye’ye gelmesinde ciddi zorluklar olduğunu ifade etmektedir. İlaç şirketleri dövizdeki hareketlilik nedeniyle fiyat güncellemesinin yılda iki üç kez yapılması gerektiğini belirtmektedir. Öte yandan İstanbul Planlama Ajansı (İPA)’nın yaptığı çalışmaya göre eczacıların yüzde 99,6’sı ilaç tedarikinde güçlük çekmektedir. Yüzde 26,3’ü ise ilacın yanı sıra, tıbbi takım bulamamaktadır. Eczacılara göre en büyük sorun sırasıyla çocuk hastalıkları, solunum yolu, kalp ve damar hastalıkları ilaçlarında yaşanmaktadır” diye konuştu.

"İLAÇ TEMİNİ İÇİN BİR GİRİŞİMİNİZ VAR MI?"

CHP’li Yüceer’in, Sağlık Bakanı Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

  • “Türkiye’de son beş yılda kaç yeni ilaç geri ödeme sistemine alınmıştır?
  • Türkiye’de son beş yılda kaç yeni ilaç Türkiye’ye gelmiştir?
  • İlaç tedariki sorunu nedeniyle piyasada kaç ilaç bulunmamaktadır?
  • Bakanlığınızın piyasada bulunmayan ilaçların teminine yönelik herhangi bir girişimi var mıdır?
  • İlaç erişiminde yaşanan sorunları önlemek için ilaç kurunun yıl içerisinde belli periyodlarla ilaç fiyatlarına yansıtılması yönünde bir çalışma yapılacak mıdır?
  • Yerli ilaç üretiminin desteklenmesine yönelik çalışmalarınız nelerdir? (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çocukları öğüten çark

Çocukları öğüten çark

Yoksulluğun pençesindeki ailelerin çocukları tüm dünyada acımasızca emek piyasasına çekilirken, Türkiye kapitalizmi bu konuda en önde koşuyor. Çarklar köle koşullarında dönsün diye devlet gücünü seferber etmekten geri durmayan iktidar, milyon milyon işçileştirdiği çocukların da uzun ve ağır çalıştırılmasına, onlarcasının ölüme sürüklenmesine göz yumuyor.

2.3 milyon çocuk MESEM kapsamında günde 8-10 saat çalışıp ustalık belgesi aldı

15-17 yaş grubundaki neredeyse her 4 çocuktan biri çalışma hayatında

71 çocuk 2024'te çalışırken hayatını kaybetti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et