Latmos Dağı bu sefer de RES kabusu ile karşı karşıya
Beşparmak Dağları’nın el değmemiş alanlarında Rüzgar Enerji Santralleri projeleri yapılması için ÇED süreci başlatıldı. Sakarkaya ve Tekeler köyünde ÇED halkı bilgilendirme toplantısı yapılacak.
Fotoğraf: EKODOSD
Özer AKDEMİR
İzmir
Aydın’a bağlı Söke ilçesi sınırları içerisinde bulunan, antik çağdaki adı Latmos olan Beşparmak Dağları’nın el değmemiş alanlarında Rüzgar Enerji Santralleri (RES) projeleri yapılması için ÇED süreci başlatıldı. Yıllardır milli park ilan edilerek madencilik istilası ve tahribatından kurtarılmaya çalışılan Latmos Dağı bu sefer de RES kabusu ile karşı karşıya.
"YOK ARTIK!"
Konuya ilişkin Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından yapılan açıklamada Muğla Milas’a bağlı Sakarkaya bölgesinden başlayarak Aydın Karpuzlu’ya kadar uzanan 33 kilometrekarelik alanda yapılması planlanan 30 RES projesi “Yok artık dedirten proje” olarak nitelendirildi.
RES’lerin yapılacağı bölgelerin Latmos Dağı’nda madenlerden kurtulabilmiş el değmemiş bölgelerde olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “33 kilometrekarelik alanda tırların geçmesi için açılacak devasa büyüklükteki yolların yaratacağı tahribat korkunç olacaktır. Latmos Dağı’nın doğal peyzajının en güzel olduğu, hareketli bir yaban hayatının devam ettiği, yoğun ormanlık alanların bulunduğu, bitki çeşitliliği açısından endemik Cyclamen mirable başta olmak üzere yüzlerce bitki çeşidinin bulunduğu, ilginç şekilli kayalarıyla potansiyel bir jeoturizm ve ekoturizm alanı olabilecek güzellikteki bölgede bu projenin gerçekleşmesi halinde geri dönüşü olmayan bir tahribat yaratacaktır” ifadelerine yer verildi.
KÜLTÜR VARLIKLARI TEHLİKE ALTINDA
Proje alanının batı kısmının milli park yapılması düşünülen alanı da kapsadığına dikkat çekilen açıklamada, “Alanın içinde Anadolu’daki önemli keşiflerden biri sayılan Suratkaya’da bulunan Hitit Yazıtları, kaleler, kaya resimleri, savunma yapıları, antik yerleşim alanları gibi pek çok kültür varlığı bulunuyor. Bahse konu olan bölgede keşfedilmesi gereken birçok kültür varlığının olduğu biliniyor. Bunların araştırılması bile on yıllar sürecek bir zaman dilimine ihtiyaç var” denildi.
HALKIN GEÇİM KAYNAKLARINA BİR TEHDİT DAHA
Fıstık çamı, arıcılık, zeytincilik ve hayvancılığın yüzyıllardır bölge halkının geçim kaynağı olduğu belirtilen açıklamada, “Bu projenin gerçekleşmesi halinde, başta yöre insanları olumsuz etkilenecektir. Doğal hayat büyük zarar görecek, doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından eşsiz özelliklere sahip, gelecekte önemli bir turizm alanına dönüşecek bölge büyük tahribata uğrayacaktır. Zaten birçok bölge maden faaliyetleri nedeniyle delik deşik edilmiş vaziyette olup, el değmemiş böylesine değerli bir alanın bozulmasına izin verilmemelidir” ifadelerine yer verildi.
YARIN ÇED TOPLANTISI VAR
Almanya’nın en büyük RES tribün üreticisi ve enerji devi olarak bilinen Enercon’a bağlı EN 2 Rüzgar Enerji Yatırım Şirketi tarafında yapılmak istenen RES’lerle ilgili 12 Mayıs’ta saat 10.00’da Sakarkaya’da ve saat 14.00’da Tekeler köyünde ÇED halkı bilgilendirme toplantısı yapılacak. Ekoloji örgütleri toplantılara katılarak Latmos’a büyük zarar verecek bu projeyi protesto etme çağrıları yapıyor.
ÇED DOSYASI: PROJENİN TAMAMI TABİATI KORUMA ALANINDA
ORMANLIK alanda dikilmek istenen proje sahasının tamamı ÇED dosyasında belirtildiği gibi “tabiat parkı/tabiat koruma alanı” kullanımında yer alıyor. Proje kapsamında 3 bin 276 hektarlık alanda 30 adet her biri 4,2 MWm/4,1667 MWe kurulu gücünde türbinler kurulmak istenirken, toplam güç 126 MWm/125 MWe olacağı ileri sürülüyor. Aydın Karpuzlu ilçesine kuş uçuşu yaklaşık 7 km uzaklıkta yer alan proje alanına en yakın yerleşim birimi ise 1479 metre uzaklıktaki Böürtlenharumu köyü.