Müzik yazarı, müzik eğitimcisi ve edebiyatçı Ahmet Say notalarıyla uğurlandı
Gazetemiz Evrensel'de uzun yıllar köşe yazıları yayımlanan, müzik yazarı, müzik eğitimcisi ve edebiyatçı Ahmet Say uğurlanıyor.
Fotoğraf: Evrensel
Evrensel'de uzun yıllar köşe yazıları yayımlanan müzikolog, müzik yazarı ve eğitimcisi, edebiyatçı Ahmet Say, Ankara'da son yolculuğuna uğurlanıyor. Ahmet Say için Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde yapılan veda törenine siyaset, sanat ve kültür dünyasından çok sayıda isim katıldı. Törende konuşan Şair Ahmet Telli, “Ahmet Say haysiyetli bir kuşağın temsilcisi olarak bu dünyadan veda ederken ağaçların çiçekleri soygundur biraz” dedi. Babası için bestelediği parçayı ilk kez çalan Piyanist Fazıl Say, notalarıyla veda ettiği Ahmet Say'ı “Ne büyük bir onur benim için” sözleriyle uğurladı.
May 12, 2022
86 yaşında hayatını kaybeden Say için yapılan törene CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serap Yazısı, Oyuncu Fırat Tanış, Mustafa Alabora, Şair Ahmet Telli, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Emek Partisi Ankara İl Başkanı Şükran Doğan, Kor Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Onur Öztürk ve çok sayıda edebiyat ve siyaset dünyasından isim katıldı.
“HAYSİYETLİ AYDIN KUŞAĞININ TEMSİLCİSİYDİ”
Ahmet Say'ın hayatını anlatan sinevizyon gösteriminin ardından konuşan Şair Ahmet Telli, “Ahmet Say haysiyetli bir kuşağın temsilcisi olarak bu dünyadan veda ederken ağaçların çiçekleri soygundur biraz. Koca kurt son numarasını çekerken kapitalizmin açık sözlü kedisi halıya ters binmektedir. Onu baba Ahmet Say ve devrimci Ahmet Say olarak anabiliriz. Baba olarak Fazıl’ı yetiştirirken çaba ve enerjisini anlatmakta zorlanıyorum. Uzun sözün kısası oğul babayı mahçup etmedi, dünya alem bunu biliyor. Devrimci Ahmet Say’a gelince, 80 yaşına doğru hala uslanmaz biriydi. Haksızlık ve hukuksuzluklara karşı mücaleyi bir aydın görevi saydı" dedi.
Türkiye Solu, Tük Solu, Türkiye Yazıları dergilerine atıfta bulunan Telli, Say'ın Almanya'da edindiği bilgiler kadar görgüsünü de burada dergi çalışmalarına yansıtmaya çalıştığını anlattı. Telli, "Olaylara, kişilere eleştirel mesafeden bakan entelektüel biriydi. Siyasette ve edebiyatta tavrı değişmedi. Etik ve estetik konusunda ödünsüzdü. Kimileri bu yüzden onu huysuz ve katı bulmuş olabilir. Ancak hayatımızın yalın ve anlaşılır cümlelerini onunla beraber kurduk. Canını en çok yakan olaylardan biri de Madımak katliamıydı. Madımak hem öfkesini büyüttü hem de sağlığına bir darbe oldu. Onun bıraktığı yerden yıldızlara ıslık çalmayı unutmayalım" dedi.
"VAKIF KURMAYI PLANLIYORUZ"
Ahmet Say’ın oğlu Fazıl Say ise 50. sanat yılı kutlamasında ve birçok kez onunla bu salonda bulunduklarını belirterek, "Babamın pek çok insana dokunmuş olduğunu görüyoruz. O herkesin, Türkiye’deki tüm müzikçilerin Ahmet abisiydi. Bu bizim ailemiz için bir onur. Onun edebiyat eserlerine de müzik eserlerine de sahip çıkacağız. Babamın ve Say ailesinin eserlerinin olduğu bir vakıf kurmayı planlıyoruz" dedi.
“BÖYLE BİR ADANMIŞLIK GÖRMEDİM"
17 yaşına kadar babasıyla büyüdüğü evde, babasının müzik ansiklopedilerini hazırlarken günde 16 saat çalıştığını anlatan Say, "Böyle bir adanmışlık görmedim. Şimdi o kitapları yenilemeye başladık. Ben çocukken Metin Altıok’un, Cemal Süreya’nın çocuklarıyla Türkiye yazılarının pullarını yapıştırırdık. Babam müzik kitaplarını arabasına yükler, okullara kendi götürürdü. Sevgili Handan hastalığı döneminde ona baktı ve müthiş bir iş başardı. Turnelerim arasında ben de gelmeye özen gösterdim" dedi.
"12 EYLÜLDE KİTAPLARI PİYANOYA SAKLAMIŞTIK"
12 Eylül darbesinde yaşadıkları bir anıyı anlatan Say, "Eve jandarmalar gelmişti. Babam evdeki tüm sol kitapları duvar piyanosunun içine koydu. Her yeri aradılar, sonra piyanoya bakıp bu ne dediler. Yazık, Anadolu çocuklarıydı. Babam piyano, oğlum çalıyor deyince, 'O zaman bize mastika çalsın demişlerdi.' Ama piyanodaki kitaplardan dolayı avangard sesler çıkıyordu."
BABASINA BESTELEDİĞİ PARÇAYI ÇALDI
Fazıl Say konuşmasının ardından babası için Aralık ayında bestelediği "Babam Ahmet Say" isimli bestesini ilk kez çaldı. Babasına dinletme fırsatı olmadığını anlatan Say, "Kayıt hazır olsa babama dinletebilir miydim? Bir yandan beğenip bir yandan 'ne gerek var' diye azarlayabilirdi. Çok nev-i şahsına münhasır biriydi” dedi.
"HAYATI BOYUNCA EMEKTEN YANA OLMUŞTUR"
Cenaze törenine katılan sanatçı dostları ve sevenleri; müzik yazarı ve eğitimcisi, edebiyatçı Ahmet Say için şu ifadeleri kullandı.
Mustafa Alabora: Ahmet Say’ın benim için en önemli yanı bir devrimcidir. Edebiyatçılığı, müzikologluğu ayrı ama büyük bir devrimcidir. Hayatı boyunca emekten yana olmuştur. Öyle insanalar çoğalırsa her ülke, insan ve dünya daha güzel bir yer olur.
Fırat Tanış: Değerli bir düşün insanı ve müzik insanını kaybettik başımız sağolsun. Sevenlerine, dostlarına ve ailesine sabır diliyorum.
Onur Öztürk: Ahmet Say’ın yayıncısı olmaktam her zaman onur duyduki gurur duyduk. Daha önce Evrensel Basım Yayındayken de kitaplarını yayına hazırlama şansımız olmuştu. Daha sonra Kor Kitap’ta da edebiyat eserlerinde anlaştık ve yeniden yayına hazırladık. Tüm yaşamı boyunca, 87 yıl boyunca cesur bir aydın olarak hep yaşamanı sürdürdü. Bunu üretim yaptığı her alanda sürdürdü. Pratik olarakta böyleydi gerçekten de. Bu tabi edebi eserlerini de yansıdı. Biz de bunu okurlarla yeniden buluşturmaktan dolayı hep onur duyduk. Devam da edeceğiz. Eserleriyle yaşayacak.
May 12, 2022
AHMET SAY DEFNEDİLDİ
Kocatepe Camii'nde yapılan cenaze törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP ve CHP milletvekilleri, TMMOB eski Başkanı Kaya Güvenç, Şair Zerrin Taşpınar, Yazar Atilla Aşut, Yazar Medet Kurtulmaz katılarak Fazıl Say ve ailesine baş sağlığı diledi.
Alkışlarla uğurlanan Ahmet Say, Karşıyaka Mezarlığı'nda defnedildi. (Ankara/EVRENSEL)
Ahmet Say'ın gazetemizde yayımlanan yazılarına buradan ulaşılabilir.