Dedeoğulları katliamının önünü açan 12 Mayıs saldırısının üzerinden 1 yıl geçti
Konya'da 7 kişinin öldürüldüğü Dedeoğulları katliamının önünü açan 12 Mayıs saldırısının üzerinden bir yıl geçti. Aile avukatı, Bakan Bozdağ’ın, “Yanınızda HDP varsa bana gelmeyin” dediğini söyledi.
![Dedeoğulları katliamının önünü açan 12 Mayıs saldırısının üzerinden 1 yıl geçti](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/200426.jpg)
Ekran Alıntısı: Dedeoğulları ailesinin Mehmet Altun tarafından katledildiği anı gösteren kamera kaydı/DHA
Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledildiği evde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya HDP Konya İl Örgütü yöneticileri ve aile avukatlarından Abdurrahman Karabulut katıldı.
Açıklamada konuşan Av. Karabulut, 12 Mayıs 2021’de yapılan saldırıdan sonra gerekli önemler alınmadığı için ailenin katledildiğini yineledi. Karabulut, “Savcı failleriyle görüşerek, tutuklu sanıkları nasıl tahliye edebilirim derdindeydi” dedi. Karabulut, daha önce basına yansıyan savcı ve failler arasındaki konuşmaları hatırlatarak, savcının 2 kişiye “suçu üstlenin” dediğini söyledi. Dedeoğulları ailesinin organize bir saldırıyla katledildiğini söyleyen Karabulut, “Müvekkillerim sırf Kürt olduğu için katledildi” dedi.
CEZASIZLIK POLİTİKASI
Faillerin cezaevi görüşmeleriyle yeni deliller olduğu halde yeni tutuklamaların olmadığını belirten Karabulut, “Bu devletin cezasızlık politikasının bir sonucudur. Aileye yönelik saldırıdan sonra cezasızlık nedeniyle katliam gerçekleşti. Failler cezalandırılmasın diye saldırı ve katliam dosyası birleşmiyor” dedi.
"BAKAN AİLEYİ REDDETTİ"
Ailenin yaşayan tek bireyi Çetin Dedeoğulları ve akrabalarının, dün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşmek için Ankara’ya geldiğini belirten Karabulut, Bakan Bozdağ’ın aileyi “Halkların Demokratik Partisi (HDP) varsa, benim yanıma gelmeyin” diyerek reddettiği bilgisini paylaştı.
"EVİ UTANÇ MÜZESİ YAPARIZ"
Dava için adalet sağlanana kadar mücadele edeceklerini söyleyen Karabulut, “İç hukuk yolları kapanırsa uluslararası arenada mücadele etmeye devam edeceğiz. Ya aile için adalet sağlanır ya da saldırının gerçekleştiği evi utanç müzesi yaparız” dedi.
NE OLMUŞTU?
Konya’da Kürt oldukları için ırkçı saldırıya uğrayan Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin öldürüldüğü katliamın önünü açan 12 Mayıs 2021'de gerçekleştirilen saldırının üzerinden bir yıl geçti.
Konya’nın Meram ilçesindeki Hasanköy mahallesinde 24 yıldır yaşayan Dedeoğulları ailesi, son 15 yıldır komşuları ve komşularının akrabalarının ırkçı saldırısına uğruyordu. Hasanköy mahallesinde hayvancılıkla uğraşan aile bölgedeki tek Kürt ailesiydi. Kürt oldukları gerekçesiyle defalarca taciz edilen Dedeoğulları ailesi 12 Mayıs akşamı taşlı, sopalı ve bıçaklı saldırıya uğradı, 60 kişilik saldırgan grup tarafından gerçekleştirilen saldırıda evde bulunan 4’ü kadın 7 kişi vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı. 'Biz burada Kürtleri barındırmayacağız, evlerinizi bize satın gidin’ diyordu saldırganlar. Olayın ardından 6 kişi tutuklandı. Haziran ve temmuz aylarında yapılan tutukluluk incelemesinde şüphelilerin 4’ü art arda serbest bırakıldı.
Ramazan Bayramı'nın arife gecesinde yine evlerine torpil atıldı. Polise haber verdi aile, saldırganlar olay yerine gelen polis ekipleri için 'polisi çağırın da gelsin size yardım etsin bakalım’ dedi. Sonra saldırıyı organize edenler ya hemen ya bir süre sonra peyder pey serbest bırakıldı. Avukat Abdurrahman Karabulut defalarca tutuklanmalarını talep etti, ancak yapılmadı.
Bütün uyarılara rağmen gerçekleşen katliam, 30 Temmuz günü saat 19.00 sıralarında, Meram ilçesi Hasanköy Mahallesi Özşahin Sokak'ta meydana geldi. Yaşar Dedeoğulları'nın (65) evine, 2010 yılından beri husumetli olduğu yan komşusu Lütfi Keleş'in kayınbiraderi Mehmet Altun geldi. Bahçede aile ile konuşan Altun, daha sonra poşetten çıkardığı tabancayla peş peşe ateş etti. Saldırıda Yaşar Dedeoğulları ile eşi İpek (57), çocukları Serap (33), Serpil (29), Sibel (35), Metin (42) ve Barış Dedeoğulları (31) yaşamını yitirdi. Olayın ardından kiraladığı araçla kaçan Altun, 5 Ağustos'ta özel harekat ekiplerince yakalanmış, sevk edildiği mahkemece tutuklanmıştı. Daha önce yaşanan saldırıda cezaevine gönderilen 2 zanlı hakkında da 7 Ekim'de tutuklama kararı verilmiş, katliamla ilgili tutuklu sayısı 13'e yükselmişti.
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, Konya'da aynı aileden 7 kişinin öldürüldüğü ırkçı saldırıyla ilgili soruşturmayı tamamlamış; hazırlanan iddianamede, tutuklu sanık Mehmet Altun'un suçu "tasarlayarak" işlediği, Altun hakkında, öldürme olayına ilişkin, "canavarca hisle tasarlayarak 7 kişiyi kasten öldürme" suçlamasıyla 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. Ayrıca Altun'un "nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar, "6136 sayılı kanuna muhalefet" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar ve "yakarak mala zarar verme" suçundan da 8 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.
Soruşturma kapsamında tutuklanan diğer sanıklar Yahya Çalık, İbrahim Keleş, Ramazan Çalık, Ali Çalık, Lütfi Keleş, Ali Keleş (Lütfi Keleş'in oğlu), Veli Keleş, Ali Keleş (Veli Keleş'in oğlu), Ayşe Keleş ve Ali Keleş (Harun Keleş'in oğlu) hakkında ise "canavarca hisle tasarlayarak 7 kişiyi kasten öldürmeye azmettirme" suçundan 7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, "yakarak mala zarar vermeye azmettirme" suçundan da 8'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti.
12 Mayıs saldırısı davası ile 7 kişinin katledildiği 30 Temmuz günü gerçekleştirilen saldırının dosyalarının birleştirilme talepleri ise mahkeme tarafından reddedilmişti.
12 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
Mehmet Altun'un eşi Zehra Altun, babası İbrahim, annesi İsmahan Altun hakkında ise "kuvvetli suç şüphesinin ortadan kalkması" gerekçesiyle tahliyelerine karar verilmişti.
Daha sonra hazılanan iddianame Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek fail Mehmet Altun ile akrabalıkları bulunan ve olayın azmettiricileri olarak tutuklu yargılanan Keleş ve Çalık ailesinden Veli Keleş, Ramazan Çalık, Yahya Çalık, Ali Çalık ve Ali Keleş'in adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.
İddianameye yapılan itiraz kapsamında 17 Kasım’da azmettirici olarak tutuklu yargılanan fail Altun’un kardeşi Ayşe Keleş, eşi Lütfi ve oğlu Ali Keleş’in de tahliyesine karar verildi. Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi yapılan itiraz sonucunda ise Altun’un yeğeni ve tahliye edilen Ayşe Keleş’in oğlu İbrahim Keleş hakkında da tahliye kararı verildi. Böylece 7 kişinin öldürüldüğü katliam ile ilgili 12 kişi tahliye edilerek sadece fail Mehmet Altun tutuklu kaldı.
Keleş ve Çalık ailelerinden failler cezaevinden tahliye edilirken; Ali Keleşve Lütfi Keleş Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs’ta gerçekleşen saldırı yönünden hazırlanan ve iddianamesi Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan dosya kapsamında tutuklu bulunduğu için cezaevinde tahliye edilmedi.
12 Mayıs'ta gerçekleşen saldırının ardından tutuklanan yedi kişiden beşi tahliye edilmişti. Ali Keleş ve Lütfi Keleş'in tutuklu yargılandığı dosya kapsamında toplam 9 sanık yargılanıyor.
SAVCININ SUÇLULARA YOL VE YÖNTEM GÖSTERDİĞİ İDDİA EDİLDİ
Öte yandan 12 Mart saldırısı sonrası açılan dava için faillerin aralarında kurduğu “mahkeme” isimli WhatsApp grubundaki yazışmalarda savcının suçlulara yol ve yöntem gösterdiği iddia edilmişti. 7 kişinin katledildiği soruşturma dosyasında yer alan yazışmalarda 12 Mayıs’ta Dedeoğulları’na yönelik yapılan saldırıda tutuklanan akrabalarının durumu, soruşturma aşaması, avukat ve savcıyla yapılan görüşmelerin detayları üzerine konuşmalar yer alıyor.
Yazışmalar boyunca Ali Keleş, avukatları ile savcı arasında geçen diyalogları bilgi notları olarak aktarıyor. Yazışmalarda, Ali Keleş ve aile bireylerinin bazıları hem avukatla birlikte hem de tek başlarına defalarca soruşturma savcısı M.A. ile görüştükleri kaydedildi.
Yazışmaların sonuna doğru savcıya yapılan görüşmelerin işe yaradığı ve suçu 2 kişinin üstlenmeleri üzerine 9 Temmuz’da Yahya Çalık ve Veli Keleş tahliye oluyor. Tahliye haberi yazışmalara da yansıyor.
KATİLİN POLİSİ ARADIĞI ORTAYA ÇIKTI
Fail Mehmet Altun katliamın gerçekleştiği 30 Temmuz 2021’de 5 saniye, 2 Ağustos 2021’de 43 saniye ve yine 2 Ağustos 2021’de 35 dakika olmak üzere 3 defa 155 ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği evrak kovuşturma dosyasında çıktı.
Avukatların görüşme kayıtlarını Konya Valiliğinden istemesi üzerine gelen cevap yazısında aynı yere bağlı olan 154 ve 112 kayıtlarında 155’e dair böyle bir görüşmenin gerçekleşmediği belirtilerek, yapılan aramalar inkar edildi. Valiliğin aramayı inkar etmesinin ardından görüşmenin bir kısmının dosyada unutulduğu ancak tamamının dosyada yer almayıp kesintili bir şekilde dava dosyasında unutulduğu anlaşıldı. Avukatların talep etmesine rağmen ise savcılık tarafından yapılan telefon görüşmelerine dair hiçbir inceleme ve araştırmanın yapılmadığı ortaya çıktı. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et