İstanbul Eczacılar Odası: Sağlık ve ilaç tasarruf yapabileceğiniz bir alan değildir
İlaç firmalarının söz verdikleri indirimleri uygulamadığını söyleyen İstanbul Eczacılar Odası, yaptığı açıklamayla "ilaç tasarruf yapabileceğiniz bir alan değildir" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
İstanbul Eczacılar Odası, eczacıların yaşadığı sorunlar nedeniyle basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını İstanbul Eczacılar Odası yönetim kurulu adına Pınar Özcan okudu. Yapılan açıklamada pandemi sebebiyle hayatını kaybeden eczacılara, avro kuru nedeniyle yaşanan ilaç bulma sorununa ve firmaların devlete yapmayı taahhüt ettikleri indirimi uygulamadıklarına değinen Özcan, "Eczacılar ilaç yok diyorsa yoktur" diyerek Sağlık Bakanına seslendi.
"FİRMALAR DEVLETE YAPMAYI TAAHHÜT ETTİKLERİ İNDİRİMDEN VAZGEÇİYOR"
Eczacıların artık dayanacak gücü kalmadığından bahseden Özcan, "İlaca ve tedaviye ulaşımda kilit noktada olan biz eczacıların yüksek fedakarlıklarıyla bugüne dek gelen ilaç hizmetinde yaşanan sorunlar, artık altından kalkamadığımız hale geldi. Avro kuru nedeniyle ülkemizde pek çok ilaçta hala piyasada bulunamama sıkıntısı yaşanıyor. Maliyetlerinin karşılanmadığı gerekçesiyle, pek çok ilaç firması ürettikleri veya ithal ettikleri ilaçları ülkemize ya hiç getirmiyorlar ya da o ilaçları kullanmak zorunda olan hastaların ihtiyacını asla karşılamayan miktarlarda piyasaya veriyorlar. Bütün bunları söylerken bizi dinlemiyorsunuz, bu yüzden Şubat ayında yaptığınız zamdan 2 ay sonra 508 kalem ilaca tekrar zam yapmak zorunda kaldınız. Sayın Bakan, eğer biz eczacılar ilaç yok diyorsak yoktur. Yine pek çok ilaçta, üretici firmalar devlete yapmayı taahhüt ettikleri indirimi uygulamaktan vazgeçiyor, bu yük ekstra bir ödeme olarak yine hastanın sırtına yükleniyor. Ve bu ilaçların sayısı gün geçtikçe artıyor. Her geçen gün hastanın ilacını alabilmek için ödemek zorunda kaldığı rakam artıyor. Bugün emekli de olsanız, ödeyeceğiniz bedel 100 liralık bir reçetenizde ek ödemelerle 40-50 liraları bulabiliyor. Hele ki devlete indirimi yapmayan bir firmanın ilacını kullanmak zorundaysanız vay halinize" dedi.
"SAĞLIK, İLAÇ TASARRUF YAPABİLECEĞİNİZ BİR ALAN DEĞİL"
Sosyal medyada kontrolsüz ilaç ve vitaminlerin satılmasıyla da sektörün tam bir çöplüğe döndüğüne değinen Özcan, "Halk sağlığının ve ilaca erişimin tehdit altında olduğu günümüzde, eczacılarımız verdikleri özverili hizmetle, gerektiğinde devletin yükünü de sırtlamışlar, eczacılık yemininin hakkını sonuna dek vermişlerdir. Eczacılar, pandemide çıkmaza giren maske dağıtımını gönüllü olarak üstlenmiş, yine halk sağlığı için grip aşısının ücretsiz halka ulaştırılmasını sağlamış, pandemi süresince hastanelere gidemeyen yaşlı ve kronik hastaların ilaçlarını temin etmiş ve danışmanlık yapmıştır, yapmaktadır. Geçtiğimiz aylarda yapılan bir düzenleme ile bebeklerin diş jellerinden tutun pek çok ilaç geri ödemeden çıkarıldı. Yani artık bu ilaçlara paranız varsa ulaşabiliyorsunuz. Elbette devlet tasarruf yapmalı ancak sağlık, ilaç tasarruf yapabileceğiniz bir alan değildir. Ve bugün gelinen nokta bunun apaçık bir örneğidir" diye konuştu.
"ECZANELERİMİZ VAR OLMA MÜCADELESİNİ YÜRÜTEMEYECEK DURUMDA"
13 yıldır enflasyon görmezden gelinerek hesaplanan eczacı karlılık baremlerinin pek çok eczaneyi iflasa sürüklediğinden ve dünyada hiçbir kuruluşun 2009 yılından beri iyileştirilmemiş bedellerle hizmet verebilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Özcan,"Bugün eczacılarımızın yarısından fazlası eczanelerini ayakta tutabilmek için kredi-borç sarmalına hapsolmuştur. Bu duruma ek olarak elektrik, personel maaşları, kira gibi tüm giderlerde enflasyon nedeniyle yaşanan korkunç artışlar, vatandaşlarımızın ulaşabildiği en yakın ve güvenilir sağlık kuruluşu olan eczanelerimizi silindir gibi ezmektedir.
Bu gidişle çok değil önümüzdeki aylardan itibaren eczanelerimiz birer birer kapanmak zorunda kalacaktır. Bugün vatandaşımızın elini uzattığında sağlığının, ilacının, dermanının güvencesi olan eczanelerimiz var olma mücadelesini yürütemeyecek noktadadır" dedi.
"YARIN DEĞİL BUGÜN, SONRA DEĞİL ŞİMDİ"
Eczacıların yaşadığı sıkıntıların giderilmesi ve halkın sağlık hizmetine rahat erişimi için taleplerini sıralayan Özcan, "13 yıldır görmezden gelinen eczacı karlılık baremleri enflasyona uygun olarak güncellenmeli, sağlık ordusunun vazgeçilmez neferi olan eczacılarımız artık yok sayılmamalıdır. Sağlık bir tasarruf kalemi olmaktan çıkarılmadır. Yıllardır ısrarla çözüm önerilerimizi dile getirmemize rağmen, gerekli düzenlemeler yapılmayarak bugün halkın ilaca erişiminde devasa sorunlar doğuran İlaç Fiyat Kararnamesi yeniden düzenlenmelidir. 100 bine yakın çalışanı ile her gün 1,5 milyon civarında vatandaşımıza hizmet veren 27 bin eczanemizin bugünkü ekonomik koşullarda yaşama şansı kalmamıştır. Türkiye’nin dört bir yanında gece gündüz demeden canı pahasına görevini yapan meslektaşlarımızın haklarını teslim etmenin zamanı çoktan gelmiştir. Yarın değil bugün, sonra değil şimdi" diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)