11 Ocak 2013 14:40

Darbe mağduru askerlere ret

BEDELLİDE YENİ DÜZENLEME

Toplam 49 maddeden oluşan Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu Tasarısı ile bedelli askerlik yasasında değişiklik teklifleri, TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda birleştirilerek görüşüldü ve kabul edildi.  Bedelli askerlik için ikinci taksidi yatırmayanlar ya da hiç başvuruda bulunmayanlara 30 yaş ve 30 bin lira koşullarında değişiklik yapılmadan ikinci kez başvurma hakkı tanındı. Disiplin Kanunu Tasarısı ise, dağınık haldeki TSK disiplin yasalarının tek bir yasa olarak birleştirilmesini, oda hapsi cezasının kaldırılmasını, sivil memurların disiplin yasası kapsamı dışında tutulmasını, Disiplin Mahkemeleri yerine Disiplin Kurulları kurulmasını, ağır disiplin suçu işleyenlerin kuvvet komutanlıkları nezdinde kurulacak Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla ordudan atılmasını öngörüyor.
Komisyonun CHP'li üyeleri, tasarı ile yürürlükteki disiplin yasalarının gerisinde bir düzenleme getirildiğini, ilişik kesme cezalarında sivil otoritenin devreden çıkartıldığını, ilişik kesmeye ilişkin disiplin soruşturmasında savunma hakkının tanınmadığını belirtti. MHP'li komisyon üyeleri ise, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik çok yönlü yıpratma faaliyetlerinin yürütüldüğü bir dönemde böyle bir tasarının ordunun moral motivasyonunu zayıflatacağını savundu.
Eleştiriler üzerine AKP'lilerin önergeleriyle, ilişik kesme soruşturması sırasında avukat tutma hakkı getiren değişiklik yapıldı.

DARBEZEDELERE RET

TSK Disiplin Kanunu Tasarısı'nın son maddesi görüşülürken CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, 12 Mart ve 12 Eylül darbeleri dönemlerinde mahkeme kararı olmadan ordudan atılan rütbeli askerler ve askeri öğrencilere haklarının iadesini öngören iki ayrı önerge verdi. Düzgün, Mart 2011'de yürürlüğe giren darbezede asker yasasından 28 Şubat mağdurlarının tamamı yararlandığı halde 12 Mart ve 12 Eylül döneminde atılanların yararlanamadıklarını vurguladı. Bakan İsmet Yılmaz ise, söz konusu kişilerin mahkeme yolu açık işlemlerle atılmış olmaları nedeniyle yasadan yararlanamadıklarını savundu. Bakan Yılmaz, "Mahkeme kararlarını yok sayamayız. Bu konuda ayrı bir çalışma yapmamız, öğrenciler için ayrı bir çalışma yapmamız, Genelkurmay'ın grüşünü almamız lazım" diye karşılık verdi. Yapılan oylamada Düzgün'ün önergeleri AKP'lilerce reddedildi.
(Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et