13 Mayıs 2022 10:37

Türkiye'de üç ayda 173 gazeteci hakim karşısına çıktı

Expression Interrupted'ın raporuna göre Türkiye'de 2022’nin ilk üç ayında 101 davada 173 gazeteci yargılandı. 16 gazeteciye müebbet ve toplam 65 yıl 7 ay hapis cezası verildi. 1 gazeteci öldürüldü.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Expression Interrupted Platformu tarafından hazırlanan İfade ve Basın Özgürlüğü Gündemi raporlarının beşincisi yayımlandı. Dava ve açık kaynak takip çalışmaları sonucunda elde edilen verilere dayanan rapor, 2022’nin ilk üç ayını kapsıyor. Raporda yer alan verilere göre, Türkiye'de sene başında 58 olan cezaevindeki gazeteci sayısı mart ayı sonu itibarıyla 56’ya düştü. Yılın ilk üç ayında üç gazeteci cezalarının infazının tamamlanması üzerine tahliye olurken Yargıtay tarafından cezası onanan bir gazeteci ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.

3 AYDA 101 DAVA GÖRÜLDÜ

Yine yılın ilk çeyreğinde gazetecilerin sanık olarak yargılandığı 101 dava görüldü. Bu davalarda 5'i yabancı ülke vatandaşı 173 gazeteci yargılandı. Sonuçlanan davalarda 16 gazeteciye bir müebbet ve toplam 65 yıl 7 ay 27 gün hapis cezası, 42 bin 500 TL tazminat ve 7 bin 80 TL adli para cezası verildi. 17 gazeteci ise beraat etti. Yargılamalarda önceki dönemlerde olduğu gibi terör suçlamaları başı çekerken en sık kullanılan diğer suçlamalar ise “kamu görevlisine hakaret” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” oldu. Aynı dönemde ayrıca 7 gazeteci hakkında 8 yeni dava açıldı. 3'ü haber takibi esnasında olmak üzere toplam 16 gazeteci gözaltına alınırken 11 gazeteci hakkında da soruşturma başlatıldı.

SALDIRILAR: BİR GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

Rapora konu dönemde gazetecileri hedef alan saldırılar bir gazetecinin ölümüne yol açtı. Ses Kocaeli gazetesi imtiyaz sahibi Güngör Arslan uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetti. Saldırıya ilişkin açılan soruşturmada 10 kişi gözaltına alındı. Biri yurt dışında olmak üzere en az 6 gazeteci ise fiziksel saldırılara maruz kaldı.

Gazetecilere yönelik saldırılara ilişkin açılan davalarda ise cezasızlık endişeleri öne çıktı. Gazeteci Levent Gültekin’e saldırı davasında sanıklar cezaevine girmezken Yavuz Selim Demirağ’a üç yıl önce düzenlenen saldırıya ilişkin açılan davada mahkemeler arasında yaşanan yetki uyuşmazlığı nedeniyle ilerleme kaydedilemedi.

AİHM'NİN İHLAL KARARINA RAĞMEN GAZETECİLERE CUMHURBAŞKANINA HAKARET DAVALARI

AİHM’nin ihlal kararına rağmen rapora konu dönemde 12 gazeteci “Cumhurbaşkanına hakaret” (TCK 299) suçlamasıyla yargılandı. Gazeteciler Sedef Kabaş ve Sultan Eylem Keleş bu suçlamadan mahkûm edildi. 49 gün tutuklu kalan Kabaş, yargılama sonunda 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İstinaf mahkemesi, Gazetemiz Evrensel'in Eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Cem Şimşek’e “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla verilen hapis cezasını onarken, dokuz8 haber Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici bu dönemde aynı suçlamadan beraat eden tek gazeteci olarak kayıtlara geçti.

RTÜK VE BİK YASAKLARI ARTTI

Gazetemiz Evrensel ve Yeni Asya gazetelerine yönelik BİK tarafından verilen resmi ilan yayımlama yasağı sırasıyla Eylül 2019 ve Ocak 2020’den beri sürüyor. RTÜK ise para ve yayın durdurma cezalarının yanı sıra medya kuruluşlarının yayın politikalarına hükümetin siyasi öncelikleri doğrultusunda giderek artan müdahale girişimleriyle de gündeme geldi. RTÜK, Sedef Kabaş’ın tutuklanmasına neden olan ifadeleri sebebiyle Tele 1 TV’ye ağır para ve yayın durdurma cezası verdi. RTÜK, benzer bir cezayı gazeteci Ayşenur Arslan’ın Türk Mukavemet Teşkilatı’na yönelik sözleri nedeniyle Halk TV’ye de verdi. Rapora konu üç aylık dönemde RTÜK, eleştirel yayın içerikleri nedeniyle Tele 1 TV, FOX TV, Halk TV ve KRT’ye toplam 2 milyon 776 bin 480 TL para cezası verdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TTB’den 29 Mayıs mitingine çağrı: Sağlıklı bir gelecek için buluşacağız

SONRAKİ HABER

Tüm limanlara demir atan kaptan: Jimmy Nolan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa