Soma'da katledilen 301 madenci birçok ilde anıldı
Soma'da 13 Mayıs 2014'te yaşanan maden katliamında hayatını kaybeden 301 işçi birçok ilde anıldı: "Soma davası mutlaka yeniden görülmeli ve sorumlular hak ettikleri biçimde cezalandırılmalıdır."
Fotoğraf: Evrensel
Soma'da 13 Mayıs 2014'te yaşanan maden katliamında hayatını kaybeden 301 işçi, birçok ile düzenlenen eylem ve etkinliklerle anıldı. Yapılan açıklamalarda yaşananın basit bir ihmal değil, işçi sağlığı ve güvenliğinin görmezden gelinmesinin sonucu olduğu vurgulandı. "Soma davası yeniden görülsün” çağrıları yapıldı.
SOMALI AİLELER KATLİAMDA YİTİRDİKLERİ YAKINLARINI ANDI
Katliamda yaşamını yitirenler Soma'da da anıldı. Soma Emek ve Demokrasi Güçleri, Soma Öğretmenevi'nde bir araya gelerek Beşyol Madenci Anıtı'na yürüdü.
Burada basın açıklaması yapan kitle "Soma'yı unutma unutturma", "Soma'nın kömürü katilleri yakacak" sloganları attı.
Açıklamaya CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Çorlu tren katliamında oğlunu kaybeden Mısra Öz, Hendek katliamında ağabeyini kaybeden Mervenur Yılmaz ve Soma katliamında yakınlarını kaybeden aileler katıldı.
Açıklamada cezaevindeki aile avukatlarından Can Atalay'ın, Selçuk Kozağaçlı ve Tayfun Kahraman'ın mesajları okunurken ailelerden Elmas Kaya, Naciye Kaya ve Gülfidan Köse de konuşma yaptı.
Basın açıklamasını Soma Emek ve Demokrasi Güçleri adına madenci ailesi Öznur Yıldırım okudu.
Yıldırım, “Bizler, tam sekiz yıldır adalet arıyoruz. Yitirdiğimiz 301 can için, 301’in anneleri, babaları, çocukları ile birlikte adalet arıyoruz. Davaya bakan hakimlere zorla görevlerinden el de çektirseler adalet arıyoruz. ‘Bu davada olası kasıttan karar verilemezse, hiçbir davada olası kasıttan ceza verilemez’ diyen Yargıtay hakimlerini görevden de alsalar adalet arıyoruz. 13 Mayıs 2014’ten bu yana davayı takip eden avukatları tutuklayıp Silivri’ye hapsetseler de adalet arıyoruz. Can Atalay ile birlikte Selçuk Kozağaçlı ile birlikte adalet arıyoruz” dedi.
Soma davası için verilen skandal kararı da eleştiren Yıldırım, “Bu dosya için özel olarak görevlendirilmiş olan üç üye hâkim tarafından verilmiş olan bu karar ile iş cinayetlerine dair yargısal içtihadın ve işçi sınıfı tarihi açısından en ileri yargı kararlarından birisi gasbedilmiştir. Kabul etmiyor ve bir kez daha tekrar ediyoruz; hiçbir işin doğasında ölüm yoktur. Bütün bunlar ile her yıl yüzlerce işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği Türkiye’de sermaye sahiplerine, ‘siz rahat olun, gerekirse avukatlarını tutuklarız, yine de hesap sormalarına engel olmak için elimizden geleni yaparız’ denmektedir. Kabul etmiyor ve bir kez daha tekrar ediyoruz; hiçbir işin doğasında ölüm yoktur. Somayı unutma, unutturma” diye konuştu. (Manisa/EVRENSEL)
BURSA
Soma’da yaşamını yitiren 301 madencinin 8. ölüm yıl dönümünde DİSK, KESK, TMMOB, Bursa Tabip Odası, TÜMTİS Bursa Bileşenleri tarafından BAOB Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla anıldı.
BAOB Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda yapılan açıklamayı TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferudun Tetik okudu.
Soma Katliamı'nın görünmez bir kaza olmadığını, neoliberal anlayışın sonucu olarak kamu madenciliğinin yok edilmesinin, işçilerin sendikasızlaştırılmasının ve köleci çalışma sisteminin dayatılmasın ürünü olduğunu kaydeden Tetik, “Soma Faciası, basit bir ihmal değil, madencilik bilgi ve birikiminin yok sayılmasının, teknik bilgi ve alt yapı yetersizliğinin, iş güvenliği anlayışının görmezden gelinmesinin sonucudur” dedi.
Tetik, açıklamanın devamında şu ifadeleri kullandı: “Kamu kurumlarının sorumluluğunu yok sayan, maden şirketin sahiplerinin suçunu hafifleten yargılama süreci sonunda sorumlulara adeta göstermelik cezalar verilmiş, iktidar tarafından çıkarılan infaz indirimiyle de sorumlular neredeyse hapis bile yatmadan serbest kalmıştır. Bugün Soma Faciasının sorumluları dışarıdayken, acılı ailelerin gönüllü avukatlığını üstlenen Can Atalay ve Selçuk Kozağaçlı’nın cezaevinde olması, hukukun içinde bulunduğu içler acısı durumun göstergesidir. Soma Davası, tıpkı Gezi Davası, Çorlu Tren Kazası Davası, 10 Ekim Davası gibi toplumun adalet duygusunu ve hukuka inancını zedeleyen bir biçimde sonuçlanmıştır. Soma Davası mutlaka yeniden görülmeli ve sorumlular hak ettikleri biçimde cezalandırılmalıdır” (Bursa/EVRENSEL)
İZMİR EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ: ADALET 8 YILDIR GÖÇÜK ALTINDA
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Soma katliamının 8. yılında basın açıklaması düzenledi.
Gezi davasında verilen kararlardan sonra devam eden Adalet Nöbetiyle birleştirilen açıklamada kitle, "Somayı unutma unutturma", "Soma'nın hesabı sorulacak", "Kaza değil katliam, kader değil cinayet" sloganları attı. Açıklamaya CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır da destek verdi.
May 13, 2022
İzmir Mimarlar Odası önündeki eylemde açıklamayı KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Necip Vardal okudu. Vardal, "Soma’da adalet sekiz yıldan beri hâlâ o göçüğün altında. Sermaye ve onun vahşi sömürü düzeni sürsün diye hukuku, patronları aklamak ve dışarda tutmak için seferber edenler, yargıyı 301 maden işçisinin hesabını sormak, iş cinayetlerini önlemek için, yurttaş hakları için mücadele edenlere inen bir sopa olarak kullandı" dedi.
Dava avukatlarından Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay'ın tutukluluk sürecine de tepki gösteren Vardal, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu için verilen kararla adaletsizliğin üzerine bir kat daha toprak atıldığını söyledi.
"YARGI PATRONLARI AKLAMAK İÇİN DEVREYE GİRDİ"
Bu ülkede her yıl ortalama en az iki bin işçi, emekçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini, meslek hastalığı nedeniyle her yıl bunun beş katı kadar da yaşam çalındığını belirten Vardal, "Emekçiler güvenliksiz, güvencesiz koşullarda açlıkla ölüm arasına sıkıştırılarak çalıştırılıyor patronlar kârlarına kâr katmaya devam edebilsin diye. Yargı devreye giriyor patronları aklamak için, güvencesizlik, kölece çalışma koşulları dayatan ve ölüm getiren bu sermaye düzenine itiraz edenleri susturmak için" dedi.
Mücadele vurgusu yapan Vardal, "İnatla kararlıkla emekten yana, eşit ve özgür bir ülke için mücadele vermeye, örgütlenmeye, dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Biliyoruz ki yerin yedi kat dibine gömüp göçük altında bıraktıkları adalet ancak emekçi halkın elleriyle kurulabilir" diye konuştu.
"BU SEFALET DÜZENİ İŞÇİ SINIFIYLA YIKACAĞIZ"
Açıklama sonrası konuşan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Sekreteri Nergis Tuba Arslan da ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve yine davanın avukatlarından Can Atalay'a selam göndererek sözlerine başladı.
Arslan, "Katiller 6 gün bile yatmazken avukatlar tutuklu. Somanın katilleri dışarıda. Yargının tamamı siyasal iktidar eliyle bir aparat olarak kullanıldı bu katliamda. Patronların eli soğumasın diye her türlü dolap çevrildi. Patronlar serbest bırakılsın diye ceza almasınlar diye çok üst yerden korundular. Yerin altındaki işçiler kölelik düzeninde çalışsın diye sermayedarların eline yağ sürülsün diye üstün çaba sarf edildi ve yargı kararı ortada. Ama bizim tarihsel hafızamız bunları unutmayacak" dedi.
8 yıl boyunca bu davanın sahibinin başta aileler olduğunu ve ailelerin bu süreçte yalnız bırakıldığını söyleyen Arslan, "Bu sefalet düzenini yıkacaksak işçi sınıfının yanında, ezilenlerin yanında olarak yapacağız. Bu karanlık günün sonu elbet aydınlıktır" diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)
SAMSUN
Soma Katliamı'nda yaşamını yitirenler, Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından da düzenlenen basın açıklamasıyla anıldı. Basın açıklamasında "Soma, unutmadık, unutturmayacağız" pankartı açıldı.
(Samsun/EVRENSEL)