14 Mayıs 2022 11:12
Son Güncellenme Tarihi: 14 Mayıs 2022 16:54

Kürt siyasetçi Aysel Doğan'ın cenazesine katılmak isteyenlere müdahale edildi, HDP'li Önlü yaralandı

Almanya'da tedavi gördüğü hastanede yaşımını yitiren Barış Grubu üyesi Aysel Doğan'ın cenazesi memleketi Dersim'e getirildi. Polis Doğan'ın cenazesine katılmak isteyenlere müdahale etti.

Fotoğraf: Orhan Çelebi

Paylaş

Uzun süre kanserle mücadele eden Kürt siyasetçi Barış Grubu üyesi Aysel Doğan, geçtiğimiz gün, Almanya'nın Köln kentinde tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Sabah saatlerinde Köln'den Diyarbakır'a getirilen Doğan'ın cenazesi Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, HDP bölge milletvekilleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Doğan ailesi ve çok sayıda kişi tarafından Diyarbakır’dan Dersim'e uğurladı.

Dersimliler tarafından Mazgirt karayolunda bulunan Seyidli Köprüsü’nde karşılanan Doğan'ın cenazesi, yol boyunca kontrol noktalarında durduruldu.

Karşılamanın ardından Doğan'ın cenazesi Dersim merkez Gazik Mahallesi'ndeki evine götürülmek üzere yola çıkarıldı. Turişmek Mahallesi girişindeki kontrol noktasında konvoy ve cenaze aracı yüzlerce polis tarafından durduruldu. Cenazenin Gazik Mahallesi'ndeki eve getirilmesine polisler tarafından izin verilmedi. Polis cenazenin Asri Mezarlığı'na götürülmesini istemesi üzerine kontrol noktasında yüzlerce kişi oturma eylemi başlattı. Polis, cenazeye katılmak isteyenlere gazla ve tazyikli suyla müdahale etti. HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü müdahalede yaralandı, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Aysel Doğan'ın cenazesi belediye mezarlığına götürülürken polis tarafından yeniden müdahale edildi.

Dersim-Pülümür Karayolu'nda Cemevi yanında uygulama noktasında aile dışında kimsenin giremeyeği söylendi. Ardından polis cenazeye katılmak isteyenlere tazyikli suyla müdahale etti. 

AYSEL DOĞAN KİMDİR?

1953 Dersim doğumlu Doğan, değişik dönemlerde toplamda 17 yıl cezaevinde tutuldu. Gazi Üniversitesi beden eğitimi bölümünden mezun olan Doğan, ilk olarak 1980 darbesinde tutuklandı. Darbe yıllarında tutuklanan ve iki yıl boyunca hiç mahkemeye çıkarılmadan içeride tutulan Doğan, 1990'larda yine hedefteydi. 1990 Mayıs ayında Dersim'de tutuklanan Doğan, Erzincan'da 11 ay tutuklu kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra 1991 genel seçimlerinde Dersim'de bağımsız aday oldu ve Dersim'de en çok oyu almasına rağmen Meclis'e gitmesine izin verilmedi. Doğan, o tarihten sonra "Avrupa'ya iltica" etti. Avrupa'da bulunduğu dönem boyunca KNK üyeliği de yapan Doğan, 1999 yılında PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine 2. Barış Gurubu üyesi olarak Avrupa'dan gelen heyet içerisinde yer aldı.

Doğan, Türkiye'ye adım attığı gibi grup üyeleriyle birlikte tutuklandı. On yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu süreçte Malatya ve Elbistan hapishanelerinde kalan Doğan, 2009 yılında cezaevinden çıkar çıkmaz, siyasi çalışmalarına devam etti. Dersim'de Dersim Alevilik İnanç ve Kültür Akademisi Derneği'nin kurarak dernek bünyesinde çalışmalar yürüttü. Doğan, kurduğu dernek bünyesinde katıldığı eylem ve etkinlikler nedeni ile AKP hükümetinin başlattığı KCK operasyonunda gözaltına alınarak 28 Eylül 2011 tarihinde çıkarıldığı Malatya Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklandı. Bir yıllık tutuklu yargılanmanın ardından 18 yıl ağır hapis cezasına çarptırılan Doğan, Türkiye ve Kürdistan cezaevlerinde 2012 yılı sonbaharında PKK ve PAJK tutsakları tarafından Öcalan'a uygulanan tecride son verilmesi için başlattıkları ölüm orucu eyleminin ikinci ekibinde yer aldı. Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin kapatılmasının ardından 2014 yılında Yargıtay'da görülen Doğan'ın davası, yeniden örgüt üyeliğinden yargılanması talebiyle bozuldu. Yargıtay Aysel Doğan'ın adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine de hükmetmesine rağmen Doğan 4 yıl boyunca KCK operasyonları kapsamında tutuklu kaldı. AKP ve Cemaatin ortaklaşa düzenlediği birçok KCK operasyonu boşa çıkarken, Ağrı ve Doğan'ın da yargılandığı Erzurum'daki iki dosya alelacele yerel mahkemelerde karara bağlandığı için tutsaklıkları devam etti. Yumurtalık kanserine yakalanan Barış Grubu üyesi Aysel Doğan, avukatların sağlık sorunları nedeniyle yaptığı başvuru sonucunda Mayıs 2015'te tahliye edildi. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP Parti Meclisi pazartesi günü toplanacak: Gündem seçim hazırlıkları

SONRAKİ HABER

Esra Hankulu cinayeti davasında sanıklara verilen cezaların gerekçesi açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa