EMEP’ten Erdoğan’ın açıkladığı çay fiyatına tepki: Fiyat, üreticiyi memnun etmedi
Emek Partisi Rize İl Örgütü, Erdoğan tarafından açıklanan yaş çay fiyatına tepki gösterdi: Çay üreticilerinin alım gücünü dikkate aldığımızda çayın fiyatı 11 liranın altında olmamalıdır.

Fotoğraf: DHA
Emek Partisi Rize İl Örgütü, Erdoğan tarafından açıklanan yaş çay fiyatına tepki gösterdi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rize, Artvin havaalanı açılışında 2022 yılı yaş çay fiyatı açıklamasında, “Bu yıl yaş çay alımlarında uygulanacak taban fiyatı yüzde 73’ün üzerinde artışla 6 lira 70 kuruşa çıkarıyoruz.” dedi.
“11 LİRANIN ALTINDA OLMAMALIDIR”
Emek Partisi Rize İl Örgütü de, açıklanan fiyatın üreticiyi memnun etmediğini ifade ederek, “Çay gübresinin üç kat, (2500 liradan 8000 liraya), çay tarımındaki temel girdilerde iki kat, enerji ve temel ihtiyaç maddelerdeki aşırı artış karşısında çay fiyatının artı ile birlikte 7 lira olarak açıklanması kabul edilemez. Çay üreticilerinin alım gücünü dikkate aldığımızda çayın fiyatı 11 liranın altında olmamalıdır” dedi.
Açıklamanın devamında çay üreticilerinin fiyat dışındaki sorunlarına da devam İl Örgütü, “Öncelikle ele alınması ve çözüme kavuşturulması gereken düşük fiyatla özellerin çay almasıdır. Çay üreticilerinin yıllardır talep ettiği soruna ne yazık ki çözüm getirilmemiştir. Çay kampanyası başlaması ile birlikte kota ne kontenjan uygulamasıyla özellere düşük fiyatla çay alımı ortamı sağlanmaktadır. Çaykur bu kuralı uygularken Özel sektör neden uygulamıyor. Ayrıcalığı nedir?. Siyasi iktidar cevap vermelidir” denildi.
Emek Partisi tarafından yapılan açıklamanın devamı şu şekilde:
“Değerlendirdiğinizde siyasi iktidar yüzbinlerce çay üreticilerinin emeğini, hakkını bir avuç çay sanayicisine sunmaktadır. Bunun içindir ki çay üreticisinin en önemli taleplerinden biri de düşük fiyatlar çay alımı yasaklanmasıdır.
Çay üreticisi fiyat belirlenmesinde kendisinin de olmasını, belirlenen fiyatın altında çay alımının yasaklanmasını, kota ve kontenjan gibi uygulamanın kaldırılması ve de verimliliğin artırılması için gereken yardımın yapılmasını talep etmektedir.
Üretici köylü çayda yaşanan temel sorunlarını ve taleplerini çözebilmesi için örgütlenmesi gerekir. Ortaya çıkaracağı mücadeleci örgüt (sendikal örgüt) aracılığıyla taleplerine çözümler üretebilir.
Emek partisi olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da üretici köylülerin sendikal örgütlülüğün yaratılması için yardımlara devam edeceğiz. Çay üreticilerinin de, Emek Partisinin de başka seçeneği yoktur.” (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et