15 Mayıs 2022 08:55
Son Güncellenme Tarihi: 15 Mayıs 2022 18:50

NATO toplantısında Finlandiya ve İsveç'in üye olma talepleri ve Türkiye'nin karşı çıkışı gündeme geldi

NATO Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı'nda Finlandiya ve İsveç'in NATO’ya üye olma talepleri ve Türkiye'nin buna karşı çıkışı gündeme geldi.

Fotoğraf: Cem Özdel/AA

Paylaş

NATO'da, Finlandiya ve İsveç'in üyeliği ile ilgili Türkiye'nin karşı çıkışı sürerken, Finlandiya hükümeti, NATO üyeliğine başvurmaya karar verdiğini açıkladı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, "NATO üyeliği için resmen başvuracağız" açıklamasını yaptı. Niinisto, ayrıca ülkesinin NATO üyeliği konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeme getirdiği sorunlar hakkında Erdoğan ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi.  Finlandiya parlamentosunun yarın NATO'ya başvuru kararını onaylaması bekleniyor.

TÜRKİYE'NİN KARŞI ÇIKIŞINA DAİR UZLAŞI ARAYIŞI SÜRÜYOR

Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı'nda Finlandiya ve İsveç'in NATO’ya üye olma talepleri tartışıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin söz konusu iki ülkenin NATO üyeliğine ilişkin yaptığı itiraz toplantının gündemiydi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Reuters'a yaptığı açıklamada 'kapıyı tamamen kapatmadıklarını' söyledi. Türkiye’nin olumsuz tavrı, NATO’da ise Türkiye ile uzlaşı arayışı sürüyor.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası NATO üyeliği için harekete geçen İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "olumlu bakmayız" açıklaması sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından sosyal medya hesabından paylaşım yapan Bakan Çavuşoğlu, “NATO Dışişleri Bakanları Gayri resmi Toplantısı marjında İsveçli ve Finlandiyalı mevkidaşlarımla Berlin’de görüştük” ifadelerini kullandı. Toplantı öncesi açıklama yapan Çavuşoğlu olumsuz tavrını sürdürdü, İsveç ve Finlandiya’yı PKK’ye destek vermekle suçladı. Çavuşoğlu, NATO toplantısının ardından yaptığı açıklamada da "İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanlarıyla üçlü bir görüşme gerçekleştirdik. Endişelerimiz meşrudur ve açıkça ortadadır" dedi, "Güvenlik garantilerinin olması lazım" ifadelerini kullandı.

ALMANYA: FİNLANDİYA VE İSVEÇ İÇİN NATO'NUN KAPILARI AÇIK

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Berlin'de gerçekleştirilen NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'nın ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenledi. Baerbock, Finlandiya ve İsveç için NATO'nun kapılarının açık olduğunu ve bu kapıdan geçmeye karar verirlerse onları, kolları açık bir şekilde karşılayacaklarını söyledi.

STOLTENBERG: ORTAK BİR ZEMİN BULABİLECEĞİMİZDEN EMİNİM

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de "Türkiye, bazı endişelerini dile getirdi ve NATO'da her zaman yaptığımız gibi endişeler olduğunda masaya oturuyoruz. Üyelik meselesinde nasıl hareket edeceğimiz konusunda ortak bir zemin ve fikir birliği bulabileceğimizden eminim"
dedi. Toplantı kapsamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü aktaran Stoltenberg, "Finlandiya ve İsveç'in üyelik için başvuruda bulunması halinde hızlı bir şekilde ilerleyebileceğimizi umuyorum. Türkiye, niyetinin üyeliği engellemek olmadığını açıkça belirtti. Bu nedenle Türkiye'nin dile getirdiği endişeleri, üyelik sürecini geciktirmeyecek şekilde ele alabileceğimizden eminim." değerlendirmesinde bulundu.

BLİNKEN: KONSENSUSA ULAŞACAĞIZ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da "(Türkiye) Dışişleri Bakanı ile bu konuyu görüşme fırsatım oldu. Görüşmeyi betimlemeyeceğim ancak Finlandiya ve İsveç'in ittifaka katılımı noktasında güçlü bir konsensus olduğunu söylemekle yetineyim. Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasındaki farklılıklar konusunda halen devam eden görüşmeler var. Sonuç olarak bu iki ülkenin üyeliği konusunda bir konsensusa ulaşacağımızdan eminim." ifadelerini kullandı.

GEOANA: ENDİŞELER GİDERİLEBİLİR

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği ile ilgili endişelerinin giderilebileceğinden emin olduğunu söyledi. Geoana, oturum öncesi yaptığı açıklamada "Türkiye önemli bir müttefik ve dostlar ile müttefikler ile ilgili endişelerini açıkladı" dedi. Geoana, "Söz konusu ülkelerin NATO üyeliğine başvurması halinde NATO'nun onları karşılayabilmek için uzlaşı için gereken tüm koşulları sağlayabileceğinden eminim" şeklinde konuştu.

HAAVİSTO: ÇÖZÜM BULACAĞIMIZDAN EMİNİM

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Anadolu Ajansına "Bu meseleye bir çözüm bulacağımızdan eminim" açıklamalarını yaptı.  Türkiye'nin suçlamalarına da karşılık veren Haavisto, terörizmle mücadelenin ülkesi için en önemli konulardan biri olduğunu ve ülkesinin IŞİD'le mücadeleye yaptığı katkının bunun en önemli kanıtlarından biri olduğunu belirtti.

TÜRKİYE’YE ÇAĞRI

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Grlic Radman da Türkiye, Finlandiya ve İsveç ile görüşmelerin üçlü zirvenin ardından "iyi yolda" olduğunu ifade ederek "Bugün dayanışma göstermek ve tek sesle konuşmak için görüşmelerden iyi bir sonuç alacağımızı umuyorum" dedi. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ise Türkiye'yi tutumundan vazgeçmeye ve iki İskandinav ülkesinin olası üyeliğini onaylamaya çağırdı. Asselborn, "Şayet bu iki ülke bunu istiyorsa, kaldı ki isteklerinin bu doğrultuda olduğu görülüyor, 30 üye ülkenin hiçbiri buna karşı çıkmamalıdır" dedi.

İTTİFAK ÜYESİ  ÜLKELERİN TÜMÜNÜN ONAY VERMESİ GEREKİYOR

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ile Finlandiyalı mevkidaşı Pekka Haavisto, Berlin'deki toplantıya konuk statüsünde katılıyor. NATO ile şu ana iyi komşuluk ilişkileri sürdüren ancak tarafsızlık politikası nedeniyle herhangi bir askeri ittifakın üyesi olmayan iki ülke Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi sonrası bu politikayı değiştirme sinyali vermişti. Finlandiya geçen hafta askeri tarafsızlık politikasını sona erdirerek NATO'ya katılma başvurusu yapma kararı aldıklarını açıklarken İsveç'in de yakın bir tarihte benzer bir adım atması bekleniyor. Ancak söz konusu iki ülkenin NATO'ya katılabilmesi için kendi parlamentolarının yanı sıra İttifak üyesi ülkelerin tümünün onay vermesi gerekiyor. 30 üye ülkenin oy birliği sağlanır ve resmi davetiye gönderilirse NATO ve başvuruyu yapan ülke arasında üyelik müzakereleri ancak öyle başlayabiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan cuma günü yaptığı açıklamada Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğini veto edebileceği sinyali vermiş ve "Şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içinde değiliz” ifadesini kullanmıştı. Türkiye'nin tutumu NATO içinde tartışmalara neden olmuştu.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Apolas Lermi, Yunan sanatçı Tsahouridis’in programının iptal edilmesine tepki olarak, Trabzonspor’un kupa töreninde sahne almadı

SONRAKİ HABER

Şebnem Korur Fincancı: Sağlıkta şiddet sadece yasayla engellenemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa