Okuyan barınamıyor, mezun kredi borçlusu; 5 öğrenciden 4’ü açıkta!
Bakanlık verilerine göre KYK yurt kapasitesi sadece 743 bin. Sayılar 5 öğrenciden 4’ünün açıkta olduğunu ortaya koyuyor. Mezun olanların kredi borçları ise faizle astronomik rakamlara ulaştı.
Çemberlitaş Kız Yurdu'ndaki 8 kişilik bir oda | Fotoğraf: Evrensel
3,8 milyon öğrenci, devlet üniversitelerinde örgün eğitim alırken Bakanlık verilerine göre KYK yurt kapasitesi 743 bin. Sayılar 5 öğrenciden 4’ünün açıkta olduğunu ortaya koyuyor. Mezun olanların kredi borçları ise faizle astronomik rakamlara ulaştı.
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’ın, “Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) yurt sayısı ile yatak kapasitesi” hakkındaki soru önergesine Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun verdiği yanıt, üniversite öğrencilerinin "açıkta kaldığını", barınma sorunu yaşadığını ortaya koydu.
Bakan Kasapoğlu, 20 Aralık 2021 tarihi itibarıyla 81 il, 250 ilçe ve KKTC’de 780 yurtta 743 bin 530 yatak kapasitesinin bulunduğunu bildirdi. Bakan Kasapoğlu’nun yanıtını değerlendiren CHP’li Kılıç, devlet üniversitelerinde yaklaşık 7,5 milyon öğrencinin eğitim gördüğünü, bunun 3,8 milyonunun ise örgün eğitim aldığını belirterek, “KYK yurt kapasitesinin 743 bin olduğunu dikkate aldığımızda; 5 öğrenciden 4’ünün açıkta kaldığını görmekteyiz” dedi.
YENİ YURTLAR YAPILMALI
Bakanın cevabının yıllardır dile getirilen üniversite öğrencilerinin barınma sorunu gerçeğini gözler önüne serdiğini söyleyen Kılıç, “Üniversiteyi kazanan öğrenci ve ailesi, daha gelecekte mesleğine adım atacağı üniversiteye girmenin mutluluğunu yaşayamadan ‘nerede kalacağı’ endişesi içerisine girmektedir. Devlet yurtlarının kapasitesi belli olduğu için orada kendisine yer bulmaya çalışmakta, bulamayınca vakıf, cemaat ve tarikatların yurtlarına muhtaç kalmaktadır. AKP hamaset nutukları atacağına, açıkta kalan bu öğrenciler için hayalde değil gerçekte yurt yapsın, onların barınma sorununu çözsün” dedi.
KYK BORÇLARI ASTRONOMİK RAKAMLARA ULAŞTI
Öte yandan KYK’nin verdiği katkı ve öğrenim kredisini alan gençlerin borcu enflasyona paralel olarak katlanarak arttı.
Ana para tutarı 32 bin TL olan kredi borcuna enflasyon farkı olarak 61 bin TL eklenerek öğrencinin ödeyeceği tutar 90 bini aşıyor.
Gençlerin anaparadan fazla faiz ödemek durumunda kaldığına dikkati çeken CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut “Gençlerin yükseköğretim kredi borçları silinmeli; krediler burs olarak karşılıksız verilmeli” dedi.
Gençlerin borçlarını mezuniyetten iki yıl sonra ödemeye başladığını, ödeyememeleri halinde aylık yüzde 1,40 oranında gecikme zammı uygulandığını belirten Bulut, “Öğrencilere verilen kredilerin geri ödemesine üretici enflasyonunu yansıtmasıyla birlikte gençlerin borçlarının da astronomik rakamlara dönüştü. İş bulma kaygısı içerisinde okullarından borç kamburuyla mezun olan ve hayata borçlu başlayan öğrencilerin yükseköğretim kredi borçları silinmeli ve krediler burs olarak karşılıksız verilmeli” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)