17 Mayıs 2022 00:00

Mata işçileri: Grevse grev, ne gerekiyorsa yapmaya hazırız

Mata Otomotiv fabrikasında toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin son toplantısı yapıldı. Patron işçilerin taleplerini kabul etmeyince işçiler ‘Grevse grev, ne gerekiyorsa yapmaya hazırız’ dedi.

Mata Otomotiv işçileri

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tuzla Serbest Bölgede bulunan Mata Otomotiv fabrikasında toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin son toplantısı yapıldı. Fabrika önünde sabah ve ara vardiya girişlerinde Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı ve yöneticileri işçilere son durum hakkında bilgi verdi. Yapılan beş toplantıda patronun en son saat ücretine 9 TL zam ve üç yıllık sözleşme teklif ettiğini ifade eden Atmaca, “Taslağımızda iki yıllık sözleşme ve saat ücretine 11.5 TL zam maddesi bulunmakta. Biz taslağımızın arkasında durmaya devam edeceğiz. Çünkü hayat şartları hepimizi allak bullak ediyor. Bugün aldığımızı yarın yerine koyamıyoruz. Ev kiraları aldı başını gitti. Bir işçinin ev alması hayal bile olamıyor” dedi. 30 Mayıs’ta ara bulucu görüşmelerinin başlayacağını belirten Atmaca, “Eğer ara bulucu sürecinde teklifimize yaklaşırlarsa sizin onayınıza sunacağız. Olmazsa grev süreci başlayacak” dedi.

‘MATA PARA BASIYOR PATRON 2 LİRAYI ÇOK GÖRÜYOR’

Başta gıda ürünlerine gelen zamların alım gücünü iyice düşürdüğünü söyleyen bir Mata işçisi, “Markete, pazara gitmek bile zül oldu. Domatesi, patlıcanı bırakın ekmek almak için bile kuyruklara giriyoruz. Üç beş ay önce ayçiçeği yağını konuşuyorduk, şimdi domates fiyatını konuşuyoruz. Maaşı alır almaz eriyor. Bayramda baklavanın en ucuzunu aldık. Çocuklara 20 TL bayram harçlığı verebildim. Eşim de ben de utandık” dedi. Umutla bekledikleri sözleşmeye patronun yanaşmamasına tepki gösteren işçi, “Patron utanmadan 2 TL’nin hesabını yapıyor. Geçen sözleşme de üç yıllıktı. Bir seferlik olduğunu söylemişlerdi ama yine üç yıllık istiyorlar. Firmalarla en az beş yıllık sözleşmeleri var. Her gün büyüyen bir fabrika burası. Şu sanayide beş tane fabrikası var. Binden fazla işçi çalışıyor. Mata para basıyor desek yalan olmaz. Ama biz de düzgün yaşamak istiyoruz. Sen her gün kâr et, biz de zarar etmeye devam edelim. Kendimizi geçtik çocuklarımızı düşünüyoruz. Sözleşmede ne kadar yüksek zam alırsak o kadar rahatlayacağız” diye konuştu.

‘İŞGÜZARLIK YAPIYORLAR’

Asgari ücretin 4 bin 250 TL olmasından sonra saat ücreti hesaplamasında patronların kurnazca davrandığını dile getiren bir başka işçi de “4 bin 250 TL’nin saat ücreti karşılığı 19 TL’ye yakın oluyor. Ama Mata’da 676 TL vergi iadesi olarak ödeniyor. Onu dışarıda tutunca saat ücretimiz 16 TL’ye iniyor. Başka fabrikalarda saat ücretinin 19 TL olduğunu biliyoruz. Bizimkiler işgüzarlık yapıyor. Ne kırparsak iyidir diyorlar. Sözleşme taslağımızda zam talebimiz saat ücretine 11.5 TL. Zaten yılın başında keseceğini kesmişsin, şimdi niye işi yokuşa sürüyorsun? Hep siz mutlu olacaksınız diye bir şey yok. Biraz da bizim yüzümüz gülsün” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

‘EV SAHİPLERİYLE PATRONLAR BİRBİRİNE ÇOK BENZİYOR’

Gebze’de kirada oturduğunu belirten bir Mata Otomotiv işçisi son aylardaki kira artışlarının acımasızca olduğunu ifade ederek, “Şu an 1450 TL kira veriyorum. Bu eve taşınalı bir yıl oldu. Ev sahibi gelmiş çevre dairelerde kira fiyatlarının 3 bin 500 TL olduğunu söylüyor. Bunu emsal gösterip en azından 3 bin TL yapalım diyor. Yüzde 100 zam istiyor. Benim aldığım maaşa bu kadar zam geldi mi ki sana bunu ödeyebileyim? Bu nasıl bir açgözlülüktür? Hiç mi vicdanı yok bu insanların? Bizim patronlar da aynı. Hiç düşünmüyorlar bu insanlar nasıl geçinir diye. Hiç mi haberlere bakmıyorlar? Şube Başkanı da söyledi ev almak hayal oldu diye. Ev almayı bırakın kiraya çıkmak bile bu maaşla mümkün değil” dedi.

‘GREVSE GREV! KARNIMIZ DOYSUN İSTİYORUZ’

Geçinmek için haftada üç gün taksi şoförlüğü yaptığını söyleyen bir işçi de “Günde 5-6 saat uykuyla işe geliyorum. Çok para kazanayım diye yapmıyorum. Valla geçinemiyorum. Ay başında aldığım maaş kiraya, markete, pazara ve faturalara gidiyor. İki çocuğum var. Birisi üçüncü sınıfta diğeri 1 yaşında. Küçüğün bez masrafı azalsın diye ucuzunu seçiyoruz. O da çocuğa zarar veriyor. Gidip 150-200 TL’lik bez alıyorum. Küçüğün mama parasını, büyüğün okul masraflarını anlatmıyorum bile. Bir tek ümidimiz kaldı, o da sözleşme. Ara bulucuda çözülmezse grev olacakmış. Grevse grev. Biz ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Yeter ki taslak kabul edilsin, karnımız doysun istiyoruz” diye konuştu.

‘GREV KOMİTELERİNİ HEMEN KURMALIYIZ’

Ara bulucu görüşmelerinin ardından grev sürecine başlanacağını ifade eden bir işçi “30 Mayıs’a kadar hem kendi birlikteliğimizi yaratmak hem de greve hazırlanmak için belli başlı adımlar atmalıyız. Grev komitelerini kurmamız gerekiyor. Mevcut sendika komitesi de temsilciler de yetersiz kalır. Binden fazla işçiyiz. Her bölümden ve vardiyalardan biz işçilerin seçtiği arkadaşlar olmalı. Bugüne kadar örgütlülüğümüzü dağıtmak için her şeyi yaptılar. Patron başarılı da oldu. Bu süreci fırsata çevirmemiz gerekiyor. Grev zamanını beklersek geç kalırız” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kaftancıoğlu'na verilen cezanın arka planı, SADAT'ın siyasete etkisi ve konut krizi | Gündem Politika

SONRAKİ HABER

Canan Kaftancıoğlu ve CHP'liler yıkımına başlanan Atatürk Havalimanı önündeydi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa