16 Mayıs 2022 14:28

Ehliyetsiz araç kullanarak ölüme sebep olan AKP'li başkanın yeğeni serbest bırakıldı

Antep'te ehliyetsiz olarak araç kullanan ve Ezgi Alya Yiğit'in ölümüne, Şimal Toprak'ın ise ağır yaralanmasına sebep olan AKP'li belediye başkanının yeğeni Osman Sarı serbest bırakıldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Mesut BAYLAV
Antep

Antep’te 12 Nisan 2022 tarihinde ehliyetsiz olarak araç kullanan ve Ezgi Alya Yiğit’in ölümüne, Şimal Toprak’ın ise ağır yaralanmasına sebep olan 17 yaşındaki Osman Sarı, bilirkişi raporu gerekçe gösterilerek 13 Mayıs'ta serbest bırakıldı. Sanık Osman Sarı, Gaziantep Nizip Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Sarı’nın oğlu, AKP eski milletvekili ve şimdiki Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı’nın ise yeğeni. Ezgi Alya Yiğit’in ailesinin avukatı Ergin Sözen, dosyada çok fazla eksiklikler olduğunu belirterek, “Toplanmamış deliller mevcut. Şüphelinin kaçma ihtimali var, delilleri karartma ihtimali var. Dosyadaki eksikliklerin bir an önce giderilmesi gerekiyor. Eksiklikler giderildikten sonra yeniden tutuklanma talebimiz olacak” dedi.

ŞEHRİN EN MERKEZİ YERLERİNDEN BİRİNDE BULUNMAYAN KAMERA KAYITLARI

12 Nisan tarihinde Gaziantep’in İbrahimli Mahallesi’nde scooterla giderken ehliyetsiz 17 yaşındaki Osman Sarı’nın araçla çarpması sonucu Ezgi Alya Yiğit hayatını kaybetmiş, Şimal Toprak ise ağır yaralanmıştı. Olayın ardından Osman Sarı tutuklanmıştı. Bir ay tutuklu kalan Osman Sarı, avukatının yaptığı itiraz sonrası Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 13 Mayıs’ta serbest bırakıldı. Ezgi Alya Yiğit’in avukatı Ergin Sözen ile dava sürecini ve sanığın serbest bırakılma kararını konuştuk.

Dava sürecindeki en büyük eksikliğin kamera görüntüsü bulunamaması olduğunu söyleyen Sözen, “Olay çok merkezi bir yerde gerçekleşiyor: kafeler, mağazalar, dershanelerin yoğun olduğu bir bölge. O bölgenin arkasında hemen İbharimli Polis Merkezi dahi var. Yani bu kadar merkezi bir yerde kamera görüntüsü bulunamaması hayatın olağan akışına aykırı. Savcılıkla da bu konuyu konuştuk. Savcılığın da bu araştırmayı yaptığını bunun için emniyete yazı yazdığını ama emniyetin tüm araştırmalara rağmen kamera görüntüsü bulunamadığına dair bir cevap verdiğini öğrendik. Biz de Emniyet’in Siber Suçlar birimine yazı yazarak o bölgedeki tüm kameraların taranması, hard-disklerden görüntüler silindiyse geri getirilmesini, olay anına ait görüntülerin gerçekten olup olmadığının teknik kişiler tarafından tespitinin yapılmasını istedik. Bu bir eksiklik. Bunlar henüz yerine getirilmedi” dedi.  

BİLİRKİŞİ RAPORU EKSİKLERLE DOLU

Bilirkişi raporunun sadece iki tanıkla düzenlendiğini ve bunun da bir eksiklik olduğunu vurgulayan Sözen, “Olay anı o bölgenin kalabalık olduğu bir saat. Ezgi’nin de gittiği kursun çıkış saati aynı zamanda. Yani dosyada en az 10-15 tanık olması gerekirken olay anına dair düzenlenen tutanağına iki tane tanık yazılıyor. Tanıklardan biri orda bir cafenin çalışanı. Çöp dökmeye çıktığı anda yüksek bir ses ve bağırma üzerine dönüp baktığını söylüyor ama olayı görmemiş. Diğer tanık ise bir öğrenci. Sadece onun beyanına dayalı olarak bilirkişi raporu düzenleniyor” diye belirtti.

Dosyadaki eksiklerin bir an önce giderilmesi gerektiğini dile getiren Sözen, ”Bilirkişi raporuna göre scooter süren ve hayatını kaybeden Ezgi Alya Yiğit ve yaralanan Şimal Toprak ağır kusurlu, ehliyetsiz 17 yaşında araba kullanan ve 100 km’nin üzerinde hızı olan sanık Osman Sarı tali kusurlu gösteriliyor. Bu şekilde bir bilirkişi raporu düzenleniyor. Bir aylık bir tutukluluğun sonunda Sulh Ceza Hakimliği’ne sanığın avukatı başvuru yapıyor ve reddediliyor. Red kararını Asliye Ceza Mahkemesi’ne taşıyor ve mahkeme eksiklerle dolu olan bilirkişi raporunu dayanak göstererek sanığı serbest bırakıyor. Oysa dosyada eksikler var, toplanmamış deliller mevcut. Şüphelinin kaçma ihtimali var, delilleri karartma ihtimali var. Dosyadaki eksiklikler giderildikten sonra yeniden tutuklama talebimiz olacak” diye ifade etti.

MAHMUT TOĞRUL: ALELACELE HAZIRLANAN BİR BİLİRKİŞİ RAPORU

Olaya ilişkin HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması için soru önergesi verdi. Hazırlanan bilirkişi raporuna değinen Toğrul, “Ezgi Alya Yiğit’in öldüğü kazayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, kazanın meydana geldiği caddede kamera kaydı bulunamadığı belirtilmiş. Dolayısıyla ailenin avukatı bilirkişi raporunun henüz deliller tam toplanmadan alelacele ve kaza görüntüleri bulunmadan bütün görgü tanıkları dinlenmeksizin düzenlenmiş eksik bir bilirkişi raporu olduğunu söylemektedir.  Yiğit ailesinin avukatı ‘ raporun teknik eksiklilerin giderilmeden hazırlandığını, olayı gören onlarca kişi olmasına rağmen sadece iki görgü tanığının ifadelerinin tutanaklara geçilerek olay yeri belirlemesinin yapıldığını, beyanlar arasında çelişkiler olduğunu, tanık olarak dinlettikleri kişinin beyanlarının rapora yansıtılmadığını, olay Gaziantep’in en işlek caddelerinden birinden geçmiş olmasına rağmen kazayı gösteren tek bir kamera görüntüsünün olmamasını hayatın olağan akışını aykırı olduğunu’ belirtmektedir” diye ifade etti.

TOĞRUL: 17 YAŞINDA EHLİYETSİZ ARAÇ KULLANAN BU KİŞİNİN SERBEST BIRAKILMASINDAKİ AYRICALIĞI VE ÖZELLİĞİ NEDİR?

Osman Sarı’nın Gaziantep Nizim Ticaret Borsası başkanının oğlu, eski milletvekili ve şimdiki Nizip Belediye Başkanı’nın yeğeni olduğunu hatırlatan Toğrul, “Tüm hukuki yetmezliklere rağmen Osman Sarı 13/05/2022 günü mesai sonrası 6. Sulh ceza hâkimliği kararına karşı asliye ceza mahkemesine yapılan itirazla eksik bilirkişi raporuna dayanılarak serbest bırakıldı” dedi.

Toğrul, şu soruları sordu:

  • Ezgi Alya Yiğit’in hayatını kaybetmesine yol açan olay yerindeki kamera görüntüleri neden gereği gibi araştırılıp teknik incelemeler yapılmadı?  
  • Olay yeri Gaziantep’in en gözde mekânlarının bulunduğu, kafe, restoranlar ile çeşitli mağazaların ve bir iç sokakta polis merkezinin bulunduğu bir yer olmasına rağmen emniyet tarafından olay anına dair görüntü bulunamadığının savcılığa bildirilmiş olması manidar değil midir?
  • Soruşturma dosyasında olay anına dair düzenlenen tutanakta ve bilirkişi raporunda onlarca tanık olabilecek iken görevli kolluk tarafından neden sadece iki tanık yer almaktadır? Yiğit ailesinin avukatının huzura getirmek istediği yeni tanıklar dinlenilecek midir?
  • Osman Sarı ifadesinde 50-60 Km hız ile gittiğini ifade etmiştir. Fakat iddiaya göre aracın fren kilidinin patladığı ve hava yastıklarının açıldığı söylenmektedir. Yavaş giden bir araçta bunlar olabilir mi?
  • Ezgi Alya Yiğit'in ölümüne neden olan ehliyetsiz sürücü Osman Sarı 13 Nisan 2022 tarihinde serbest bırakılmasının nedeni nedir? Osman Sarı’nın avukatı sadece 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne tutukluluğa ilişkin itirazda bulunmuş fakat 6. Sulh Ceza Hakimliğinin tutukluluk halinin devamı kararı olmasına rağmen tek itirazla iki tutukluluk kararının kaldırılarak şu anda serbest bırakılmasının hukuki izahatı nedir?
  • Ezgi Alya Yiğit’in ölümüne sebep olan 17 yaşında ehliyetsiz ve şuursuz bir şekilde araç kullanan bu kişinin serbest bırakılmasındaki ayrıcalığı ve özelliği nedir? Ayrıcalığı Nizip Ticaret Borsası başkanın oğlu, eski milletvekili ve şimdiki Nizip Belediye Başkanın yeğeni olması mıdır?
  • Ezgi Alya Yiğit’in ölümüne ilişkin yaşanan bu olay bakanlığınız tarafından etraflıca araştırılarak, ciddi bir bilirkişi raporu hazırlanarak, etkin bir soruşturma yürütülerek, süreç hukuk çerçevesinde değerlendirilip adalet yerini bulacak mıdır?
ÖNCEKİ HABER

Elazığ'da 6 aydır kayıp olan Remziye Apaydın'ın Nihat Cav tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı

SONRAKİ HABER

İran'da fiyat artışlarına karşı protestolar sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa