İbrahim Kaypakkaya'nın katledilişinin 49. yılı
'68 kuşağı gençlik önderlerinden, “Ser verip sır vermeyen yiğit” olarak anılan İbrahim Kaypakkaya'nın katledilişinin 49. yılı.
Fotoğraf: MA
İşkenceyle katledilen '68 kuşağı gençlik önderlerinden İbrahim Kaypakkaya'nın ölümünün 49. yılı.
DİYARBAKIR
Diyarbakır 78'liler Derneği, İbrahim Kaypakkaya, Ferhat Kuntay, Eşref Anyık, Mahmut Zengin, Necmi Öner'i Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde andı.
Anma etkinliğine Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Mezopotamya Dil Kültür ve Araştırma Derneği (MED-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) katıldı. Kurumlar adına ortak basın metnini Diyarbakır 78'liler Derneği Eş Başkanı Hüseyin Barış, okudu.
MERSİN
Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAYDER) de Kaypakkaya’yı andı. Dernek binasında düzenlenen anmaya Mersin Barış Anneleri Meclisi, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUHAY DER), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl yönetimi, HDP Gençlik ve Kadın Meclisi üyeleri katıldı.
URFA
Urfa 78’liler Girişimi, “6 Mayıs’tan 18 Mayıs’a Özgürlük Çizgisinde Buluşuyoruz” panelinde bir araya geldi.
HDP MYK üyesi Celalettin Can, Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananları, işkencecileri ve bununla yüzleşmeye dair konuştu. Uygulanan işkencelerle 65 kişinin katledildiğini kaydeden Can, “Diyarbakır Cezaevi değil işkence merkeziydi, yaşananları dünya bilmelidir. Kürtlere neler yapıldığını dünya görmelidir demek için bir araya geldik” dedi.
Can’ın konuşması ardından panel, soru cevap şeklinde son buldu.
İSTANBUL
Birleşik Mücadele Güçleri’nin Mayıs ayı şehitleri için yapmak istediği anmaya müdahale eden polis çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı.
Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), Kadıköy Süreyya Operası önünde anma etkinliği düzenlemek istedi. Anmadan önce birçok noktayı kapatan polisler Süreyya Operası giriş ve çıkışlarını ablukaya aldı. Polisler, Rum Ortodoks Kilisesi önünde bir araya gelen gruba kaymakamlık yasağının olduğunu ve açıklama yapılmasına izin verilmeyeceğini belirterek gruba müdahale etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.
HDP: MÜCADELE MİRASINI BÜYÜTECEĞİZ
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) de yazılı açıklama yaptı.
“Özgürlük ve eşitlik yolunda ölümsüzleşenleri saygıyla anıyoruz” vurgusu yapılan açıklamada halkların adil ve demokratik şekilde yaşaması için bu topraklarda on binlerce devrimci, sosyalist ve yurtsever insanın yaşamını yitirdiği hatırlatılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Mayıs ayı Türkiye demokrasi ve devrim mücadelesinde sayısız ismin ölümsüzleştiği ayların başında geliyor. Bu uğurda hayatını kaybedenler ortak değerlerin ve gelecek güzel günlerin umudu olarak tarihin temiz sayfalarındaki yerlerini aldılar.
HDP olarak; yeni yaşam, özgürlük ve eşitlik için mücadele eden, bu uğurda hiçbir kişisel beklentiye girmeden halklarımızın geleceği için en büyük bedeli ödeyen İbrahim Kaypakkaya, Sinan Cemgil ve arkadaşları, Haki Karer ve Dörtler şahsında Mayıs ayında halklarımızın gelecek umudu olan tüm devrimcilerin anıları önünde mücadele etme sözümüzü yeniliyoruz. Onların mücadele mirasını, bıraktıkları umudu daha büyüterek, demokrasiyi, özgürlüğü ve eşitliği bu topraklara mutlaka getireceğiz.
İBRAHİM KAYPAKKAYA KİMDİR?
1948 Çorum/Sungurlu doğumlu olan Kaypakkaya, 60’ların ikinci yarısında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik bölümünde okurken devrimci mücadeleye atıldı. 6. Filo’ya karşı bildiri yayınladığı gerekçesiyle Kasım 1968’de okuldan atıldı. Aydınlık çizgisiyle yaşadığı fikir ayrılığı sonrası Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist’i kurdu.
Örgütüyle silahlı mücadeleye başlamasının ardından 1973’te Dersim’de yaralandı. Beş gün köylere sığınan Kaypakkaya, 29 Ocak’ta kaldığı köyde bir öğretmenin ihbarı üzerine yakalandı.
Diyarbakır'da süren dört aylık sorgulama ve işkence sürecinden sonra 9 Mayıs 1973'te babasına sorgusunun bittiğini ve görüşmelerinde sakınca olmadığını belirtip, Çapa FKF ile ilgili hakkında açılan bir soruşturma için bazı belgeleri getirmesini isteyen Kaypakkaya, mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman kala, 16 Mayıs 1973'te son bir kez sorguya götürüldü. Kaypakkaya, bu sorguda da ağır işkenceler gördü ve 18 Mayıs 1973'te sorgu sonucu katledildi.
Yoğun işkencelere maruz kalmasına rağmen dik duruşuyla “Ser verip sır vermeyen yiğit” olarak anılan İbrahim Kaypakkaya’nın ölüm nedeni tutanaklara “intihar” olarak geçirildi.
Kurşunlanarak öldürüldüğü tahmin edilen Kaypakaya’nın vücudundaki kurşun izlerinin yok edilmesi amacıyla izlerin bulunduğu yerler kesildi.(HABER MERKEZİ)