"Türkiye’nin 68’i: Denizlere Çıkan Sokaklar" kitabı yayımlandı
"Türkiye'nin 68’i: Denizlere Çıkan Sokaklar" kitabı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yayınları tarafından okurla buluşturuldu.
İBB Yayınlarından çıkan 'Türkiye'nin 68'i: Denizlere Çıkan Sokaklar' kitabının kapağı
"Türkiye'nin 68’i: Denizlere Çıkan Sokaklar" kitabı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Yayınlarından çıktı.
Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamlarının 50. yılında, dönemin Türkiye’sini farklı açılardan irdeleyen, gençlik ve işçi hareketlerini ele alan kitap, 12 Mart öncesi dönemi bütün boyutlarıyla ele alan ilk önemli monografi çalışması oldu.
Kitapta 31 yazar ve bir söyleşi ile gündelik yaşamdan bütün önemli tarihsel olaylara, Türkiye 68’inin isimli isimsiz kahramanlarından gençlik hareketlerine, kadınlarından sanata, işçi mücadelelerinden büyük eylemler ve toplumsal olaylara, akademiden dönemin ekonomisine, önemli tartışmalarından sağ ve İslamcı hareketin 68’e dönük yaklaşımına kadar hemen her alanda uzman, akademisyen ve süreci deneyimleyenlerin makalelerine yer verildi.
784 sayfalık içeriğiyle döneme ait çok önemli fotoğraflar, şiir, afiş ve illüstrasyonların da yer aldığı kitapta ayrıca 12 Mart 1971 öncesi dönemde Türkiye’de yaşanan büyük dönüşüm sürecinin sonraki yıllara etkisi de ele alındı.
"68 KUŞAĞI’NI ANLATAN EN KAPSAMLI ESER"
Proje Koordinatörü Rıdvan Akar, kitabın hazırlanma sürecinde idamlarının 50. yılında Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’a bir saygı duruşu sorumluluğu ve heyecanı ile çalıştıklarını söyledi.
Yaklaşık 8 ay süren titiz bir içerik belirleme, görsel arşiv taraması ile çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Akar, ilk kez 1960-1973 dönemini bu kadar kapsamlı bir biçimde ele alan ansiklopedik bir eser hazırlandığına dikkati çekti.
Rıdvan Akar’ın koordinatörlüğünde hazırlanan kitap; Tül Akbal, İsmet Akça, Nazım Alpman, Gökhan Atılgan, Şükrü Aslan, Erdoğan Aydın, Zafer Aydın, Oya Baydar, Nihat Behram, Derya Bengi, İnci Beşpınar, Mehdi Beşpınar, Tanıl Bora, Faik Bulut, Tuncay Çelen, Aydın Çubukçu, Metin Çulhaoğlu, İlkay Demir, Mustafa Eren, Çimen Günay Erkol, Bora Gürdaş, Uluç Gürkan, Orhan Kahyaoğlu, Yıldırım Koç, Doğan Özgüden, Faruk Pekin, Vecdi Sayar, Feryal Saygılıgil, Mustafa Sönmez, Ergin Yıldızoğlu gibi dönemin gençlik liderlerinin, uzman araştırmacıların, yazarların ve tarihçilerin yazılarından oluşuyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)