Sendikalaştıkları için işten atılan Acarsoy tekstil işçisi kadınlar: Bütün kadınlar için direniyoruz | Bursa Emek ve Yaşam
Bursa Emek ve Yaşam programında bu hafta Bursa Demirtaş OSB'de bulunan Acarsoy Tekstil fabrikasında Öz İplik-İş'e üye olduğu için işten atılan kadın işçiler ile konuştuk.
Uğur ÖKDEMİR
İhsan ÇELEPKOLU
Bursa
Bursa Emek ve Yaşam programında bu hafta Bursa Demirtaş OSB'de bulunan Acarsoy Tekstil fabrikasında Öz İplik-İş'e üye olduğu için işten atılan Emel Didir, Dilek Dündar, Selinay Yılmaz ve Öznur ile 66 gündür süren direnişlerini konuştuk.
Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde (DOSAB) bulunan Acarsoy Tekstil’de işten atılan kadın işçiler, sadece kendileri için değil tüm kadın işçiler için direndiklerini söyledi.
Bursa DOSAB’da bulunan Acarsoy Tekstil’de, fabrikada ağır çalışma koşullarına karşı sendikalaştıkları için işten atılan Öz İplik-İş üyesi 5 kadın işçinin başlattığı direniş 66 günü geride bıraktı.
Sendikaya üye olduğu için işten çıkarılan on beş yıllık işçi Emel Didir, “İçeride kadınlara baskı ve taciz vardı. Biz bunlara karşı sendikalaşmaya karar verdik. Fakat işten çıkarıldık. Beni gece 22.00’de işten çıkardılar. Biz öncü olduğumuz için çıkarıldık” dedi.
"ANNEYİ İŞTEN, ÇOCUĞU KREŞTEN ATTILAR"
İki buçuk yıldır fabrikada çalıştığını söyleyen Dilek Dündar, “Bizi 25/2’den çıkardılar. Ahlaksızlık yapmışız gibi haklarımızı vermediler. Bu durum içeride korkuya neden oldu. Benim beş buçuk yaşındaki oğlum DOSAB kreş gündüz bakımevindeydi, onun eğitimine de son verildi. Ailelerimiz, biz, çocuklarımız dahil anayasal hakkımızı kullandığımız için cezalandırılıyoruz. Ama biz asla pes etmeyeceğiz. Ayaklarımız yere sağlam basıyor. Bu davadan vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Dündar, “Biz çocuklarımızın geleceği için çalışıyoruz. Kadınlar taciz, mobbing, baskı altında çalışıyor. Çalışamaz haldeydik artık. O yüzden sendikalaştık” dedi.
İşten atılan işçilerden Öznur da “Arkadaşlarımız bize destek çıkıyor. Baskıya mobbinge dur dediğimiz için istenmedik fabrikada” dedi.
"BİZ KADINLAR GÜÇLÜYÜZ"
İşçilerin sendikayı istediğini ancak içerideki baskıdan dolayı korktuklarını aktaran Dündar, “Emel arkadaşımızın üzerine bir usta yürüdü, bunun üzerine sendika aracılığıyla bir ihtar çekti. İnsan Kaynakları ‘Neden ihtar çektin’ diye arkadaşımızı görüşmeye çağırdı. Ustalara karşı gelmeyecekmişiz, bunu istiyorlar. Onlar baskı yaparak boyun eğmemizi istiyorlar. Burada çalışanların çoğunluğu kadın. Kadına karşı bu aşağılayıcı tutumlar üzücü. Biz kadınlar güçlü varlıklarız, istesek yapamayacağımız iş yoktur. Biz bütün kadınlar için buradayız” dedi.
"SESİNİ ÇIKARAMAYANLAR İÇİN DE BURADAYIZ"
İlk çıkarılan işçinin kendisi olduğunu söyleyen Selinay Yılmaz da “İçeride bize destek olan arkadaşlarımız var. İnsanlar işten çıkarılma korkusu yaşıyor. Biz onların sesi olmak için buradayız, sesini çıkarmak isteyen ama çıkaramayanlar için burada direniyoruz. Sadece Acarsoy’da değil, bütün kadınlar için sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. İçerideki arkadaşlarımız korkmasın bu hepimizin mücadelesi” diye konuştu.
Fabrikada erkek ve kadın işçiler arasında ayrımcılığın olduğunu da söyleyen Selinay Yılmaz, erkek işçilere daha fazla zam yapıldığını söyledi. İşten atılan işçilerden Öznur da “İşe girerken iki sene boyunca hamile kalmayacağıma dair imza attırdılar. İşe ihtiyacım olduğu için imza atmak zorunda kaldım. Ama bugün işten çıkarıldım” ifadelerini kullandı.