Elgiz Koleksiyonu’nda Mitler ve Hayaller
"Elgiz Koleksiyonu’nda Mitler ve Hayaller" sergisi Arkas Sanat Merkezi'nde 31 Temmuz’a kadar sanatseverlerle buluşmaya devam edecek
Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
"Elgiz Koleksiyonu’nda Mitler ve Hayaller" sergisi Arkas Sanat Merkezi'nde sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Farklı kültürden sanatçıların yer aldığı sergide ekoloji sorununa dikkat çeken eserler yer alıyor. Billur Tansel’in küratörlüğünde hazırlanan sergi, doğa ve insanın zaman içindeki dönüşümünü ekozofi (ekoloji kavramı) ve autopoïese (Kendi kendine yaratmak) üzerinden tartışarak yeni bakış açıları ortaya koyuyor.
ANTONIO RIELLO KONUK OLACAK
31 Temmuz’a kadar devam edecek serginin mayıs ajandasındaki etkinlikler şimdiden sanatseverlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Mayıs ayında iki önemli İtalyan sanatçıyı ağırlayacak olan sergi, farklı kültürlerden gelen sanatçıların bu konuları nasıl ele aldıkları ve ne önerilerde bulunduklarını araştırmayı hedefliyor. Sergide “Ahlaksızlığın Erdem Olma Yolundaki Ümitsiz Çabası” isimli eseriyle yer alan İtalyan Sanatçı Antonio Riello, Arkas Sanat Merkezine konuk olacak.
Sanatçının çalışmasının arkasındaki ana vizyon: “Her şey yeni bir yaşam türünde yeniden oluşturulabilir.” Sanatçı eserinde sadece malzemeleri ve nesneleri değil, aynı zamanda davranış ve alışkanlıkları da iyiye dönüştürme konusunu ele alıyor. “Kötülüğün iyiye dönüşüm süreci zaman alır, çok sabır ve beceri ister. İyi ve kötünün anlamı geniş bir antropolojik öge katmanına tabidir. Tarih, kötülüğü erdeme çevirebilir mi?” Antonio Riello’nun bu çalışması esas olarak bu önemli soru üzerinde düşünmeye davet ediyor. Sergiyi, pazartesi hariç her gün saat 10.00-18.00 arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
"MİTLER VE HAYALLER" SÖYLEŞİSİ
Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Ali Akay mayıs ayı etkinlikleri içinde bir seminer gerçekleştirecek. Institut Français İzmir’de 24 Mayıs’ta gerçekleşecek etkinlikte Akay, Felix Guattari’nin ekolojik düşüncesi ile 1980’li yılların sonunda geliştirdiği ve ekozofi olarak adlandırdığı kavramın açılımı üzerinde duracak. Akay, seminerde bu düşüncenin bugün geldiğimiz noktada önemine dikkat çekecek ve sergiyle bu kavram arasındaki ilişkiyi ele alacak.
FARKLI DÖNEMLERE IŞIK TUTUYOR
Farklı döneme ve üretim alanından eserlerin yer aldığı sergide 16. yüzyıl Flaman duvar halılarıyla, 19 yüzyıl Feshane ve Kumkapı Osmanlı saray halılarını da görmek mümkün. Yine sergide göze çarpan önemli başka eser grubu ise cam objelerden oluşuyor. Art Nouveau döneminin önemli temsilcilerinden Emile Galle ve Daum Nancy atölyelerden çıkan cam eserlerde hayat buluyor. Sergide Alfred Sisley, Maurice de Vlamick, Maurice Denis ve John William Godward, John Atkinson Grimshaw, Alfred de Branski gibi Avrupalı ressamların, Hoca Ali Rıza, İsmail Hakkı, Nazmi Ziya Güran ve Sami Yetik gibi ressamların peyzaj konulu eserleri yer alıyor.